3 concrete toepassingen van industriële automatisatie

Wat is industriële automatisatie en Industrie 4.0?

Hoewel Kortrijk een bloeiende industriële regio is, kampt de stad (en West-Vlaanderen als geheel) met een nijpend tekort aan technici. Syntra West tracht op die prangende vraag in de arbeidsmarkt een antwoord te bieden met de (knelpunt)opleiding ‘Installateur industriële automatisatie’. In deze opleiding komen cursisten in contact met alle innovatieve aspecten van “industriële automatisatie” en “Industrie 4.0”. Maar wat betekenen die 2 begrippen precies? We lichten het hier toe aan de hand van 3 concrete voorbeelden.

 

Wat is industriële automatisatie?


Industriële automatisatie is het automatiseren van productieprocessen. Werk dat voordien manueel door mensen werd gedaan, gebeurt nu automatisch door machines. Automatiseringsprojecten zijn alomtegenwoordig in productiebedrijven of fabrieken. Door menselijke fouten uit te sluiten, verloopt de massaproductie sneller, goedkoper en efficiënter. Tegenwoordig ligt de focus in de industriële automatisering ook steeds meer op flexibiliteit, duurzaamheid en circulariteit.

Wat is Industrie 4.0?

Industrie 4.0 is een term geïntroduceerd door de Duitse regering ter aanduiding van de vierde industriële revolutie. Waar de derde industriële revolutie focuste op toenemende automatisering, ligt bij de vierde industriële revolutie de nadruk op het digitaliseren van productieprocessen. Onderlinge connectiviteit tussen machines zorgt ervoor dat ze slimmer data kunnen verzamelen en verwerken. Dientengevolge kunnen productieprocessen efficiënter georganiseerd worden.

Schematisch overzicht van Industrie 1.0 tot Industrie 4.0

3 concrete toepassingen van industriële automatisatie

1. Cobot

Je spotte hem misschien al in 'Blind gesprongen' op VTM, de cobot oftewel de collaboratieve robot. Via de cobot moest kandidaat Fred aantonen dat hij over het nodige logisch denkvermogen beschikt voor zijn nieuwe job. Fred programmeerde de cobot zodat die een glazen vaas van het ene statief naar het andere statief verplaatste. Vergeet je een tussenstap? Dan breekt de vaas in 1000 stukken.

 

Fred programmeert de cobotDe cobot verplaatst een vaas van statief

© 'Blind gesprongen' op VTM


2. Smart factory

 

Een stuk moeilijker wordt het wanneer je de vaas niet wil verplaatsen, maar produceren. En al zeker wanneer die vaas beschikbaar is in meerdere kleuren, vormen en formaten. Dat is het principe van de smart factory van Lucas Nülle. De klant bestelt een product via de webshop en kan het volledig aanpassen naar zijn eigen smaak. De automation engineer moet een mini-fabriek programmeren zodat de klant uiteindelijk ontvangt wat hij via de webshop besteld heeft. Om het principe van geïndividualiseerde massaproductie aan te leren, maken we gebruik van blokjes. Die blokjes bestaan uit een onderkant, bovenkant en een buisje in het midden. Elk van de 3 component kent 2 varianten. De onder- en bovenkant bestaan beide in zwart en wit, en het buisje in metaal of plastic. In totaal zijn er dus 8 unieke combinaties mogelijk. De machine moet dus enorm flexibel zijn, en exact weten welke component hij wanneer mag plaatsen. Ten slotte wordt het eindresultaat gecontroleerd door een robotarm.

 

Voorbeeldblokje uit de smart factory

 

3. Verpakkingsmachine voor variërende formaten


In de verpakkingsindustrie is niet enkel flexibiliteit, maar ook afvalreductie of minimal waste van essentieel belang. Daarom ontwikkelde Fraxinus uit Roeselare een verpakkingsmachine die in staat is om de afmetingen van een product te scannen, en vervolgens een verpakking op maat te plooien. Zo garandeer je voor elk formaat een minimum aan kartonverbruik. Voortaan geen reusachtige doos meer voor een klein hebbeding!