Levenslang leren zit in ons DNA!

Leercultuur van Syntra West voor medewerkers en docenten

Sinds de Arbeidsdeal van november 2022 heeft elke werknemer recht op 5 opleidingsdagen per jaar (in bedrijven van +20 medewerkers en dit volgens de tewerkstellingsbreuk). Dit opleidingsrecht vormt een grote uitdaging voor veel bedrijven, maar met +60 jaar ervaring in ‘levenslang leren’ is Syntra West grondig voorbereid. HR-medewerkers Joke en Yoica vertellen je meer over de leercultuur bij de Groep Syntra West. 

Visie op leren

‘Leren, dat is ons ding. We maken het elke dag waar voor onze cursisten, het maakt deel uit van wie we zijn, ons DNA. Inzetten op de professionele en persoonlijke groei van mensen maakt organisaties sterker, meer futureproof en een aangenamere plek om te werken. Dit is in onze organisatie niet anders. We zetten daarom graag en ook heel bewust in op de professionele en persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers en docenten.’ 

Gedeelde verantwoordelijkheid

‘Leren is een belangrijke component in ons hr-beleid’, vertellen Joke en Yoica. ‘Via diverse kanalen (jaargesprekken, directieoverleg, feedback van medewerkers en leidinggevenden …) sporen we de leernoden van onze medewerkers op. Op basis van die input werken we elk jaar een bedrijfsopleidingsplan uit. We gaan daarbij uit van een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij bieden een ruim opleidingsaanbod aan. Vervolgens is het aan de medewerkers zelf om die leerkansen met beide handen te grijpen.’

Leren als 'part of the job'

Het zou een gemiste kans zijn om opleidingen enkel in te zetten als iets niet goed gaat, als iets moet bijgeschaafd worden, als iets beter kan … In een snel veranderende (bedrijfs)wereld hoort leren eenvoudigweg bij werken. Leren kan formeel zijn (leeracties die gepland en georganiseerd worden, meestal in groep), maar zeker ook informeel op de werkvloer. Leren on-the-job vindt plaats wanneer je kennis deelt in meetings, nieuwe skills verwerft door deel te nemen aan een werkgroep of een uitdagend project, taken overneemt van een collega … In onze organisatie gaan werken en leren hand in hand. 

Naast woorden, ook daden

Dat de Groep Syntra West veel belang hecht aan ‘levenslang leren’ blijkt mede uit ons personeelsbeleid:

  • Ben je werknemer? 

    Dan kan je het volledige opleidingsaanbod van de Groep Syntra West gratis volgen. Bovendien genieten naaste familieleden (partner en inwonende kinderen) van 70% korting!
     
  • Ben je docent? 

    Dan krijg je € 200 korting op de opleiding die je wenst te volgen. Die korting is geldig na het jaar dat je les hebt gegeven. 

Wil jij ook meegenieten van de leercultuur bij de Groep Syntra West? Ontdek onze vacatures en mail naar hr@syntrawest.be voor meer info.