Chocolatier - Avondopleiding

Chocolatier in de maak: Word expert in Belgisch cacaoplezier!

  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Hou me op de hoogte
  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Nieuwsgierig naar de magie achter het omzetten van ruwe ingrediënten in heerlijke chocoladedelicatesses?

Kriebelt het om de kunst van Belgische chocolade onder de knie te krijgen en je passie om te zetten in een carrière?

Klaar om je eigen stempel te drukken op de chocoladewereld?


Schrijf je nu in voor onze opleiding Chocolatier en laat je droom werkelijkheid worden.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De opleiding chocolatier leidt cursisten op tot volwaardige chocolatiers.Op een artisanale, efficiënte en vaktechnische manier is het mogelijk om grond- en hulpstoffen om te zetten naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Voor, tijdens en na de bereiding wordt ook telkens rekening gehouden met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken. Tot slot weet de chocolatier ook zijn ambachtelijk bedrijf administratief en beheersmatig te runnen.

Omschrijving

Daglijks kopen duizenden toeristen bij ons lekkere artisanale pralines, chocolade- en suikerwaren en kunnen we toch wel stellen dat het Belgische chocoladewerk ondertussen wereldwijd naam en faam verworven heeft. Duik dieper in de wereld van chocolade met onze intensieve opleiding tot chocolatier en ontwikkel de vaardigheden om deze ambachtelijke en hoogstaande chocoladeproducten te creëren.


Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is ontworpen voor bakkers, chocolatiers, cateraars, restaurateurs/restauranthouders die willen voldoen aan de hoge normen van de huidige chocolademarkt.

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt een leeftijd van minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit de volgende modules:


1e jaar:

  • Basis chocolade
    • inleiding
    • materiaal
    • hygiëne en veiligheid
    • productkennis
    • basistechnieken
    • maken van eenvoudige chocoladeproducten
    • moduleproef

  • Eenvoudige pralines
    • bereiding, verwerking en afwerking van chocolade en vullingen
    • bewaren en verpakken
    • moduleproef

  • Stuk- en holgoed
    • bereiding, verwerking en afwerking van chocoladeproducten (stuk- en holgoed)
    • bewaren en verpakken
    • moduleproef

  • Basis hygiëne en veiligheid
    • HACCP
    • Onderhoud en reiniging
    • Bacterie- en temperatuurbeheersing
    • EHBO
    • Brandveiligheid
    • Praktijk EHBO
    • Praktijk brandveiligheid

 

2e jaar:

  • Verfijnde pralines
    • verfijnde pralinesverfijnd stukgoed
    • dessertkoekjes
    • moduleproef

  • Chocoladekunst
    • etalagetechnieken
    • chocoladetechnieken
    • moduleproef

  • Confiserie
    • Initiatie suiker bewerken
    • Marshmallows
    • Boterkaramels
    • Zachte snoep
    • Harde snoep

 

  • Gespecialiseerde chocoladeproducten
    • Maken, verwerken en verpakken van gespecialiseerde chocoladeproducten
    • Foodpairing

Eindproef



Extra mogelijkheid tot volgen van volgende module:


Chocolatier als ondernemer (8 sessies)


  • Visie en strategie van de onderneming

  • Duurzaamheid in de eigen onderneming

 

  • Wetgeving en administratie
    • Vestigingsvoorwaarden
    • BTW
    • FAVV

  • Personeelsbeleid
    • Sociale wetgeving
    • Welzijn en veiligheid
    • Selectie en opleiding

  • Productassortiment en prijszetting

  • Verkoop

 

Start me up voor de startende ondernemer


Dit traject wordt met de start me up coach bepaald.


Opgepast! Deze modules zijn niet in de prijs inbegrepen!

Contacteer de productmanager of cursusbegeleider voor meer info.

Bijkomende info

Er is wekelijks les op maandag- of woensdagavond, telkens van 18u30-22u. Er is geen les tijdens schoolvakanties.

Alimento-korting


Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.


Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De cursisten krijgen een vest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersboek en veilige schoenen.   


De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Of volg het volledige traject!

Leer in onze opleiding de fijne kneepjes van marsepeinbewerking.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Ontwikkelaar

Pieter Lemmens

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Leer in onze opleiding de fijne kneepjes van marsepeinbewerking.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend