Leerling-slagers lanceren innovatieve slagerijproducten

Proef de innovatieve producten bij de slager

Binnenkort liggen zes innovatieve slagerijproducten (ontwikkeld door de West-Vlaamse slagerijscholen) in de toonbank van de deelnemende ambachtelijke slagerijen.
Elke deelnemende school ontwikkelde twee slagerijproducten om duimen en vingers bij af te likken.

  • Het Technisch Atheneum Diksmuide stelde met de kaasknots een bicepsspier voor, opgevuld met kaas. Met het zomers gehakt toverde de Westhoekse school met rucola, zongedroogde tomaat, gedroogde spiering, gemalen kaas en uiteraard gehakt, de zon op je bord.
  • Ter Groene Poorte experimenteerde in het seameat, een vleesbrood met zeewier, met een natuurlijke hulpstofvervanger. Met West-Vlaams lamsvlees met krokante seizoengroentjes en couscous, combineerde Ter Groene Poorte het lekkerste van bij ons met zuiderse invloeden.
  • Syntra West stak de oceaan over voor inspiratie en presenteerde 'jerkeys', gemarineerd gedroogd rundsvlees. Met het tweede product ging de slagerijschool terug naar de basis: tête fraiche, een zomers fris slaatje met kop.
    De cursisten slager-slager van de voltijdse dagopleiding (7-tal) maakten - samen met docent Luc De Revière - een heerlijke nieuwe pastasalade. Het product hebben ze ‘Tête Fraiche’ gedoopt. De lokale producten als mosterd van Wostyn en honing van imkerij Withouck – die werden verwerkt in de creatie - zijn 100% West-Vlaamse ingrediënten. De varkenskop van ‘De heerlijkheid’ is de ‘frisse’ toets in deze salade.
    De cursisten van de avondopleiding slager - onder leiding van docent Dirk Lesaffer - stelden hun gemarineerd gedroogd rundsvlees voor. Met Indiaanse invloeden en met een een link naar de cowboys, is ‘Jerkeys’ geboren. Cowboys doen aan Texas denken en Zuid-West Vlaanderen is nu eenmaal het Texas van Vlaanderen. Een oud recept, met een in honing en appelsap O’bio, gedrenkt stukje rundsvlees, maakt dit een heerlijk hapje bij de aperitief.

De nieuwe streekproducten zullen telkens per twee aan de consument voorgesteld worden. Vanaf 15 mei zijn het zomers gehakt en de tête fraiche te koop in de deelnemende slagerijen. Het seameat en het West-Vlaams lamsvlees volgen vanaf 15 juni.
Na de zomervakantie, vanaf 3 september verschijnen de laatste twee streekcreaties in de slagerijen: de kaasknots en de jerkeys.

Cursist aan het woord

Met opleiding administratief bediende gaf ik nieuwe wending aan carrière.

Stefanie

See you on