Doedag komt op 24 okt. naar Syntra West Kortrijk

Doedag voor leerlingen 6e leerjaar basisonderwijs

Op donderdag 24 oktober 2019 vindt de unieke Doedag plaats op verschillende locaties in Vlaanderen. De samenwerking tussen Het Beroepenhuis en de deelnemende organisaties is ingegeven vanuit een gemeenschappelijke maatschappelijke bekommernis: de kloof tussen onderwijs en arbeidswereld kleiner maken. Het Beroepenhuis vzw en tal van organisaties slaan de handen in elkaar om zowat 2700 (!) jongeren van het zesde leerjaar te verwelkomen op 38 locaties. De kinderen kruipen die dag in de huid van iemand die een technisch of praktisch beroep uitoefent.

De Doedag is een echte beleving, want de leerlingen ontdekken hun talenten en interesses door zélf de handen uit de mouwen te steken onder begeleiding van ervaren instructeurs. Op veel locaties krijgen die ook de hulp van studenten of cursisten-werkzoekenden in opleiding. De kinderen maken kennis met een hele reeks beroepen uit verschillende sectoren zoals bouw, horeca, ICT, schoonmaak, zorg, transport en logistiek … Bijvoorbeeld lasser, vrachtwagenchauffeur, keukenmedewerker, verpleegkundige, drukwerkafwerker …

Wie stelt de deuren open voor de leerlingen?

Onder meer VDAB (ook in het T-Competence center in Tienen, T2-campus in Genk en Huis van de Voeding in Roeselare), Syntra Midden-Vlaanderen, Syntra West en verschillende Limburgse zorgorganisaties samengebracht door POM Limburg (in de Campus LiZa Genk - persmoment om 12u30 -, Hast HBO5 Hasselt en Pelt, PIVH Hasselt en Mariaziekenhuis Pelt).

Door de professionele infrastructuur en de expertise van de lesgevers maken de kinderen op een veilige manier kennis met de beroepen in een omgeving die een afspiegeling is van de realiteit. Zo brengen de Doedagen telkens een bijzondere dynamiek teweeg tussen leerlingen, leerkrachten, studenten en instructeurs.
De populariteit van de doedag stijgt elk jaar. Daardoor kan niet elke klas fysiek deelnemen. Om dit op te vangen is er ook een digitale doedag voor 40 klassen (763 leerlingen), ontwikkeld door VDAB. Dit is een virtuele escape room waar leerlingen in hun eigen klas aan de hand van opdrachten knelpuntberoepen en talenten ontdekken.

De Doedag is niet alleen een leuke uitstap, maar maakt ook deel uit van een proces waarbij kinderen zich bewust worden van hun talenten in het kader van een juiste studiekeuze. Door de aandacht te vestigen op praktische beroepen, worden ook technische opleidingen een valabele studie-optie. En net deze richtingen (vaak zijn dit ook STEM-richtingen) bieden heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt! Het Beroepenhuis (www.beroepenhuis.be) ondersteunt dit initiatief omdat het bijdraagt aan het tegengaan van het ‘watervaleffect’ in het onderwijs.


 


 

Cursist aan het woord

Ik kwam terecht in een leuke en creatieve groep.

Lieselot

See you on