Meubelstoffeerder, alles behalve een stoffig beroep

Een nieuw leven geven

Interieur staat voor de binnenkant van een object. Een huis, een winkel, een kantoor … maar ook een auto. In onze interieuropleidingen gaan we samen op zoek naar jouw stijl.  
Meubelstoffeerder alles behalve een stoffig beroep 


Opleiding meubelstoffeerder bij Syntra West

De voorbije twintig jaar stond de opleiding meubelstoffeerder steevast op de lijst met te volgen opleidingen bij Syntra West. De afgelopen jaren merkten we opvallend meer interesse op voor deze ambachtelijke richting. In 2018 werd het atelier volledig gereorganiseerd en werden verschillende nieuwe machines aangekocht. Naast vaste docente Karolien Deceuninck die het beroep van zelfstandig meubelstoffeerder uitoefent, mochten we Yo Verniers verwelkomen. Zij was 32 jaar lang de VDAB-instructrice van dezelfde opleiding. In het verleden had de opleiding wel eens te maken met een geitenwollensokkenimago. Vandaag is dit helemaal niet meer het geval, integendeel. 


Een nieuw leven geven

Onze cursisten zijn stuk voor stuk creatievelingen met een passie voor vormgeving en kleur. Ze kiezen er bewust voor om bestaande zitmeubelen een tweede leven te geven in plaats van nieuwe meubelen aan te kopen. Enkelingen zijn al actief als interieurinrichter, woningstoffeerder of schilder. Anderen hebben dan weer affiniteit met naaien of lederbewerking. Ze zoeken in kringwinkels, op vlooienmarkten of online naar een origineel meubel en met een beetje geluk tikken ze een vintagestuk op de kop. Daar gaan ze vaak direct mee aan de slag en doorlopen een volledig proces om het meubel in zijn originele staat te herstellen. 


Stoffig?

Vanuit de sector krijgen we meer en meer de vraag naar geschoolde medewerkers. Daarnaast zien we dat steeds meer cursisten de stap zetten naar een eigen zaak, in hoofd- of in bijberoep. Ze genieten ervan om met hun handen te kunnen werken en ervaren dit vaak als rustgevend. Ook het gegeven dat hun atelier thuis ingericht kan worden, geldt als pluspunt. Ze krijgen de kans om mee te werken aan boeiende projecten en komen op plaatsen waar ze anders nooit zouden komen. Vaak hangt er ook een heel verhaal vast aan het stuk dat een klant hen toevertrouwd. Stoffig is het beroep van meubelstoffeerder al lang niet meer.
 

Cursist aan het woord

Super goede techniek om dieper te werken en betere resultaten te halen bij mijn klanten.

Chris

See you on