Project CRE-ATE brengt docenten in Portugal

ICT-ondersteunend doceren én coachen

Reisverslag Bezoek Portugal met CRE-ATE project | 27-30 mei '19

Na het IDEAL Erasmus + project dat liep tussen 2017 en 2018, startte het projectbureau dit jaar met de opvolger onder de naam CRE-ATE.
In het jaar 2019-2020 staan in totaal 6 uitwisselingen gepland waarbij telkens 5 docenten de kans krijgen om geïnspireerd te geraken door collega’s en trainers in een Europees land. De focus bij CRE-ATE ligt op ICT-ondersteunend lesgeven en het train-de-trainer-principe. Kort omschreven willen we met CRE_ATE de docenten niet alleen de tools aanreiken hoe ICT-ondersteunend les te geven, maar hen ook praktijkgericht en in een internationale context meegeven hoe ze dit het best aanpakken als coach. De spits werd afgebeten in de maand mei met een zeer diverse, maar zeer enthousiaste groep docenten die richting Portugal trokken.


Dag 1 maandag 27 mei 2019

De docenten zijn zeer vroeg van de partij in het station van Brugge, waarna ze richting de nationale luchthaven sporen om naar Porto te vliegen. ‘s Middags komen ze aan in deze prachtige stad om er na een eerste Portugese lunch en een eerste Porto Tonic aan een gegidste wandeling te beginnen. Het startpunt is het station de Sao Bento, de groep legt een parcours af waarin ze brugjes, Portugese blauwe tegels (azulejos), portohuizen en prachtige gebouwen en uitzichtpunten kunnen aanschouwen. Na het bezoek aan Porto baant de groep zich een weg naar Barcelos, de stad waar ze de volgende dagen in samenwerking met Mobility Friends aan de slag gaan.


Dag 2 dinsdag 28 mei 2019

Op dag twee start de groep docenten aan het programma uitgestippeld door Mobility Friends. Met docent Luis verkennen ze eerst het domein waar op dat moment niet minder dan 500 Erasmusstudenten verblijven. De gebouwen zijn modern, goed verzorgd en uitgerust met alle comfort dat je je kan voorstellen: een fitnessomgeving, minigolf, zwembad, recreatiezaal, huisjes als huisvesting voor de studenten, …
Naast een volledig uitgebouwd verblijfscentrum verzorgt Mobility Friends er ook lessen waarin de focus ligt op de balans tussen knowledge education en skills education. Voor onze docenten wordt een eerste introductie van verschillende ICT-based learning tools gegeven en het programma van de volgende dag uitgestippeld. Na de workshops stopt de groep nog kort aan het Sanctuary Santa Luzia alvorens ze moe, maar voldaan gaan dineren. 


Dag 3 woensdag 29 mei 2019

Op woensdag heeft de groep een afspraak om 9u30 bij Mobility friends, ze gaan meteen aan de slag met het uittesten van enkele tools.
TRELLO, SLACK, TEAMS, GOOGLE CLASSROOM, KAHOOT, MOODLE CLOUD, en ED MODO worden getest en ervaringen worden gedeeld. Ook vanuit het Syntra West team worden tools aangereikt zoals FUTURE TEACHER 3.0 en TOUCH 2 LEARN. De praktische uitwerking en bruikbaarheid wordt besproken en de eerste plannen voor overdraagbaarheid worden op papier gezet. 
Tijdens de middag wordt nog geluncht en kan de groep een wijngaard bezoeken in de Vinho Verde streek. Daarna zijn ze opnieuw present bij Mobility Friends om er tijdens een protocollaire ceremonie alle formaliteiten af te ronden.
De laatste avond wordt doorgebracht in Barcelos waar met een Porto Tonic vooruit wordt geblikt op de workshop van juni 2020. Plannen worden gesmeed en zoals het een echte teambuilding betaamt wordt bij een lekkere maaltijd vooruit gekeken op verdere samenwerkingen en teruggeblikt op een geslaagde eerste uitwisseling binnen het CRE-ATE project, op naar de volgende! 
 

Cursist aan het woord

Deep tissue is meerwaarde in de osteopathiepraktijk als voorbereidend/diagnostisch middel bij behandeling.

Daphne

See you on