Als docent C#-programmeur krijg je enorm veel voldoening!

Vincent getuigt over zijn freelance job als docent C-sharp

Al meer dan 35 jaar werkt Vincent Van De Walle als ICT-docent. Daarnaast heeft hij niet enkel gewerkt als programmeur, maar ook als software tester, scrum master en functioneel analist. Én die jarenlange ervaring deelt hij het liefst met een groep cursisten. Samen met enkele andere docenten geeft Vincent de opleiding C#-programmeur aan Syntra West. De vraag naar cursussen over C-sharp is echter zo groot dat hij nu op zoek is naar een nieuwe collega! Waag jij jouw kans? Maak hier alvast kennis met Vincent.

 

Profielfoto van C-sharp docent Vincent Van De Walle in zwart-witDag Vincent, hoe ben jij docent geworden?

‘Eerlijk gezegd ben ik als lesgever begonnen uit noodzaak. Ik was student Informatica en wilde een centje bijverdienen om mijn studies en kot in Brussel te betalen. Ik gaf 1 dag per week les over Microsoft Word en Excel. Ik vond lesgeven zó leuk dat ik na mijn studies meteen gestart ben als zelfstandige. Ik werkte deeltijds als docent en deeltijds als programmeur. Dat was best een goed businessmodel. Ik gaf les en kreeg vervolgens IT-opdrachten van mijn eigen cursisten: “Zeg Vincent, schrijf jij ook macro’s?” “Uiteraard”, et voilà mijn nieuwste opdracht was binnen (lacht). Zo kreeg ik opdrachten van 2 weken werk hier, 4 maanden daar, en dan weer 2 jaar ergens anders. Het was soms moeilijk om het evenwicht tussen lesgeven en programmeren te vinden, maar kijk, het is me toch gelukt!’

 

Hoe ben jij bij Syntra West gestart?

‘Ik werd gecontacteerd door een medewerker van Syntra West. Er was op dat moment veel vraag naar een opleiding over software testing, en hij vroeg of ik die cursus wilde helpen organiseren. Ik heb het curriculum ontwikkeld en de opleiding gegeven met succes. Vervolgens kreeg ik de vraag welke topics ik nog zoal beheers. Ik kan zowat de helft van de informaticacursussen geven, maar momenteel beperk ik mij tot de opleidingen Microsoft (Word, Excel, Outlook en PowerPoint), Software tester en C#-programmeur.’

 

Over welke 4 kwaliteiten moet een goede C#-docent beschikken?

‘Eerst en vooral moet een goede C#-docent uiteraard vaktechnisch bekwaam zijn. Enerzijds moet je C-sharp volledig kunnen uitleggen vanaf nul aan iemand die niets van programmeren kent. Anderzijds moet je de problemen die cursisten tegenkomen, kunnen verklaren en oplossen.

            Een tweede kwaliteit waarover je moet beschikken, is veel geduld. De doelgroep waaraan je lesgeeft, is ontzettend gevarieerd. Van mensen die al een zekere achtergrond hebben in ICT tot mensen die niet zo goed met een computer kunnen werken. Dan moet je je tempo aanpassen, alles rustig uitleggen, zaken herhalen en vooral veel oefeningen geven tot ze de materie volledig beheersen.

            Ten derde heb je een sterke intrinsieke motivatie nodig. Lesgeven is namelijk keihard werken. Zo kruipt er niet enkel tijd in het eigenlijke lesgeven, maar ook in de lesvoorbereidingen en het vele verbeterwerk. Wanneer je een les geeft van 3 uur, kost dat gemakkelijk een volledige dag aan voorbereiding. Gelukkig hebben mijn collega’s en ik de afgelopen jaren al heel wat voorbereidend werk gedaan dat jij mag raadplegen. Het 1e jaar is best pittig, maar voor vragen kan je altijd bij ons terecht.  

            Ten slotte moet een lesgever ook beschikken over voldoende doorzettingsvermogen. Als docent ga je namelijk een langdurig engagement aan. Cursisten schrijven zich in voor de 1-jarige dagopleiding of de 2-jarige avondopleiding, en dan zou het jammer zijn, mocht de docent dat traject niet voltooien. De cursisten rekenen op jou om hen een nieuwe skill aan te leren van A tot Z.’

 

C#-docent Vincent programmeert aan zijn computer in C-sharp.

Wat is het mooiste aspect van C#-lesgever zijn?

‘Het mooiste aspect is dat je mensen kan helpen om een carrièreswitch te maken op korte tijd. De helft van de cursisten die nu in het 2e jaar zitten, hebben bijvoorbeeld al zicht op een job in de informatica. Sommige cursisten mogen al meteen starten op hun stageplaats of krijgen spontaan een jobaanbod in IT. Bedrijven contacteren hen nog voordat ze afgestudeerd zijn omdat ‘programmeur’ een knelpuntberoep is. Het feit dat ik de cursisten daarin kan begeleiden, geeft mij enorm veel voldoening!’

 

Wat is jouw advies voor je toekomstige collega?

‘Als je voor deze job kiest, doe het dan uit liefde voor het vak en lesgeven. Weet dat het geen 9-to-5-job is, en dat je buiten de lesuren ook nog voorbereidings- en verbeterwerk hebt. Probeer daar echter ook een evenwicht in te vinden door duidelijke afspraken te maken. Mijn regel is bijvoorbeeld dat ik niet werk op zondag. De cursisten weten dat ik op zondag geen mails of berichten beantwoord, en zij respecteren dat ook.’

 

Interesse?

Bekijk de vacature Docent C# programmeur (dag) hier.

Stuur jouw cv en motivatiebrief naar elisabeth.landuyt@syntrawest.be