Avond van de West-Vlaamse slager 2021

Drie West-Vlaamse culinaire scholen ontwikkelden acht gloednieuwe innovatieve streekproducten

Speciaal voor de ambachtelijke West-Vlaamse slager, zien acht gloednieuwe 100% West-Vlaams streekproducten het licht. 

Drie culinaire scholen bedachten, ontwikkelden en testten acht nieuwe streekproducten om de slagersstiel positief in de kijker te zetten. Het resultaat zijn acht tot in de puntjes afgewerkte en innovatieve producten. Elk met een duidelijke link naar West-Vlaanderen. Uniek in deze editie is de aandacht voor volwaardige vegetarische alternatieven. Twee van de acht producten zijn klaar om naast de traditionele vleesbereidingen jouw flexitarische klant te bekoren. 
 
Na maandenlang sleutelen, stelden de leerlingen en leerkrachten met gepaste trots de recepten voor op de vierde Avond van de West-Vlaamse slager. Slagers konden deze streekcreaties al komen ontdekken én voorproeven op 19 oktober in het Huis van de Voeding in Roeselare.

Voorstelling op Avond van de West-Vlaamse slager

Tijdens de Avond van de West-Vlaamse slager op 19 oktober in Roeselare, stelden de leerling-slagers van de drie West-Vlaamse slagerijscholen na maandenlang sleutelen hun acht innovatieve streekproducten en bijhorende recepten aan de slagers voor. Opvallend zijn de twee vegetarische producten: een groenteschelletje van broccoli, bloemkool en wortel én een kaas- en groentekroket met zeewier. Vanaf november zijn deze nieuwe slagerijproducten bij de deelnemende ambachtelijke slagerijen verkrijgbaar voor de klanten.

Aanvulling op vleesassortiment

De drie scholen ontwikkelden daarnaast elk twee klassieke slagerijproducten om vingers en duimen bij af te likken. De voorgestelde vegetarische creaties zijn een uitbreiding van het ambachtelijk huisbereid assortiment in de slagerij, zonder de vleesproducten volledig te willen vervangen. Want vleesproducten bevatten onmisbare voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12. “Samen met de West-Vlaamse slagersbond zetten we het vakmanschap en de passie van onze ambachtelijke slagers positief in de kijker zetten”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen. “Daarnaast daagt het de slagers uit om te blijven vernieuwen en innovatieve oplossingen te zoeken om de harten van de meer en meer veeleisende klanten te blijven veroveren.” 

Label 100% West-Vlaams

Lokale producten liggen aan de basis van alle recepten, gemaakt met veel liefde en vakmanschap door 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducenten. Producten die het label 100% West-Vlaams dragen, zijn 100% zeker een echt en eerlijk West-Vlaams hoeve- of streekproduct. “Deze unieke samenwerking met de West-Vlaamse slagersbond is het bewijs dat we geloven in de authentieke en smaakvolle ambachtelijke producten van eigen bodem”, aldus Jean de Bethune. 

Gouden combinatie

De Avond van de West-Vlaamse Slager is een tweejaarlijks initiatief en is het resultaat van een intense samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de  West-Vlaamse Slagersbond, 100% West-Vlaams en de drie slagerijscholen Syntra West, het GO! Atheneum Diksmuide en Ter Groene Poorte. Een gouden combinatie van kwaliteitsvolle ingrediënten en vakmanschap die enkel overheerlijke eindproducten oplevert. 

De Avond van de West-Vlaamse slager is het resultaat van een intense samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de  Slagersbond, 100% West-Vlaams en de drie slagerijscholen Syntra West, het GO! Atheneum Diksmuide en Ter Groene Poorte. 

Cursist aan het woord

Dankzij de aandacht voor ondernemende competenties kon ik mijn carrière een nieuwe wending geven!

Stefanie

See you on