Syntra West goes digital

Sinds we met zijn allen geconfronteerd worden met de coronapandemie, transformeert Syntra West razendsnel richting afstandsleren. 

We maken ondertussen intensief gebruik van het leerplatform Moodle. Zowel voor het ter beschikking stellen van de syllabi als voor de lessen die vanop afstand doorgaan of die gestreamd worden. Onze docenten volgen nog heel wat bijkomende opleidingen om Moodle op diverse manieren in te zetten in jullie opleiding. 

De helft van onze lokalen werden intussen uitgerust met de nodige equipering om het klasgebeuren probleemloos vanop afstand te kunnen volgen. Overschakelen naar lessen die gestreamd worden, is dus alvast praktisch geen enkel probleem.

Maar voor veel cursisten is de digitale wereld wél een nieuwe wereld is, daarom kunnen jullie met vragen steeds terecht bij info@syntrawest.be. Vaak komt eenzelfde vraag steeds terug. Daarom voorzien we hieronder een handige FAQ-lijst, een lijst met veelgestelde vragen dus. Bekijk je deze zeker even? Handig om te kijken of je vraag al niet eerder behandeld werd. 

Voor veel van onze praktijklessen is streaming niet altijd mogelijk, jullie willen immers zelf met de handen aan de slag. We laten deze lessen dan ook op de campus doorgaan in zo veilig mogelijke omstandigheden. 

Je zal door je cursusbegeleider steeds op de hoogte gehouden worden omtrent welke lessen eventueel wel of niet online kunnen doorgaan. 

Om in te loggen in Moodle maak je eerst je account aan op www.digi4u.be, beide platformen zijn immers aan elkaar gelinkt.

 • Ga naar www.digi4u.be en log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt ontvangen in je uitnodigingsbrief:
  • Wachtwoord: eerste keer kreeg je van ons een wachtwoord toegestuurd. Deze moet je bij de eerste aanmelding wijzigen. Dit wachtwoord moet voldoen aan veiligheidsvoorschriften. 
   • Om je account veilig te beheren wordt er gevraagd om een ander email adres of een telefoonnummer op te geven zodat het wachtwoord steeds hersteld kan worden bij eventueel verlies. Het is aangeraden om dit te doen.
   • Daarna ontvang je op het ingegeven e-mailadres/telefoonnummer een code die je nodig hebt ter bevestiging. 
   • Geef deze code in. Nu kan je het platform gebruiken.
  • Indien je het wachtwoord vergeten bent, klik dan op ‘wachtwoord vergeten’.
  • Ga naar moodle.syntrawest.be
  • Klik op ‘log hier in met uw digi4u account’. Dan word je automatisch ingelogd.

Ben je Apple gebruiker of werkt het platform niet optimaal? Dan zal het platform vlotter werken indien je javascript aanzet. 

Let op: Het e-mailadres als gebruikersnaam voor digi4u kan je enkel gebruiken als login op het platform. Je kan hiermee geen e-mails ontvangen/versturen.

BigBlueButton is een virtueel klaslokaal op onze online leeromgeving (Moodle). Daarop kan een docent audio, video en presentaties delen. De docent kan er zelf brainstormruimtes opzetten, polls lanceren, het whiteboard laten gebruiken… om de deelnemers te activeren. 

Deelnemers kunnen eenvoudig deelnemen aan de online sessie door in te loggen op de moodlepagina van hun opleiding. Daarop kan je communiceren via chat of met audio en/of video. 

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat blended learning de prestaties van de cursisten verhoogt. Het leereffect van een blended opleiding is met andere woorden beter. Dit heeft verschillende oorzaken. 

 • Nieuwe technologieën ondersteunen en versterken denkprocessen. Ze helpen ons om grote hoeveelheden informatie overzichtelijk te presenteren.
 • Sociale interacties hebben een belangrijke rol in leerprocessen. Blended learning versterkt deze sociale interacties omdat contactmomenten zowel online als offline kunnen plaatsvinden. Wanneer men uit het klaslokaal vertrekt, houdt het online contact niet op. Terwijl het offline het contact dan weer meer betekenis geeft.
 • Opvolging en feedback van het leerproces wordt eenvoudiger dankzij digitale onderdelen. Door online en offline modules te combineren, krijg je een beter inzicht in de prestaties van de deelnemers dan wanneer je deelnemers face-tot-face of online leren als standalone aanbiedt.
 • Door bovenstaande zijn docenten beter in staat om het leerproces sterker te personaliseren en bij te sturen.
 • Blended learning stimuleert betrokkenheid van de cursisten. Niemand is hetzelfde maar bij een klassikale les krijgt wel iedereen dezelfde leerstof. Door een combinatie van online modules kunnen cursisten zelf bepalen welke onderwerpen voor hen essentieel zijn en welke niet.
 • Leren moet ook leuk zijn. Afwisselende leervormen creëren een leukere beleving.

Kort samengevat zorgt blended learning voor meer mogelijkheden tot interactie, verwerking van leerstof op eigen tempo en een grotere betrokkenheid van de cursisten doordat leren ‘fun’ wordt. Dit alles maakt dat de cursisten meer en beter zullen leren. De kwaliteit van onze opleidingen zal verbeteren.

In heel wat van onze lokalen hangen er camera’s, waardoor je kan kiezen of je de les op de campus volgt of live online. Hierdoor kan je ook thuis een les meevolgen die op de campus doorgaat. Als je zo’n les van thuis wil volgen, ga je naar BBB (onze virtuele klas) op Moodle op het uur waarop je anders les zou volgen op de campus.

See you on