Samenwerking Syntra West  & Ter Groene Poorte

Opleiding Slager-Spekslager van Syntra West in ultramoderne slagerij van Ter Groene Poorte Brugge

Syntra West en Ter Groene Poorte bundelen de krachten.  Vanaf september biedt Syntra West de opleiding Slager-Spekslager aan in de ultramoderne slagerij van Ter Groene Poorte in Brugge

Nieuw! Vanaf 15 september is het mogelijk om de driejarige avondopleiding tot gecertificeerd slager-spekslager in Brugge te volgen .  Syntra West biedt deze aan in de nieuwe slagerij-accommodatie van Ter Groene Poorte.  Nieuw is ook,  dat Ter Groene Poorte haar métierkennis nu ook zal delen via avondonderwijs.  Enkele gekende gezichten maken nl. ook de stap naar Syntra West & zullen volgend cursusjaar ook daar hun kennis en skills delen.

Op foto v.l.n.r.: Ivan Claeys, Ronny De Keyser, Chantal Debusseré, Melanie Van Ryckeghem, Kurt Bovijn, Wim Cortier, Gert Rots 

We vroegen collega-opleidingsmanager Horeca & Voeding Melanie Van Ryckeghem naar de trends in de slagersopleiding

“De voorbije jaren mochten we gewoonlijk 1 à 2-tal groepen 1te jaars cursisten slager-spekslager in avondformule ontvangen in Kortrijk. Gemiddeld studeren er jaarlijks zo’n 15-tal cursisten af. We merken dat de vraag naar slagers terug toegenomen is. En dat de nood aan slagerijmedewerkers terug hoog wordt.  In 2016 werd het opleidingstraject al aangepast in deze zin.  Wie dat wenst, kan al na z’n 2e jaar (van de driejarige opleiding) starten als slagershulp. In het derde opleidingsjaar volgt dan nog de toegepaste bedrijfsvoering voor een slager-spekslager, aangevuld met specialisatie in fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten.  Ook de eindproef werd inhoudelijk bijgestuurd.  Waar in het verleden het accent vnl.  op de praktijk lag, is het nu een mix van eindwerk mét praktijkproef, waarbij de toekomstige slager dan ook meteen zijn bedrijfsplan kan toelichten voor de docent en een extern jurylid”, aldus Melanie.

Welke slagers kunnen we mogelijks kennen uit recente cursistlichtingen? 

“Oud-cursist Tessa Vanhie kweekt vb. zelf Mangalica-varkentjes in Hof ter Meulen. Sebastiaan Sabbe is ondertussen mee in de familiezaak Vleeshandel Sabbe gestapt. Stijn Masson startte zijn eigen hoeveslager ’t Lindebos.  En Wouter Avet startte vorig jaar een restaurant/feestzaal De Vierschaar in Moregem”.

Zijn er bepaalde trends te bespeuren?

“Het is momenteel uiteraard terug volop BBQ-seizoen. Toch zien we dat vandaag ook heel wat aandacht gaat naar het vegetarisch aspect.  Hiervoor kijken we dan uit naar nieuwe recepturen en bereidingen, die dan ook in de slagerij kunnen worden aangeboden”.

 

Cursist aan het woord

Alles wat ik leerde heb ik al kunnen toepassen.

Jana

See you on