Syntra west gaat internationaal bij kennisuitwisseling over Foodinnovatie

Op kennismissie in Rome, Cork, Vlissingen én Bilbao

Via het uitwisselingsproject TRICO kan Syntra West medewerkers en docenten op kennismissie sturen. De eerste uitwisseling vond plaats van 4-8 april in Rome, én simultaan ook in Cork Ierland.  De week daarna ging er nog een groep naar Vlissingen.  En deze week mag er nog een groep Bilbao beter leren kennen.  In het najaar staan nog een 2-tal uitwisselingen gepland.

We kunnen hieronder even meegenieten van de opgedane ervaringen in Rome.

8 Syntra West medewerkers en docenten , een bonte mix van leeftijden, op een intellectuele Expeditie Robinson.  Foodinnovatie was het bindmiddel.  Met digitalisering en de drie ‘co’s als toppings. De eerste Erasmus+ uitwisselingsactiviteit sinds Corona, TRICO, kon van start gaan. 

De missie: kennis uitwisselen met de Italiaanse partner Consorzio Lavoro Ambiente over cocreatie (flexibilisering van opleidingen), co-opleiderschap (samen met de bedrijven de cursist opleiden) en co-entrepreneurship (verdere integratie van ondernemersskills in curricula). 
Het programma van dinsdag tot en met donderdag zag er uit zoals onze Italiaanse partners aan de overzijde van de tafel, best goed gevuld. We stelden ons uitgebreid voor en gingen dieper in op het gebruik van Moodle in kader van HACCP en Upselling. Daarna gingen we verder met een uiterst vernieuwend project “zero food waste”. Tito, zo heette onze Italiaanse projectleider, sprak ons eerst toe met de gevleugelde woorden “ My English is not good”. We troosten hem met de woorden dat we daar alle begrip voor hadden en dat hij zich zeker niet moest inhouden voor ons. Het begon op dinsdag , hij eindigde zijn zin op donderdag. 
Op dag 3 maakten we van theorie praktijk. We gingen langs bij AEPER (Rome Association of Restaurants en Pubs) en 5* hotel Locarno. Gelato proeven , zeg nooit ice cream, behoort tot de dagelijkse Italiaanse rituelen. Op basis van artisjok, wijn of als het moet stoofvlees, alles was er …met de nodige uitleg , zelfs tijdens het likken. Een workshop “Pizza maken voor dummies” kon tijdens deze foodinnovatie uitwisseling ook niet ontbreken. 
Ook cultureel had onze Italiaanse host een goed vullend programma voorzien. Hij kende en vertelde over elke steen van het Colloseum , mijmerde over de romantiek van de Trevi fontein en wist meer over Vaticaan dan paus Franciscus. Daarbij sloten we onze uitwisseling af met een hoofd vol kennis en een nieuwe Italiaanse projectpartner rijker.  

 

Dit initiatief kadert binnen het Erasmus+ project TRICO’.