Algemeen directeur Johan De Neve gaat met pensioen en draagt de fakkel over aan Marie Van Looveren

Johan De Neve gaat na 44 jaar dienst bij de Groep Syntra West met pensioen. Hij groeide uit van cursist tot docent, en schopte het in 1986 tot directeur. Nu geeft hij de fakkel door aan - voormalig campuscoördinator - Marie Van Looveren. Zelf blijft Johan nog actief als voorzitter van de Raad van Bestuur. In een duo-interview blikt Johan terug op zijn carrière, en licht Marie haar toekomstplannen met de organisatie toe.   

Marie Van Looveren (links) en Johan De Neve (rechts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat was het hoogtepunt van uw carrière?
‘De creatie van de Groep Syntra West, is één van de hoogtepunten van mijn carrière’, vertelt Johan. ‘Syntra West wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid, maar die subsidies zijn natuurlijk niet gegarandeerd. Om de financiële gezondheid van Syntra West te vrijwaren, besloten we   de merken SBM, Escala op te richten en later de opleidingsinstelling Portilog over te nemen. . SBM biedt leeroplossingen aan voor bedrijven. Escala richt zich tot de publieke sector, de social profit en non-profit. Bij Portilog kan je tot slot terecht voor logistieke en havenopleidingen. Zo slaagden we  erin om naast de openbare ook de private markt te veroveren.’

Wat zijn uw plannen voor na uw pensionering?
‘Hoewel ik met pensioen ga, blijf ik wel nog actief als voorzitter van de Raad van Bestuur. Daarnaast plan ik vooral het werkwoord ‘zijn’ eens te beoefenen, in plaats van ‘doen’. Ik wil me verder verdiepen in de (muziek)geschiedenis, wat vaker naar de opera gaan en de Argentijnse tango dansen met mijn echtgenote. Ten slotte plan ik nog een opleiding te volgen als stadsgids in Brugge.’

‘Wat ik het meeste zal missen, zijn ongetwijfeld onze mensen.’

Wat zal u het meeste missen?
‘Wat ik het meeste zal missen, zijn ongetwijfeld onze mensen. De belangrijkste kwaliteit van een goede bedrijfsleider is dat je je personeel graag ziet. Bij leidinggeven ligt de focus meer op ‘zorgen voor’ en ‘dienen’ dan op ‘aanvoeren’. Kan je ’s nachts wakker liggen van je werk? Kan je boos of gefrustreerd naar huis vertrekken, om de volgende dag toch weer terug te keren? Dan ben je goed bezig!’  

Hoe is de zoektocht naar een opvolger verlopen?
‘Als bedrijfsleider houd je de talenten van je personeel voortdurend in de gaten. Ik zag dat Marie haar job als campuscoördinator van Brugge erg goed deed, en gaf haar af en toe een extra uitdaging. Zo hielp ze om een onderwijsdoorlichting voor te bereiden en zocht ze mee naar oplossingen tijdens de COVID-19-lockdown. Toen mijn functie vrijkwam, was ik dan ook blij dat zij zich kandidaat stelde.. Marie legde alle gesprekken en proeven met succes af, en liep vervolgens één jaar lang met mij mee.’

Hoe heeft u dat jaar met Johan ervaren, Marie?
‘Dat jaar was fantastisch leerrijk. Vanaf het begin was Johan bijzonder open en eerlijk. Hij deelde zijn 40 jaar ervaring en beantwoordde al mijn vragen. Aanvankelijk keek ik mee vanop een afstand, maar geleidelijk aan kreeg ik als maar meer verantwoordelijkheid. Nu sta ik op de voorgrond. Ik ben Johan erg dankbaar voor deze kans, en ik heb enorm veel respect voor wat hij heeft bereikt. Hij heeft mij een prachtige organisatie cadeau gedaan. Die extra portie stress en druk op mijn schouders neem ik er met veel plezier bij (lacht).’

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen voor de Groep Syntra West?
‘De 4 grootste aandachtspunten zijn … 
1.    Onze huidige medewerkers en docenten  behouden, en goede nieuwe aanwerven om te kunnen blijven groeien; 
2.    echt wendbare en flexibele business units creëren zodat we nog sneller kunnen inspelen op vragen uit de arbeidsmarkt; 
3.    onze leervormen verder differentiëren en digitaliseren;
4.    blijvend inzetten op alternatieve financieringsvormen.’

‘Relativeer wat moeilijk gaat, en adoreer wat goed gaat.’

Tot slot, wat is uw ultieme advies voor uw opvolger, Johan?
‘Als het moeilijk gaat, stap dan in een luchtballon en vlieg tot op 150 meter hoogte. Kijk dan even naar beneden. Relativeer wat moeilijk gaat, en adoreer wat goed gaat. Zo zal je hier gelukkig zijn.’