Verkeersomleiding in Brugge van 18 tot 22 september

Bericht voor Brugse cursisten, werknemers en docenten

100 jaar na de allereerste editie telt Vlaanderen af naar het WK wielrennen. Voor Brugge is van za 18 tot wo 22 september een glansrol weggelegd, als aankomstplaats voor het WK tijdrijden. Wout, Remco en collega's stuiven vanuit Knokke-Heist via de Damse Vaart op de Brugse binnenstad af.  Dit heeft echter ook enkele implicaties voor het verkeer in en rond de Brugse Syntra West-campus.  De parking van Syntra West Brugge blijft uiteraard voorbehouden voor de Brugse Syntra West-cursisten.

PARCOURS
De renners vertrekken telkens in Knokke-Heist en rijden langs Dudzele en Damme naar de finish op ’t Zand in Brugge. De precieze parcours verschillen echter van dag tot dag. 
Via brugge.be/wk2021 lees je meer over de wedstrijden, de parcours, de verkeersstromen en de mogelijke hinder.

De straten waar het parcours passeert worden op volgende tijdstippen afgesloten:

  • Zaterdag 18 september van 7u tot 13u30: trainingen en openingsceremonie
  • Zondag 19 september van 10u tot 18u15: paracyclingevent en tijdrit elite mannen
  • Maandag 20 september van 8u40 tot 18u: tijdrit beloften mannen en tijdrit elite vrouwen
  • Dinsdag 21 september van 8u30 tot 18u30: tijdrit junioren mannen en tijdrit junioren vrouwen
  • Woensdag 22 september van 12u25 tot 18u: gemengde ploegentijdrit

Op sommige dagen zijn delen van Dudzele, Koolkerke, Sint-Jozef en Kruisabele ingesloten. Het centrum van Brugge kan je tijdens de wedstrijden inrijden via de Dampoort, Kruispoort, Katelijnepoort (tot Mariabrug) en de Oostmeers. Het centrum uitrijden kan dan via de Dampoort, Kruispoort, Gentpoort, Katelijnepoort en de Oostmeers. In functie van de ontsluiting wordt ook de rijrichting in de Zilverstraat omgedraaid. Hou hier zeker rekening mee als je op één van deze dagen de baan op gaat. 

Tip
De applicaties Google Maps en Waze worden tijdens het evenement overgenomen door de organisatie. Via deze applicaties zal je steeds up-to-date info krijgen over je reisroute. Gebruik ze om op de vlotste manier je bestemming te bereiken.

MOBILITEIT
Tijdens het WK is de fiets koning in Brugge. Trek je per fiets naar de stad, dan kan je die onder andere
kwijt in tijdelijke, extra fietsenstallingen aan de voorkant van het station, aan de Sint-Salvatorskathedraal, Buiten de Smedenvest, aan de tijdelijke parking op de Bevrijdingslaan en aan de Brexitparking. Het volledige parcours is autovrij en op het parcours geldt een parkeerverbod. Een groot deel van de stad zal dus niet toegankelijk zijn voor verkeer. Alle informatie over de omleidingen vind je op brugge.be/wk2021/mobiliteit.

OPENBAAR VERVOER
Tussen maandag 13 en vrijdag 24 september rijden de bussen van De Lijn volgens een aangepaste dienstregeling:

  • Van 13 tot 17 september blijft het gebruikelijke aanbod van kracht, maar kunnen er omleidingen plaatsvinden.
  • Vanaf 16 september is de bushalte op ’t Zand niet beschikbaar. Op- en afstappen doe je vanaf dan aan het station, waar je via een tijdelijke voetgangersbrug de R30 kan oversteken richting centrum.
  • Van 18 september tot en met 22 september rijden er geen bussen door het stadscentrum. Ook het aanbod van de streeklijnen is in deze periode beperkt. Er wordt gebruikgemaakt van 8 WK-knooppunten waarlangs de streeklijnen rijden. Vanop die knooppunten vertrekken WK-pendelbussen naar het station.
  • Op 23 september herneemt De Lijn zoveel als mogelijk haar gebruikelijke aanbod, al kunnen er ook op die dagen nog omleidingen plaatsvinden.
  • Alle informatie over de verschillende lijnen en dienstregeling is terug te vinden op www.delijn.be /brugge of via 070 220 200 (€0.30/min). Ook de centrumshuttle van de Stad volgt op wedstrijddagen een aangepaste reisroute. Een van de shuttles wordt ingezet in Assebroek en Sint-Kruis om de dienstverlening van De Lijn te vervangen. Meer info hierover vind je aan de haltes en op brugge.be/centrumshuttle. De NMBS voorziet extra capaciteit op haar treinen op de wedstrijddagen.

Op de webpagina brugge.be/wk2021 en via de socialemediakanalen van het WK vind je steeds de meest actuele informatie. 

Cursist aan het woord

Ik ben tevreden over de lessen. De stage is een grote meerwaarde en een must voor deze branche.

Cathy

See you on