Brood- en banketbakker - Avondopleiding

Bak met passie: wordt zelfstandig brood- en banketbakker
  • icon Vanaf 17-09-2024
  • icon Brugge
  • icon 3 jaar
  • icon 728,42 incl. BTW (1ste jaar)
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Schrijf in
  • icon Vanaf 17-09-2024
  • icon Brugge
  • icon 3 jaar
  • icon 728,42 incl. BTW (1ste jaar)

Introductie

Droom je van het moment waar deeg verandert in lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer?

Wil je heel wat uren in de geur van versgebakken brood doorbrengen?

Zie je jezelf als de volgende meester in het bakkersatelier?



Dan is de opleiding Brood- en banketbakker op jouw maat gesneden!  

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na het voltooien van de Brood- en Banketbakker opleiding ben je klaar voor een veelbelovende carrière in de bakkerswereld. Je verwerft een diepgaande expertise en praktische vaardigheden die je in staat stellen om:


  • Te voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen: dankzij de begeleiding van professionele vakspecialisten ben je expert in het leveren van hoogwaardige bakkerijproducten. Je voldoet moeiteloos aan de strenge eisen die aan de bakkerssector worden gesteld, waardoor je vertrouwen opbouwt bij klanten en collega's.
  • Van deeg unieke brood- en banketcreaties te maken.
  • Zelfstandig te ondernemen: van het beheren van je eigen bakkerij tot het creëren van unieke bakkerijproducten

Met andere woorden, je bent klaar om je eigen stempel te drukken op de bakkersmarkt.

Omschrijving

Het hoofddoel van de Brood- en Banketbakker opleiding is het voorbereiden van cursisten op zelfstandig ondernemerschap als gemotiveerde bakker of het bekleden van cruciale posities binnen bakkerijen. We streven naar het ontwikkelen van een solide basis van kennis en vaardigheden, met een nadruk op de huidige en toekomstige eisen van de bakkersindustrie. Door te werken met professionals uit het vakgebied, garanderen we een hoogwaardige begeleiding die jouw groei en succes als bakker bevordert. Kies voor deze opleiding en zet de eerste stappen naar een bloeiende carrière in de wereld van brood en banket.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die zich vakkundig wil (om)scholen tot brood- en banketbakker.

Voorkennis



Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is toegankelijk voor personen vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:


1e jaar: Medewerker bakkerij


  • Activiteiten van de brood- en banketbakker
    • voorstelling beroep
    • materiaal
    • productkennis
    • basis afwerking en garneringen
    • bedrijfsbezoek of vakbeurs

 

  • Basis hygiëne en veiligheid
    • HACCP en voedselhygiëne
    • onderhoud en reiniging
    • bacterie- en temperatuursbeheersing
    • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie

 

  • Basis gistdegen
    • diverse broden
    • gerezen bladerdeeg
    • pistolets, piccolo
    • crèmekoeken

 

  • Basis beslagen, vullingen en crèmes
    • cakebeslag
    • bavaroises en mousses
    • biscuit
    • boterroom, slagroom, banketbakkersroom
    • rouladebiscuit

 

  • Basis vet-, kook-, en bladerdegen
    • soezendeeg: éclairs, soezen
    • boterdeeg: koekjes
    • bladerdeeg: confituurgebakjes, frangipanegebak, ...

  • Evaluatie praktijk
    • moduleproef

 

2e jaar


  • Degen
    • gistdegen
    • vetdegen
    • bladerdeeg
    • moduleproef

 

  • Beslagen en taarten
    • toegepaste bedrijfsvoering
    • beslagen
    • kookdegen
    • vullingen en crèmes
    • taarten
    • moduleproef


  • Basis chocolade
    • inleiding
    • materiaal
    • hygiëne en veiligheid
    • productkennis
    • bereiden van chocoladeproducten
    • moduleproef

 

3e jaar


  • Luxe banketproducten
    • luxe gebak op basis van biscuitbeslag
    • Opbouwgebak
    • Soezendeeg
    • Bladerdeeg
    • verfijnde crèmes
    • consumptie-ijs
    • Beslagen
    • Kookdeeg
    • vullingen en crèmes
    • taarten met verschillende degen

  • Luxedegen
    • vet- en bladerdegen
    • gistdegen
    • vullingen & crèmes

  • Projectmodule bakker & banketbakker
    • Visie en strategie van de onderneming
    • Wetgeving en administratie
    • Personeelsbeleid
    • Begeleiding eindwerk
    • Productassortiment en prijszetting
    • inrichting & infrastructruur

  • Eindproef praktijk brood- & banketbakker

Bijkomende info

                                                                          

De lessen zullen wekelijks doorgaan op dinsdag - of woensdagavond, telkens van 18u30 tot 22u. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.


Alimento-korting


Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.


Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersbroek en veilige schoenen. Ze zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.


De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Locaties en data


Vanaf 17-09-2024
3 jaar
Schrijf in

€ 728,42 incl. BTW (1ste jaar)

Avond

ADRES


Vanaf 18-09-2024
3 jaar
Schrijf in

€ 728,42 incl. BTW (1ste jaar)

Avond

ADRES


Wil je meer weten?

FotoChantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag

Ook interessant voor jou