Syntra West start met Light & Sound Academy

Vernieuwing aanbod

Soundwise

Syntra West vernieuwt haar aanbod met de Light & Sound Academy.  Een wijziging in het programma is vb dat de klassieke langlopende opleiding klanktechnicus vervangen wordt door nieuwe kortlopende trajecten. Soundwise – geluidstechniek is één van deze kortlopende opleidingen. Tijdens deze opleiding wordt een brede waaier aan informatie doorgegeven om de job als geluidstechnicus uit te oefenen in diverse omstandigheden. Een kleine theoretische basis aangevuld met een berg essentiële tips worden aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd door docent Joris Verniest
 

Interview met docent Bert Deprest 

De voltijdse dagopleiding Light & Sound is intussen een oude bekende binnen het aanbod van de Light & Sound Academy. Docent Bert Deprest werpt een blik op het verleden en toekomst van de opleiding. 

Meer dan 5 jaar geleden stond jij aan de wieg van de dagopleiding Light & Sound. Zo’n 100-tal cursisten zijn intussen opgeleid. Hoe kijk je hierop terug? 
Ik ben bijzonder fier op wat wij samen met onze cursisten in die vijf jaar gerealiseerd hebben. Bij aanvang bleek dit een bijzonder goede formule te zijn. Sinds het prille begin hebben zeker 75% van de cursisten binnen de kortste tijd werk gevonden. Heel dikwijls bleek de stage een belangrijke rol gespeeld te hebben want de toekomstige werkgevers konden zien dat de cursisten beschikten over een goede theoretische en praktische kennis, maar ook dat er tijdens de opleiding bijzonder hard gewerkt wordt aan een positieve attitude.

Verder is het als docent bijzonder leuk om te constateren dat onze cursisten slagen voor bachelor studies aan hogescholen zoals RITCS en de gerenommeerde Muziektechniek opleiding aan PXL. Nogmaals we zijn bijzonder fier op wat onze cursisten bereikt hebben. Door het grote succes hebben we sinds vorig cursusjaar 2 groepen die op hetzelfde moment de opleiding Light & Sound volgen. Door de enorme inzet van de nieuwe collega’s, docenten en hun wil om constructief mee te werken, blijft de opleiding steeds groeien en wordt het niveau op een zeer hoog peil gehouden. 

Waar komen de cursisten terecht? 
Heel wat cursisten krijgen na hun stage een arbeidsplaats aangeboden, anderen worden binnen de kortste termijn door bedrijven opgepikt. Wie echt in deze branche wil werken, vindt zeker een plaats in één of ander verhuurbedrijf. Mensen die liever in theaters en culturele centra willen werken, kunnen via de officiële procedures solliciteren. Bij navraag blijkt dat hun opleiding garant staat voor een verhoogde kans op slagen. Sommigen hebben de beslissing genomen om na deze opleiding hogere studies aan te vatten. We kunnen met trots melden dat al deze mensen met succes geslaagd zijn. Zij werden klaargestoomd om als bachelors in voornamelijk broadcast (radio & televisiebedrijven - studio’s ) en theaters te werken. 

De opleiding steekt vanaf 2019 in een nieuw jasje. Waren deze wijzigingen nodig en wat zijn de grote veranderingen? 
Verdere professionalisering en blijvend inspelen op de vraag van de markt blijft noodzakelijk om het succes van de opleiding te behouden. We blijven zeer kritisch over het peil van onze opleidingen, want we beseffen maar al te goed dat het maar door grondige analyse, reflectie en remediëring is dat we de kwaliteit hoog kunnen houden of verbeteren. De module basisvaardigheden podiumtechnieken, die grotendeels uit elektriciteit bestond, is vervangen door de modules “toegepaste elektriciteit”, “podiummechanica” en “netwerk voor podiumtechniekers”. Een andere grote verwezenlijking is dat het werkplekleren uitgebreid wordt tot 320 uur en uit 2 verschillende leerbedrijven dient te bestaan. Het werkplekleren loopt parallel met de modules geluids- en lichttechnieken.

Nieuwe Equipering 
De cursisten namen eind 2018 de nieuwe equipering voor de opleidingen lichttechniek dankbaar in ontvangst.

Cursist aan het woord

Ik heb 'verantwoordelijke in de kinderopvang' met glans volbracht door de goeie lessen en de vele hulp van de docenten.

Laura

See you on