Digitale opleidingscheques
Aanvraagprocedure
Vanaf 1 september 2020 kan je geen opleidingscheques meer aanvragen bij de VDAB. Vanaf dan vraag je online jouw digitale opleidingscheque aan via het WSE-loket. Voorwaarden om digitale cheques te kunnen aanvragen vind je hier.
Die digitale opleidingscheque wordt uitgegeven door Edenred. Op de opleidingscheque staat de naam van de aanvrager, de naam van de opleiding en de naam van de opleidingsverstrekker (Syntra West).
Aanvraag in 5 stappen
1. Zoek de nodige gegevens op en hou de volgende gegevens bij de hand:
- Over jezelf en je werkgever
- Je persoonlijke gegevens, telefoonnummer (vast of gsm), e-mailadres, …
- Je scholingsgraad (kortgeschoold, middengeschoold of hooggeschoold). Je moet dit aanvinken in het WSE-loket. Je hoeft daarvoor geen document op te laden.
- Je tewerkstellingsplaats volgens je arbeidscontract: Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of ergens anders. Je moet dat aanvinken in het WSE-loket.
-
Over de opleiding/module die je wilt volgen
-
Het ODB-registratienummer. Dat nummer vind je in de opleidingsdatabank of vraag je na bij Syntra West. Let wel: de opleidingen die in aanmerking komen verschillen per cursusjaar. Het kan zijn dat de opleiding dit cursusjaar in aanmerking komt, maar volgend cursusjaar niet meer.
-
De naam van ons centrum als opleidingsverstrekker Syntra West zal je ook moeten ingeven.
-
-
Documenten loopbaanbegeleiding: als je een loopbaangerichte opleiding volgt die werd aangeraden in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) tijdens je loopbaanbegeleiding:
-
Attest van loopbaanbegeleiding van het loopbaancentrum.
-
Inschrijvingsbewijs van Syntra West van de cursus die je wilt volgen.
-
-
Het gewenste bedrag op de opleidingscheque.
2. Aanmelding WSE-loket
- Ga naar het WSE-loket en meld je aan met één van de digitale sleutels.
- Klik daarna op uw persoonlijke naam (natuurlijk persoon) om door te gaan.
3. Formulier invullen
- Na het inloggen klik je op ‘Aanvraag opleidingscheques’ en je vult het online formulier in.
- Vul op de eerste pagina je persoonlijke gegevens in bij ‘Werknemer gegevens’. Klik daarna onderaan op de knop ‘Volgende’.
- Vul op de tweede pagina de gegevens over de opleiding en het gewenste bedrag in bij ‘Dossier gegevens’ (en laad indien nodig de verplichte documenten op). Klik daarna onderaan op de knop ‘Volgende’.
- Lees op de derde pagina al je ingevulde gegevens na. Klik daarna onderaan op ‘Vorige’ als je nog zaken wilt aanpassen.
- Lees onderaan de voorwaarden en vink aan om te bevestigen.
- Klik links onderaan op de knop ‘Indienen’ om je aanvraag in te dienen.
4. Wat na de aanvraag?
- Nadat je jouw aanvraag hebt ingediend zal je een bevestigingsmail ontvangen op het e-mailadres dat je hebt doorgegeven.
- Nadat het departement Werk en Sociale Economie je aanvraag behandeld heeft, zal je via mail de beslissing ontvangen:
- Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je van Edenred (de uitgever van de opleidingscheque) de vraag om je individuele bijdrage te betalen.
Na ontvangst van je betaling, bezorgt Edenred je via e-mail de digitale opleidingscheque. Als je geen e-mailadres hebt doorgegeven, dan worden de opleidingscheques op papier naar je thuisadres gestuurd. - Is je aanvraag geweigerd? Dan ontvang je een brief met de reden van weigering.
- Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je van Edenred (de uitgever van de opleidingscheque) de vraag om je individuele bijdrage te betalen.
5. Indienen opleidingscheque
- Nadat je jouw cheque via mail ontvangen hebt mag u deze doorsturen naar Nele De Witte. Wij zorgen dan voor de verdere verwerking.
