Gloednieuw windturbine trainingssysteem beschikbaar

Opleiding windmolentechnicus draait straks op volle toeren

Syntra West zet mee in op kwalitatieve en innovatieve opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen. O.a. dankzij UPSKILL, een project van de POM West-Vlaanderen en VDAB met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De focus van deze nieuwe infrastructuur ligt op de ondersteuning van technische en digitale vaardigheden van werknemers, werkzoekenden en bedrijven.

Binnen UPSKILL en meer bepaald de opleiding Windmolentechnicus, installeert Syntra West vandaag de langverwachte nacelle. Dit windturbine trainingssysteem van Festo is een volledig verkleinde versie van een windturbinegondel en een uitstekende vervanging voor real-life apparatuur. 

Realiteit simuleren – als het voor echt is

Een windvaan en een anemometer bevinden zich in een transparante behuizing bovenop het trainingssysteem om de windsnelheid en windrichting te controleren. Hoewel ze niet de werkelijke wind meten, simuleert het door de gebruiker beheerde besturingssysteem het proces, waardoor de weersensoren reageren en signalen naar het besturingssysteem sturen die rekening houden met de gesimuleerde parameters.

Elektriciteit opwekken om het leren uit te breiden

Het Nacelle - Wind Turbine Learning System is voorzien van een driefasige inductiegenerator die stroom kan produceren. Het kan worden beschouwd als een mechanische belasting, tenzij het is aangesloten op een net. De optionele Power generator maakt zo'n verbinding, waardoor het systeem elektriciteit kan produceren. Cursisten kunnen dan verschillende actuele (niet gesimuleerde) elektrische parameters meten en bewaken, zoals VAR, W, VA, arbeidsfactor, enz.