#111036
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Ambachtelijk chocoladebewerker

Introductie

De opleiding is opgesplitst in diverse modules en duurt 2 cursusjaren en gaat door in de campus Brugge.

Omschrijving

Het Belgische chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons de lekkere artisanale pralines, chocolade- en suikerwaren. Maar ook wij zijn op dit vlak echte smulpapen en laten ons geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als kleinhandelszaken. Deze intensieve opleiding heeft dan ook tot doel chocoladebewerkers te vormen die zullen voldoen aan de hoge eisen gesteld door alle lekkerbekken.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Voorkennis

Er zijn geen specifieke instapvoorwaarden.

Bijkomende info

In kader van de HACCP-reglementering zijn volgende zaken verplicht om de opleiding te kunnen volgen:                                                                                       

  • Beroepskledij (bakkersvest, bakkervoorschort, hoofddeksel en propere en  veilige gesloten schoenen              
  • Medisch attest om in de voedingssector te mogen werken

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Het modulair traject Ambachtelijk chocoladebewerker leidt de cursisten op tot het zelfstandig beroep van chocolatier, ambachtelijk chocoladebewerker.  De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijk chocoladebewerker rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tenslotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf ook administratief en beheersmatig kunnen runnen.

chocoladefondantchocolaterie-1-2_2011-1036.jpg
chocoladefondantchocolaterie-1-3_2011-1036.jpg
chocoladefondantchocolaterie-1-1_2011-1036.jpg
chocoladefondantchocolaterie-1-traject_2011-1036.jpg

Programma

1ste jaar

Basis Chocolade - 32u

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Moduleproef

Eenvoudige pralines, stuk- en holgoed - 68u

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Vorm- en vulpralines
  • Stukgoed
  • Holgoed
  • Moduleproef

Module Marsepein - 32u

  • Productkennis
  • Fruitfiguurtjes
  • Opbouwfiguurtjes
  • Moduleproef

 

2de jaar

 

Verfijnde pralines en stukgoed - 68u

  • Verfijnde pralines
  • Verfijnd stukgoed
  • Dessertkoekjes
  • Moduleproef

TBV brood- en banketbakker/ambachtelijk chocoladebewerker - 40u

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Chocoladekunst - 36u

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Moduleproef

Eindproef - 1u

Op het einde van iedere module is er een examen.

Daaropvolgend start dan de volgende module.

Vakspecialisten uit de sector