Nieuwe opleiding 3D-Artist opent deuren voor creatieve talenten

Nieuwe 3D-opleiding start dit najaar op campus Syntra West Kortrijk

Syntra West kondigt met trots de lancering aan van haar nieuwste opleiding '3D-Artist', die vanaf 23 september start op campus Syntra West Kortrijk. We gingen in gesprek met een geïnteresseerde cursist en één van de spildocenten van deze opleiding. Op zoek naar opleidingsantwoorden en bedrijfstoepassingen in 3D. We spraken met Jens Dirickx (3D animator en docent) en Louise Kympers, student Grafisch ontwerp Syntra West Brugge met een passie voor tekenen en creativiteit.


Louise, vertel ons meer, vanwaar de interesse voor de opleiding 3D-artist?

"Wel, ik heb altijd graag getekend, ik heb dus al wat ervaring met 2D-tekenen. En in de opleiding grafisch vormgever - die ik dit jaar bij Syntra West volg -  leer ik o.a. al digitale toepassingen hierop maken.
3D – waarbij je objecten in een ruimte tekent/positioneert -  is nu vrij opkomend. Ook al is die stap tot die extra dimensie en kennis best uitdagend, wil ik deze toch graag zetten en in deze relatief nieuwe industrie geraken. 
Ik had al gehoord dat er een opleiding 3D-artist in Kortrijk start, dus wilde ik eens een kijkje nemen, wat het allemaal inhoudt en hoe je er later mee aan de slag kan."

Elisabeth Landuyt, Product manager ICT & media licht aanvullend toe: "De opleiding tot 3D-artist is geschikt voor iedereen die creatief bezig is of graag tekent en/of met een grote interesse in 3D-modelling. Deze opleiding is zeer praktijkgericht, je leert in één jaar de nodige beroepscompetenties om daarna direct in het werkveld te stappen. Daarnaast zijn onze docenten echte vakexperten die met beide benen in het werkveld staan en zo hun relevante beroepskennis overdragen aan de cursisten."


Jens, kun je ons wat meer duiding geven hoe je aan zo’n 3D-project begint?

Jens Dirickx (3D-animator & docent): "Hier zie je vb. een volledige kamer afgewerkt, deze is volledig in 3D gemaakt. De opdrachtgever heeft me voor deze case een concept gegeven. In de conceptfase schets je eerst de verschillende mogelijkheden vóór je deze terug concreter begint uit te werken, en zo schets en evalueer je stap per stap, stuk per stuk, tot je vb. een volledige kamer opbouwt. Daarna kun je aan de verdere details beginnen, ook gekend als ‘texturing’, waarbij we verder aandacht geven aan de materialen, de belichting en afwerking. Zo komen we uiteindelijk tot een mooi en afgewerkt product."
 

Wat mogen we wel en niet verwachten van deze opleiding?

"Programmeren maakt geen deel uit van de opleiding. Wij gaan ons focussen op de uitwerking van een idee of concept met een 3D-programma, waarbij je de praktische stappen vlot leert nemen om zo tot een goed resultaat te komen". Aldus docens Jens.
 

Moet ik geen voorkennis hebben?

"Ik begrijp dat modelleren een schrikdrempel kan zijn, maar dat is echt niet nodig. Daarvoor ben ik er ook, om jullie stap voor stap wegwijs te maken. Er geen voorkennis voor nodig. De tekenprogramma’s zijn gemaakt om goed te hanteren en om makkelijk in gebruik te nemen. Als docent zorg ik ervoor dat je alle stappen herkent en begrijpt om tot een afgewerkt product te komen in 3D", aldus docent Jens.
Elisabeth vult aan: "We werken met een intakegesprek, zo worden de verwachtingen afgetoetst en kan de cursist een duidelijk beeld krijgen van wat de opleiding juist inhoudt. Daarnaast houden we ook de groep beperkt tot 15 personen. Dat zorgt er eigenlijk voor dat we persoonlijke begeleiding kunnen bieden, zodat de cursist op het einde van de rit kwalitatieve opleiding genoten heeft. 
Om de opleiding tot 3D-artiest te kunnen volgen hoeven de cursisten in het begin van het cursusjaar geen eigen materiaal te voorzien. Wij voorzien voldoende krachtige pc’s, zodat ze daar kunnen op werken, alsook de tekentablets en de software. We richten de opleiding tot 3D-artist in door de groeiende populariteit aan 3D-beelden. We zien eigenlijk een shift in de grafische sector van het klassieke ontwerp naar meer bewegende beelden, waarin 3D-beelden een grote rol spelen. Op het einde van de opleiding zullen de cursisten ook een portfolio opgebouwd hebben, die ze doorheen het jaar aanvullen met hun eigen werk,.Dit kan dan dienen als visitekaartje om na de opleiding te gaan solliciteren."