Brood- en banketbakker
Vers brood en gebak uit de oven, het hart van het bakkersatelier
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De opleiding leidt cursisten op tot het zelfstandig beroep van brood- en banketbakker.
Introductie
De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Dan is de opleiding Brood- en banketbakker iets voor jou!
Omschrijving
De opleiding Brood- en banketbakker streeft ernaar om gedegen en gemotiveerde bakkers af te leveren, zodat ze voldoen aan de hoge eisen die momenteel aan de bakkerssector worden gesteld. We werken met professionele vakspecialisten die je met de gewenste kwaliteit tot het beroep van bakker begeleiden.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich op iedereen die zich vakkundig wil scholen tot brood- en banketbakker.
Toelatingsvoorwaarden
Deze opleiding is toegankelijk voor personen vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Bijkomende info



Programma
Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:
1e jaar:
Basis brood- en banketbakker (30 sessies)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- gistdegen
- vet-, kook- en bladerdegen
- beslagen
- basis afwerking en garneringen
- bedrijfsbezoek of vakbeurs
- moduleproef
2e jaar:
Degen (10 sessies)
- gistdegen
- vetdegen
- bladerdeeg
- moduleproef
Beslagen en taarten (14 sessies)
- toegepaste bedrijfsvoering
- beslagen
- kookdegen
- vullingen en crèmes
- taarten
- moduleproef
Basis chocolade (8 sessies)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- bereiden van chocoladeproducten
- moduleproef
3e jaar:
Luxedegen en -banketproducten (20 sessies)
- luxedegen
- luxebanketproducten
- moduleproef
Toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker (10 sessies)
- visie en strategie van de onderneming
- algemeen bedrijfskostenplan
- uurloonberekening
- wetgeving en administratie
- hygiëne- en allergenenbeleid
- eindwerkbegeleiding
- moduleproef
Eindproef
Cursusmateriaal
De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersboek en veilige schoenen. Ze zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.
Vakspecialisten uit de sector