Brood- en banketbakker
Vers brood en gebak uit de oven, het hart van het bakkersatelier
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De opleiding leidt cursisten op tot het zelfstandig beroep van brood- en banketbakker of medewerker in een brood- en banketbakkerij.
Introductie
De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Dan is de opleiding Brood- en banketbakker iets voor jou!
Omschrijving
De opleiding Brood- en banketbakker streeft ernaar om gedegen en gemotiveerde bakkers af te leveren, zodat ze voldoen aan de hoge eisen die momenteel aan de bakkerssector worden gesteld. We werken met professionele vakspecialisten die je met de gewenste kwaliteit tot het beroep van bakker begeleiden.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich op iedereen die zich vakkundig wil scholen tot brood- en banketbakker.
Toelatingsvoorwaarden
Deze opleiding is toegankelijk voor personen vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Bijkomende info



Programma
Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:
1e jaar: Medewerker bakkerij
Activiteiten van de brood- en banketbakker (4 sessies)
- voorstelling beroep
- materiaal
- productkennis
- basis afwerking en garneringen
- bedrijfsbezoek of vakbeurs
Basis hygiëne en veiligheid (6 sessies)
- HACCP en voedselhygiëne
- onderhoud en reiniging
- bacterie- en temperatuursbeheersing
- EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie
Basis gistdegen (7 sessies)
- diverse broden
- gerezen bladerdeeg
- pistolets, piccolo
- crèmekoeken
Basis beslagen, vullingen en crèmes (6 sessies)
- cakebeslag
- bavaroises en mousses
- biscuit
- boterroom, slagroom, banketbakkersroom
- rouladebiscuit
Basis vet-, kook-, en bladerdegen (5 sessies)
- soezendeeg: éclairs, soezen
- boterdeeg: koekjes
- bladerdeeg: confituurgebakjes, frangipanegebak, ...
Evaluatie praktijk (1 sessie)
- moduleproef
2e jaar:
Degen (11 sessies)
- gistdegen
- vetdegen
- bladerdeeg
- moduleproef
Beslagen en taarten (11 sessies)
- toegepaste bedrijfsvoering
- beslagen
- kookdegen
- vullingen en crèmes
- taarten
- moduleproef
Basis chocolade (8 sessies)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- bereiden van chocoladeproducten
- moduleproef
3e jaar: In opbouw
Eindproef
Cursusmateriaal
De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersbroek en veilige schoenen. Ze zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Prijsinfo
Alimento-korting
Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je Syntra West te contacteren. Syntra West stuurt de nodige documenten naar Alimento (IPV) vzw en Alimento contacteert jou indien aanvullende info nodig is. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.
Vakspecialisten uit de sector