#111035
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Slager-spekslager - voltijdse dagopleiding

Introductie

Syntra West stoomt je in 1 jaar klaar tot kenner van het vak.

Omschrijving

Deze voltijdse dagopleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.

 

Werkplekleren

Je doet 3 dagen per week ervaring op in een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het beroep moet kennen en kunnen, ga je dus leren van een praktijkopleider in een bedrijf. Natuurlijk begeleiden we je hierbij intensief. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past. Je uren op de werkplek hou je bij in een digitale tool: Moodle.

Campusleren

Per week breng je 1,5 dag door op de Syntra-campus. Ervaren docenten geven je er theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op en ondersteuning bij wat je leert op de werkvloer. Door middel van tussentijdse proeven begeleidt het team docenten je om later een topper te worden in het horecavak. Je groei in competenties wordt bijgehouden en geëvalueerd in een digitale tool: Comet.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze dagopleiding richt zich op mensen die zich in 1 jaar tijd willen specialiseren tot slager-spekslager. Jongere cursisten krijgen het statuut van student, waardoor het recht op het groeipakket (kinderbijslag) behouden blijft.

Toelatingsvoorwaarden

De cursist moet voldoen aan de deeltijdse leerplicht en/of minimum 18 jaar zijn.

Bijkomende info

Deze opleiding is een duaal ondernemerschapstraject.  Dat betekent dat de opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

De slager-spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

slagerspekslager-1-2_2011-1035.jpg
slager-spekslager-1-traject_2011-1035.png

Programma

  • basis slager-spekslager (36u campusleren en 60u werkplekleren)
  • Inleiding
  • Hygiëne en veiligheid
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Moduleproef
  • vers vlees (44u campusleren en 90u werkplekleren)
  • varkensvlees
  • runds-, kalfsvlees en schaap
  • gevogelte en konijn
  • moduleproef
  • vleesbereidingen (8u campusleren en 48u werkplekleren)
  • gehakt
  • moduleproef
  • toegepaste bedrijfsvoering voor de slager-spekslager (44u campusleren en 66u werkplekleren)
  • inleiding
  • strategie onderneming
  • algemeen bedrijfskostenplan
  • uurloonberekening
  • wetgeving en administratie
  • hygiëne- en allergenenbeleid
  • eindwerkbegeleiding
  • moduleproef
  • vleesproducten (44u campusleren en 108u werkplekleren)
  • rauwe en gekookte zouterijproducten
  • kookworsten en vleesbroden
  • droge worsten
  • leverbereidingen
  • bloedbereidingen
  • geleibereidingen
  • moduleproef
  • warme en koude verkoopklare gerechten (24u campusleren en 66u werkplekleren)
  • koude sauzen/warme sauzen
  • dagschotels
  • aardappelbereidingen
  • moduleproef
  • fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (36u campusleren en 120u werkplekleren)
  • toegepaste bedrijfsvoering
  • voorraadbeheer
  • verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaren
  • frituursnacks
  • verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
  • verfijnde kookworsten
  • verfijnde leverbereidingen
  • verfijnde bloedbereidingen
  • moduleproef
  • eindproef (9u)

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

Cursusmateriaal

De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West. Ze zorgen zelf voor klein materiaal (messenset) en een aangepaste broek en schoenen. Alle informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.