- Heb je de opleiding reeds volledig aan Syntra West betaald? Stuur dan een mail met je rekeningnummer eveneens naar Nele De Witte . Dan vragen wij de terugbetaling aan van zodra wij de betaling hebben ontvangen van Edenred.
Ga eerst na via deze link of jouw opleiding in aanmerking komt voor subsidies via KMO-Portefeuille!
Aanvragen via KMO-Portefeuille dienen te gebeuren ten laatste 14 dagen na start van de opleiding. Een factuur is hiervoor niet nodig. Vraag die dus zo vlug mogelijk aan na je eerste lesdag! |
Wat is KMO-portefeuille?
DE KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel gericht voor zelfstandigen, de vrije beroepen en kleine en middelgrote ondernemingen. Het biedt subsidies waarmee ondernemerschapsbevorderende diensten betaald kunnen worden, zoals opleidingen en advies bij Syntra West.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moet de opleiding of het advies bijdragen aan het verbeteren van de werking van een bedrijf en de adviezen ervoor zorgen dat het bedrijf verder kan groeien en evolueren.
Hoe begin ik aan een KMO-portefeuille?
Subsidie aanvragen via KMO-portefeuille kan enkel online, op www.vlaio.be. Je schrijft je eerst in voor de opleiding(en) die je wil volgen.
Jouw ondernemerschapsportefeuille
Nadat je het project hebt aangevraagd, wordt jouw ondernemerschapsportefeuille geactiveerd. Je krijgt van KMO-portefeuille de vraag om een ‘voorfinanciering’ op jouw portefeuille te storten. De Vlaamse overheid verhoogt dat bedrag met de subsidie (maximum 40% van het bedrag dat je aangevraagd hebt voor kleine ondernemingen of 30 % voor middelgrote ondernemingen). Met het totale bedrag van jouw portefeuille kan je nu via het internet de facturen van de dienstverlener (Syntra West) betalen. Het eventuele btw-bedrag betaal je niet via deze portefeuille, maar schrijf je rechtstreeks over naar de dienstverlener (Syntra West).
Welke subsidie krijg ik op opleidingen?
De toekenning van de gewijzigde steunpercentages voor de KMO-portefeuille is van kracht sedert 1 december 2019. De plafondverlaging sedert 1 januari 2020.
In 2018 werden ruim 150.000 dossiers ingediend, goed voor een bedrag van ruim 61 miljoen euro. Het zijn vooral de kleine ondernemingen die van de kmo-portefeuille gebruik maken. De aanpassing werd afgesproken bij de regeringsvorming en moet tot lagere uitgaven leiden aangezien de uitgaven voor de kmo-portefeuille de voorbije jaren sterk waren gegroeid.
- Een kleine onderneming die investeert in opleiding en adviezen krijgt tot 30% subsidie, met een maximale steunwaarde van 7.500 euro.
- Een middelgrote onderneming krijgt tot 20% subsidie met een jaarplafond van 7.500 euro.
De definities van een kleine en middelgrote onderneming worden hier opgelijst.
Kom ik in aanmerking voor een subsidie via de KMO-portefeuille?
Om in aanmerking te komen voor een subsidie via de KMO-portefeuille, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- De onderneming is een KMO (volgens de Europese KMO-definitie) of u beoefent een vrij beroep.
- De onderneming heeft een aanvaardbare rechtsvorm.
- De vestiging ligt in het Vlaams Gewest. Daar zijn ook de ‘werkenden in uw bedrijf’ aan de slag.
- Je bent actief in de privésector. De participatie van een administratieve overheid is minder dan 25 procent.
- Het bedrijf heeft een aanvaardbare hoofdactiviteit.
- Enkel voor opleidingen tot max. 14 dagen na aanvang van de dienst.
- Enkel het factuurbedrag exclusief btw komt voor subsidieaanvraag in aanmerking.
- De voorwaarden vind je ook op www.vlaio.be.
- VZW’s kunnen geen beroep doen op KMO-Portefeuille.
