#111034
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Slager-spekslager


Vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management

Introductie

De opleiding slager-spekslager leidt je op tot kenner van het vak.

Omschrijving

Syntra West geeft het beroep van slager-spekslager een nieuw elan. In deze opleiding staan vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management centraal. De hele sector smeekt naar gediplomeerde mensen. Zowel de zelfstandige slager, de slagerijafdelingen in warenhuizen en de vleessector beroepen zich op geschoold personeel. Werk verzekerd, dus!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je wenst het beroep van slager-spekslager aan te leren.

Toelatingsvoorwaarden

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijkomende info

Alimento komt tussen voor de helft van de kostprijs voor alle deelnemers ressorterend onder Paritair Comité 118 (en 220). Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen. Meer info op www.alimento.be

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

De slager-spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

slager-slachten-vlees-charcute-1-3_2011-1034.jpg
slager-slachten-vlees-charcute-1-1_2011-1034.jpg
beenhouwer-1-2_2011-1034.jpg

Programma

Deze opleiding duur 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:

 

1e jaar

  • basis slager-spekslager (10 sessies)
    • inleiding
    • hygiëne en veiligheid
    • product- en grondstoffenkennis
    • moduleproef
  • vers vlees (15 sessies)
    • varkensvlees
    • runds-, kalfsvlees en schaap
    • gevogelte en konijn
    • moduleproef
  • vleesbereidingen (8 sessies)
    • gehakt
    • braadworst, filet americain
    • kalfsgehakt/worst, blinde vink, crépinette
    • schnitzel, gyros/pita
    • brochette, cordon bleu
    • fondue en gourmet, steengrillschotel en barbecue, wok
    • moduleproef

2e jaar

  • vleesproducten (18 sessies)
    • rauwe en gekookte zouterijproducten
    • kookworsten en vleesbroden
    • droge worsten
    • leverbereidingen
    • bloedbereidingen
    • geleibereidingen
    • moduleproef
  • warme en koude verkoopklare gerechten (11 sessies)
    • koude sauzen
    • warme sauzen
    • soepen
    • dagschotels
    • koude schotels en eenvoudig koud buffet
    • pizza, lasagne, quiches
    • aardappelbereidingen
    • moduleproef

3e jaar

  • toepaste bedrijfsvoering voor de slager-spekslager (11 sessies)
    • inleiding
    • strategie onderneming
    • algemeen bedrijfskostenplan
    • uurloonberekening
    • wetgeving en administratie
    • hygiëne- en allergenenbeleid
    • eindwerkbegeleiding
    • moduleproef
  • fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (20 sessies)
    • toegepaste bedrijfsvoering
    • verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaarbaar
    • frituursnacks (boulet, enz.)
    • verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
    • verfijnde kookworsten
    • charcuterie op basis van gevogelte
    • droge worsten en salamisoorten
    • verfijnde leverbereidingen
    • verfijnde bloedbereidingen
    • verfijnde verkoopsklare gerechten (op basis van wild, vis, konijn, paard, enz.)
    • moduleproef

Eindproef

Begindatum Lesdata
25/09/2019 Bekijk lesdata

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • Sofie@syntrawest.be

Cursusmateriaal

De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West.
De cursisten zorgen zelf nog voor klein materiaal (messenset) en een aangepaste broek en schoenen. Alle informatie hierover wordt gegeven in de 1e les.