Slager
Smaakvol vakmanschap: de ambachtelijke kunst van vlees en meer!
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Zie je jezelf als een culinaire ambachtsman en wil je je eigen vleesspecialiteiten creëren?
Heb je de ambitie om de nieuwste trends in vleesbereiding te omarmen?
Wil je leren hoe je smaken perfectioneert en variëteit toevoegt aan vleesgerechten?
Schrijf je nu in voor de opleiding slager en we leiden je op tot een kenner van het vak!
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De slager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. Hiervoor worden extra opleidingsmogelijkheden aangeboden.
Omschrijving
Syntra West geeft het beroep van slager een nieuw elan. In deze opleiding staan vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management centraal. De hele sector smeekt naar gediplomeerde mensen. Zowel de zelfstandige slager, de slagerijafdelingen in warenhuizen en de vleessector beroepen zich op geschoold personeel. Werk verzekerd, dus!
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Je wenst het beroep van slager aan te leren.
Toelatingsvoorwaarden
De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Deze opleiding duur 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:
1e jaar medewerker slager
- basis slagerij
- Introdcutie in de sector en het beroep (afstandsleren)
- Structuur opleiding, PBM en klein materiaal
- Materiaal- en grondstoffenkennis
- Bewaring en opslag
- Anatomie en kwaliteitsvereisten van slachtdieren + begeleiding e-content
- Anatomie van slachtdieren (afstandsleren)
- Examen basis slagerij
- Basis hygiëne en veiligheid
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Bacterie- en temperatuurbeheersing
- EHBO
- Brandveiligheid
- Praktijk EHBO
- Praktijk brandveiligheid
- vers vlees basis
- Vers vlees basis
- Examen vers vlees basis
- vleesbereidingen
o Vleesbereidingen
o Examen vleesbereidingen
- Gehaktbereiding
- Koude verkoopklare gerechten
- Koude basissausen en afleidingen
- Salades
- Koude schotels en eenvoudig koud buffet/toonbank
- Belegde broodjes
- Eenvoudige desserten
- Examen koude verkoopklare gerechten
2e jaar medewerker slagerij
- Vers vlees gevorderd
o konijn en gevogelte
o kalfs- en rundvlees
o varkensvlees
o Schapenvlees
o Examen vers vlees gevorderd
- vleesproducten basis
- zouterijproducten
- kookworsten en vleesbroden
- droge worsten
- leverbereidingen
- bloedbereidingen
- geleibereidingen
- warme verkoopsklare gerechten
- warme sauzen
- soepen
- dagschotels
- pastagerechten
- aardappelbereidingen
- examen warme verkoopklare gerechten
- Verkoop in de slagerij
- Sijn- en verpakkingstechnieken
- voorraad- en organisatiebeheer
- verkoopstechnieken
3e jaar slager spekslager
Bijkomende info
De opleiding zal telkens doorgaan op dinsdagavond van 18u30-22u in de slagerijen van Ter Groene Poorte. In schoolvakanties zijn er geen lessen.
De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West.
De cursisten zorgen zelf nog voor hun eigen materiaal (messenset, handschoen, maliënkolder) en een aangepaste broek en schoenen. Deze materialen kunnen aangekocht worden via Dupont met een opleidingskorting. De link voor aankoop wordt doorgegeven bij inschrijving.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Ontwikkelaar
Pieter Lemmens