Zo combineer je je werk, gezin én een opleiding naadloos
Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een opleiding volgen om je passie na te jagen. Misschien droom je ervan om 3D-artist, boomverzorger, windmolentechnicus of bierbrouwer te worden. Maar er is één obstakel: je hebt al een fulltimebaan en een gezin om voor te zorgen. Hoe houd je al die balletjes omhoog? Het lijkt misschien een enorme uitdaging, maar het is absoluut haalbaar. Sterker nog, het kan een van de meest verrijkende ervaringen van je leven worden.
Sowieso zal je wel tegen enkele moeilijkheden lopen als je je werk, gezin en opleiding combineert. Geen zorgen! Met deze tips en inzichten blijf je positief en gemotiveerd. Je staat er niet alleen voor!
Onthoud je motivatie
Dromen over een nieuw carrièrepad is spannend. Je ziet jezelf al in een eigen boekhoudkantoor, restaurant, of misschien wel als nieuwe hondentrainer? Maar zodra je daadwerkelijk de stap zet om je in te schrijven voor een opleiding, komt de realiteit om de hoek kijken. Tijd wordt je meest kostbare bezit en ineens lijkt het alsof er te weinig uren in een dag zitten.
Toch is de eerste les simpel: onthoud waarom je dit doet. Wat heeft je gemotiveerd om te starten? Is het die drang naar creativiteit? De vrijheid van een eigen zaak (eventueel in bijberoep)? Of misschien wil je gewoon werken met je handen en mensen blij maken met je vak?
Door vast te houden aan je ‘waarom’ geef je jezelf een krachtige motor die je door de moeilijkste momenten heen trekt.
“Ik combineerde de opleiding met mijn job bij het lokale bestuur. Ik volgde 1 keer per week les op woensdagavond. In november-december kregen we tijdelijk 2 keer per week les. Dat was wel een stukje intensiever, maar het is me toch gelukt (lacht).” – Eva De Smet, Wielerverzorger
Lees hier het volledige verhaal van Eva
Enkele uitdagingen
Laten we eerlijk zijn: je gaat tegen uitdagingen aanlopen. Maar dat betekent niet dat ze onoverkomelijk zijn. Dit zijn een paar van de meest voorkomende obstakels en hoe je ze kunt aanpakken:
1. Tijdgebrek
Je hebt je voltijdse baan, misschien kinderen die naar school en andere activiteiten moeten en een huishouden dat op je wacht. Wanneer past die opleiding daar nog bij? Maak een realistisch weekschema. Houd de lesmomenten vrij en plan andere tijden in om de leerstof te bekijken, maar wees flexibel. Misschien betekent het dat je ’s avonds een uurtje minder tv kijkt of dat je in het weekend wat studietijd inplant. Onthoud: je hoeft niet alles in één keer te doen. Kleine stapjes brengen je ook vooruit.
2. Vermoeidheid
Na een lange dag werken en zorgen voor je gezin is je energie vaak op. Hoe blijf je gemotiveerd? Zorg goed voor jezelf. Dit klinkt cliché, maar voldoende slaap, beweging en gezonde voeding maken echt een verschil. Daarnaast: wees mild voor jezelf. Je hoeft niet altijd perfect te zijn. Een keer een rustdag nemen kan je juist helpen om daarna weer sterker terug te komen.
3. Schuldgevoel
Soms voelt het alsof je je gezin in de steek laat omdat je zoveel tijd in je opleiding steekt. Betrek je gezin bij je proces. Vertel ze waarom je deze opleiding volgt en hoe belangrijk het voor je is. Kinderen vinden het vaak inspirerend om te zien dat hun ouders nieuwe dingen leren. Misschien kunnen ze je zelfs helpen oefenen of studeren?
Het Vlaams opleidingsverlof kan helpen
Gelukkig sta je er niet alleen voor om je droom na te jagen. Er zijn heel wat steunmaatregelen om je verder te helpen. Zo heb je het Vlaams opleidingsverlof (VOV) waarmee je de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen zonder dat je loon daarvoor moet inleveren. Het VOV biedt werknemers in de privésector de mogelijkheid om met behoud van loon afwezig te zijn op het werk om een erkende opleiding te volgen. Dit betekent dat je je passie voor bijvoorbeeld bakken, kappen of techniek kunt najagen, terwijl je nog steeds je bijdrage levert op de werkvloer.
Het mooie is dat het geen onbereikbaar systeem is. Werk je minstens halftijds? Dan kom je al in aanmerking, zolang de opleiding geregistreerd staat in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives. Afhankelijk van je werkuren kun je tot 125 uur per jaar opnemen voor opleidingen. Dat is ruim voldoende tijd om stap voor stap nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen richting je werkgever of gezin.
Wat krijg je terug?
Hoewel het zwaar kan zijn om werk, gezin en opleiding te combineren, is de beloning vaak groter dan je vooraf had kunnen bedenken.
- Je doet iets voor jezelf. Je investeert in je toekomst en volgt je passie, iets wat niet alleen jou maar ook je omgeving inspireert.
- Je geeft je kinderen een krachtig voorbeeld. Door je inzet leren zij hoe belangrijk het is om te blijven leren en groeien.
- Je vergroot je kansen op succes. Door nieuwe vaardigheden te leren, zet je jezelf op de kaart en vergroot je je carrièrekansen.
- Je bouwt een nieuw netwerk op. Tijdens je opleiding ontmoet je mensen met dezelfde passie, wat kan leiden tot waardevolle vriendschappen of samenwerkingen in de toekomst.
Vier de kleine overwinningen
Elke kleine overwinning is er één om te vieren. Heb je een hoofdstuk af? Heb je met succes een praktijkopdracht afgerond? Vier het! Door je successen te erkennen, blijf je gemotiveerd en krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen.
Je zult merken dat, naarmate je verder komt in je opleiding, je niet alleen groeit in kennis en vaardigheden, maar ook in zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. De kracht die je nu ontwikkelt door vol te houden, zal je later ook in je werk en gezin van pas komen.
Toch moeite om gemotiveerd te blijven?
Wat als je toch je motivatie verliest? Iedereen worstelt wel eens met motivatie, vooral als je aan iets werkt dat tijd en toewijding vraagt. Op die momenten is het belangrijk om praktische stappen te zetten die je helpen op koers te blijven.
- Maak je vooruitgang visueel. Hang een kalender op waar je je studietijd inplant en markeer je voortgang. Het helpt enorm om letterlijk te zien hoeveel je al bereikt hebt.
- Stel duidelijke doelen. Breek je opleiding op in kleine doelen. In plaats van “ik wil kapper worden”, zeg je: “deze maand wil ik oefenen hoe ik perfect kan föhnen.”
- Vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag vrienden of familie om je te ondersteunen of neem contact op met medestudenten.
- Blijf realistisch. Verwacht niet dat alles altijd op rolletjes loopt. Soms zullen dingen misgaan, en dat is oké. Leer ervan en ga verder.
Jij kunt dit!
Op sommige dagen zal het voelen alsof je het niet meer trekt. Maar weet: je doet iets ongelooflijks. Je volgt je passie, bouwt aan een betere toekomst en laat zien dat het mogelijk is om dromen na te jagen, zelfs als je een druk leven hebt.
Dus als je ooit twijfelt, denk dan aan de dag waarop je dat diploma of certificaat in handen hebt. Denk aan het moment dat je je eigen zaak opent of dat je je eerste klant helpt met een zelfgemaakte creatie. Dat is het allemaal waard.
Blijf geloven in jezelf – je kunt dit.