Voor welke opleidingen kunnen subsidies aangevraagd worden?
- Het onderricht, gevolgd door de werkenden in de onderneming bij een dienstverlener, dat uitsluitend of hoofdzakelijk gericht is op het verbeteren van het huidige of het toekomstige bedrijfsfunctioneren van de onderneming, en dat gericht is op de kernprocessen van de onderneming (Nacebelcodes). De opleiding moet bijdragen tot de versterking, groei of transformatie van de onderneming in Vlaanderen.
- Afstandsleren (e-learning) kan aangevraagd worden indien er interactie is met de docent
- De opleiding kost minimaal 100 euro (exclusief BTW), inclusief verplaatsingskosten van de docent en cateringkosten tot 25 euro per persoon, per dag.
Hoe vraag ik de subsidie aan en hoe betaal ik?
Je schrijft je in voor de opleiding(en) bij Syntra West.
Je hebt maximum 14 dagen de tijd na de start van de opleiding om dit project aan te vragen via de website.
Dit staat uitvoerig uitgelegd op www.vlaio.be.
Als titel voor het project, vul je bijvoorbeeld de titel van de opleiding in. In jouw aanvraag zal je het erkenningsnummer van de dienstverlener (Syntra West) moeten invullen. Voor opleidingen bij Syntra West is dit: DV.O100302 (opgelet, dit is de letter ‘O’ gevolgd door de cijfers 100302).
Voor opleidingen die in samenwerking met SBM worden georganiseerd dient het erkenningsnummer DV.O214464 (dit is de letter ‘O’ gevolgd door de cijfers 214464) gebruikt te worden.
Je krijgt meteen de stortingsgegevens na jouw aanvraag.
Je hebt maximum 30 dagen tijd na deze bevestiging om jouw project te financieren, zodat de portefeuille actief wordt. De Vlaamse overheid voegt het subsidiebedrag toe aan jouw portefeuille in verhouding met het gestorte bedrag.
Je betaalt de factuur van de dienstverlener (Syntra West) via jouw virtuele portefeuille. Gelieve hierbij het klantennummer en factuurnummer te vermelden.
Vermeldt jouw factuur een btw-bedrag. Dat bedrag kan je niet via de ondernemerschapsportefeuille betalen, maar wel rechtstreeks per overschrijving aan Syntra West.
Opgelet: gelieve niet te wachten op jouw factuur om de subsidie aan te vragen.
Het onderscheid volgens type onderneming vanaf 1/1/2020
- Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30 procent steun genieten via de KMO-portefeuille. Je ontvangt maximaal 7.500 euro steun per jaar.
- Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 20 procent steun genieten via de KMO-portefeuille. Je krijgt maximaal 7.500 euro per jaar.
Annulatie
Nadat jouw ondernemerschapsportefeuille geopend is, kan je deze slechts in volgende gevallen annuleren:
- Vóór het bedrag gestort is: zet het project gewoon stop
- Wanneer jouw onderneming zijn activiteit stopzet - vraag na welke documenten je moet voorleggen!
- Wanneer de dienstverlener (Syntra West) zijn activiteit stopzet
- Wanneer de inschrijving door de dienstverlener zelf (Syntra West) of door de klant geannuleerd wordt - vraag zelf aan de dienstverlener (Syntra West) om de nodige stappen te zetten voor terugbetaling
- Bij overlijden of ongeval met volledige arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
Kom je in aanmerking voor een verhoging van de KMO-portefeuille?
Heb je het plafond van jouw KMO-portefeuille bereikt, maar zou je toch graag meer inzetten op werkbaar werk? Dan kan je een verhoging van maximum 5.000 euro verkrijgen in het specifieke jaar dat het plafond wordt bereikt. Je moet wel kunnen aantonen dat jouw plafond werd bereikt en aangeven voor welke acties je de verhoging graag zou benutten.
Heb je nog vragen over de mogelijkheden van de KMO-portefeuille? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.
Syntra West werkt nauw samen met de meeste sectorfondsen. Deze sectorfondsen ondersteunen jouw opleidingsinitiatieven