Syntra West slagers brengen Gouden Mes mee naar Kortrijk

Vakwedstrijd voor leerjongeren slager

Tijdens de 14de editie van Het Gouden Mes, de tweejaarlijkse Vlaamse vakwedstrijd voor slagers uit de leertijd/duaal, deden de leerjongeren van de slagersafdeling van Syntra West het fantastisch.
Cédric Verhaeghe – Van Oplynes won Het Gouden Mes, Dorian Vanpé werd tweede. Guillaume De Clercq vervolledigde het team dat ook de wisselbeker meebrengt naar Kortrijk.


De laatste jaren vindt Het Gouden Mes afwisselend plaats in Kortrijk (tijdens de beurs Meat Expo-Broodway) en Antwerpen (tijdens de beurs BIBAC Plus). De 14de editie van Het Gouden Mes had plaats op maandag 23 september in Antwerp Xpo. De nationale vakwedstrijd werd georganiseerd door het Nationaal Verbond der Slager-Spekslagers. De drie Vlaamse Syntra opleidingscentra waar een slagersopleiding gevolgd kan worden (Hasselt, Gent en Kortrijk) namen deel. Elke lesplaats mocht drie deelnemers uit het 2de of het 3de jaar leertijd/duaal slager afvaardigen. 


De tweejaarlijkse vakwedstrijd promoot de stiel van slager-spekslager en focust tegelijk op het ambachtelijke in de stiel. De jonge leerling-slagers moesten in anderhalf uur een varkensrug uitbenen, een mignonette en een gepeld schouderblad afvliezen, en gehakt verwerken op een creatieve manier. Iedereen binnen de slagerssector weet dat dit proeven zijn waarmee de vakman zich kan onderscheiden.


Cédric Verhaeghe – Van Oplynes, de winnaar van Het Gouden Mes, woont Poperinge. Hij werkt er bij Renmans waar hij zijn opleiding krijgt van Lieven Dieryck. De tweede plaats is voor Dorian Vanpé uit Klerken, hij volgt zijn opleiding bij Renmans Diksmuide onder de leiding van Koen Demey. Guillaume De Clercq woont in Koolskerke, hij krijgt zijn opleiding van Erik Brusselmans bij Slagerij Renmans in Brugge. In Syntra West Kortrijk krijgen de leerjongeren slagersles van Dirk Lesaffer en Luc De Reviere.

 

Cursist aan het woord

Bedankt docent Ivan voor de lessen waar we aangemoedigd werden om de beste versie van onszelf te zijn.

Maarten

See you on