Boekbinder

Bestaat dat nog ?

Een interview met An Taveirne, Boekbinder.
Als ik aan mensen vertel dat ik boekbinder ben dan krijg ik een soort ongeloof in hun ogen te zien en hoor dan : “Boekbinder ? Bestaat dat nog ?” Ja, dat bestaat nog ! Hoe kom je erbij om boekbinder te worden, vraag je je misschien af ?

Liefde voor papier

"Van jongsaf heb ik al altijd een voorliefde gehad voor papier. Mooie geschenkverpakkingen wreef ik perfect plat en verzamelde die in een map. Briefpapier was er in alle kleuren, met versiering, aangepaste omslagen ... al snel spaarde ik een hele collectie bij mekaar. Met ouder worden groeide mijn verzameling. Maar ook de formaten werden groter, een A4-vel was me te klein. 


Overal en altijd papier

Ik kon geen kantoorwinkel voorbijlopen zonder even binnen te kijken om te zien of ze soms geen mooi papier verkochten. Zelfs op vakantie zette dit zich door. Gaan kamperen en terug naar huis komen met een kartonnen rol vol met mooie papieren was, is eigenlijk nog steeds, traditie. Regelmatig dook ik in mijn mappen en in de reuzegrote ronde mand waar ik al die papieren in verzamelde. Op een bepaald moment, een kleine twintig jaar geleden, wilde ik met mijn verzameling ook echt iets gaan doen. Toen ik in de bibliotheek een boek vond over boekbinden, wist ik direct wat ik wou. Ik nam snel nog een aantal andere boeken mee over boekbinden en ben er thuis onmiddellijk mee aan de slag gegaan. Ik startte met het maken van kleine fotoalbums. Voor het bekleden van de omslagen putte ik uit mijn voorraad papier die ik in de loop van de jaren verzamelde.


Nepalees papier

Dit was helemaal mijn ding en dus ben ik me verder gaan verdiepen. Eigenlijk was ik teleurgesteld dat er zo weinig speciaal papier te koop was om boeken mee te bekleden. Er wordt wel eens gezegd dat je op het juiste moment de juiste personen tegenkomt. Maar het kan natuurlijk ook dat je op het juiste moment maar aandacht hebt voor datgene waarnaar je op zoek bent. Zo kwam ik te weten dat er een groothandel in het Gentse bestond die Nepalees papier verkocht. Dit vond ik echt speciaal en ben toen begonnen om dit specifieke papier aan te kopen en te verkopen op hobbybeurzen. Met mijn zelfstudie boekbinden was ik ondertussen al verder gevorderd dan de kleine fotoalbums en maakte voor mezelf grotere formaten. Maar ik had honger naar meer. 

Zweetweek

Ik begon het internet af te schuimen en stootte op een zweetweek in Leiden. Je kon inschrijven voor ofwel boekbinden ofwel dozen maken. Een hele week lang, ieder op zijn niveau. Natuurlijk schreef ik me in. Het werd een week kamperen op een boerderijhoeve en iedere dag naar de stad om het vak echt te leren. We waren met zessen en ik was de enige die nog nooit les volgde in boekbinden. Fier als een gieter ben ik na die week thuis gekomen met drie ‘echte’ boekjes. Sindsdien nam alles een ontzettende vaart. 

Boekbindschool

Ik schreef me in aan de boekbindschool in Gent waar ik bijna alle modules volgde. In 2008 startte ik bij Syntra West in de eerste lichting restauratievakman van boeken en archief. Drie dagen per week, twee jaar lang overdag met veel plezier naar de les en met Martine Eeckhout als docente. Daarnaast reisde ik vele zomers na mekaar naar Italië om daar workshops te volgen. Maar ook naar Groningen om bij dé dozenmaker, Cor Aerssens, het dozen maken tot in de puntjes te leren. Het is een echte passie. Ik hou van papier en vind het super dat je met een aantal blaadjes en een vel karton, allemaal vlakke dingen, een boek of een doos kunt maken. Het formaat, de kleur, de uitvoering ... je kiest het allemaal zelf. 

Atelier-K5

Als mensen bij mij langskomen dan willen ze iets dat ze niet in de winkel kunnen kopen. Een apart boek of een speciale doos. Dat gaat bijvoorbeeld over een stapeltje papieren dat ze hebben verzameld met wensen van familieleden en vrienden voor de gouden bruiloft van oma en opa. Ze willen dat bundelen in een boek of bewaren in een mooie doos. Maar ook verenigingen die voor hun leden een blanco boek willen met lederen omslag waarop gouden letters of een logo. Soms ook een student die zijn eindwerk liever mooier verpakt ziet dan alleen maar gelijmd met een plastic kaftje. Of mensen komen langs met een versleten boek dat hen dierbaar is. De kaft is los of er vallen bladen uit. Restaureren of conserveren van oude boeken doe ik dus ook. In overleg met de klant kijken we wat mogelijk is. 

Docent handboekbinder

Ondertussen geef ik ook les bij Syntra West aan handboekbinders in wording en organiseer ik workshops in mijn atelier. In een ver verleden was ik onderwijzeres. Twaalf jaar stond ik voor de klas in het derde en vierde leerjaar. Misschien zit dat lesgeven wel een beetje in mij. Ik vind het doorgeven van wat ik weet en wat mij zo boeit ontzettend leuk. Je mag dus zeker stellen dat ik gebeten ben door het boekbinden. En nee, dat doet geen pijn."