Chocolatier – ijsbereider – Voltijdse dagopleiding
Van boon tot bol: wordt chocolatier & ijsmeester!
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Wil je de geheimen ontdekken van het creëren van hoogwaardige chocoladeproducten en heerlijk ambachtelijk ijs?
Heb je ooit gedroomd van het maken van verbluffende chocolaatjes en ijscreaties waar niemand kan aan weerstaan?
Droom je ervan om zelfstandig chocolatier en ijsbereider te worden of je eigen chocolaterie en ijssalon te starten?
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Het modulair traject chocolatier/ijsbereider leidt de cursisten op tot het zelfstandig beroep van chocolatier/ambachtelijk chocoladebewerker:
De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen om naar verschillende vormen van chocoladeproducten en het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier.
Voor, tijdens en na de bereiding houdt de chocolatier rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tenslotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf ook administratief en beheersmatig kunnen runnen en ook dit wordt meegenomen in de opleiding.
Na deze opleiding ben je naast chocolatier ook in staat om heel wat basis ijsbereidingen te vervaardigen. Je weet deze diverse ijssmaken ook te verwerken in ijstaarten, ijspralines, themataarten, etc. Ook de decoratietechnieken voor ijsspecialiteiten komen hier tijdens de opleiding aan bod.
Omschrijving
Het Belgische chocoladeambacht geniet wereldwijd erkenning en prestige. Dagelijks verwerven duizenden toeristen bij ons de verfijnde artisanale pralines, chocolade- en suikerwaren. Echter, ook binnen onze eigen grenzen worden we als ware fijnproevers vaak verleid door deze zoete lekkernijen, zowel in horecagelegenheden als in detailhandelszaken. De doelstelling van deze opleiding is dan ook om hooggekwalificeerde chocolatiers te vormen die kunnen voldoen aan de veeleisende normen die gesteld worden.
De ijsbereider is een persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk, drinkwater omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ijsbereider ook rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Je bent en/of minimum 18 jaar en hebt voldaan aan de deeltijdse leerplicht of je bent in het beroep of een verwant beroep werkzaam als zelfstandige of als werknemer.
Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Methodologie
Tijdens de opleiding wordt theorie gekoppeld aan de praktijk.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
- Basis chocolade (8 sessies)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- basistechnieken
- maken van eenvoudige chocoladeproducten
- moduleproef
- Eenvoudige pralines (10 sessies)
- bereiding, verwerking en afwerking van chocolade en vullingen
- bewaren en verpakken
- moduleproef
- Stuk- en holgoed (7 sessies)
- bereiding, verwerking en afwerking van chocoladeproducten (stuk- en holgoed)
- bewaren en verpakken
- moduleproef
- Basis hygiëne en veiligheid (3 sessies on campus + e-learning)
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Bacterie- en temperatuurbeheersing
- EHBO
- Brandveiligheid
- Praktijk EHBO
- Praktijk brandveiligheid
- Verfijnde pralines (10 sessies)
- verfijnde pralinesverfijnd stukgoed
- dessertkoekjes
- moduleproef
- Chocoladekunst (9 sessies)
- etalagetechnieken
- chocoladetechnieken
- moduleproef
- Confiserie (9 sessies)
- Initiatie suiker bewerken
- Marshmallows
- Boterkaramels
- Zachte snoep
- Harde snoep
- Gespecialiseerde chocoladeproducten (9 sessies)
- Maken, verwerken en verpakken van gespecialiseerde chocoladeproducten
- Foodpairing
- Chocolatier als ondernemer (8 sessies)
- Basis ijsbereidingen (9 sessies)
- inleiding
- materiaal
- productkennis
- Basis ijsbereidingen
- Geturbineerde ijssoorten
- Sorbets
- Fruitmixen en purees verwerken in ijs
- Basis afwerking en garnering
- Bewaring en verpakking
- Ijsspecialiteiten - en taarten (11 sessies)
- beheer en organisatie atelier
- praktijk ijsspecialiteiten en -taarten
- Beslagen en degen
- Vullingen en crèmes
- Garneringen
- (eenpersoons-) ijstaarten
- Afwerkingen
- Ijspralines
- Consumptie-ijs (ijs op een stokje, candybars,sandwich, …)
- ijsdranken (Milkshakes, granita, Frappé’s, ...)
- ijssoufflés
- Verpakken en bewaren
- Ijsbereider als ondernemer (8 sessies)
- Visie en strategie van de onderneming
- Wetgeving en administratie
- Productassortiment en prijszetting
- Verkoop
- Traject succesvol ondernemen
- Eindproef chocolatier - ijsbereider
Bijkomende info
Alimento-korting
Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.
Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra
Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.
In kader van de HACCP-reglementering zijn volgende zaken verplicht om de opleiding te kunnen volgen:
- Beroepskledij (bakkersvest, bakkervoorschort, hoofddeksel en propere en veilige gesloten schoenen).
- De cursist krijgt een bakkersvest, bakkersvoorschot en hoofddeksel.
- Medisch attest om in de voedingssector te mogen werken
- Materiaal voor de lessen: zal meegedeeld worden door de docent de 1ste lesdag.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Of volg het volledige traject!
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Ontwikkelaar
Pieter Lemmens