#111034
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Slager-spekslager

Introductie

Syntra West geeft het beroep van slager een nieuw elan. In deze opleiding staan vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management centraal. De hele sector smeekt naar gediplomeerde mensen. Zowel de zelfstandige slager, de slagerijafdelingen in warenhuizen en de vleessector beroepen zich op geschoold personeel. Werk verzekerd, dus!

De opleiding is opgesplitst in verschillende modules en omvat 3 cursusjaren:

Omschrijving

Syntra West geeft het beroep van slager een nieuw elan. In deze opleiding staan vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management centraal. De hele sector smeekt naar gediplomeerde mensen. Zowel de zelfstandige slager, de slagerijafdelingen in warenhuizen en de vleessector beroepen zich op geschoold personeel. Werk verzekerd, dus!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Voorkennis

Er zijn geen specifieke instapvoorwaarden.

Toelatingsvoorwaarden

Extra info!

In kader van de HACCP-reglementering zijn volgende zaken verplicht om de opleiding te kunnen volgen:

Beroepskledij (slagersvest, hoofddekstel en veilige gesloten schoenen)

Medisch attest om in de voedingssector te mogen werken

Bijkomende info

"Alimento komt tussen voor de helft van de kostprijs voor alle deelnemers ressorterend onder Paritair Comité 118 (en 220). Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen." Meer info www.alimento.be

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Het modulair traject Slager-spekslager leidt de cursisten op tot het zelfstandig beroep van slager-spekslager.

De slager-spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Ten slotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf runnen onder meer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

2011-1034-1-Afbeelding-1-groot.jpg
2011-1034-1-Afbeelding-2-groot.jpg
2011-1034-1-Afbeelding-3-groot.jpg

Programma

1e jaar

Basis slager-spekslager - 40u

  • Inleiding
  • Hygiëne en veiligheid
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Moduleproef

Vers Vlees - 60u

  • Varkensvlees
  • Runds-, kalfsvlees en schaap
  • Gevogelte en konijn
  • Moduleproef

Vleesbereidingen - 32u

  • Gehakt
  • Braadworst, Filet americain
  • Kalfsgehakt/worst, Blinde vink, Crépinette
  • Schnitzel, Gyros/pita
  • Brochette, Cordon bleu
  • Fondue en gourmet, Steengrillschotel en barbecue, wok
  • Moduleproef

2e jaar

Vleesproducten - 72u

  • Rauwe en gekookte zouterijproducten
  • Kookworsten en vleesbroden
  • Droge worsten
  • Leverbereidingen
  • Bloedbereidingen
  • Geleibereidingen
  • Moduleproef

Warme en koude verkoopklare gerechten - 44u

  • Koude sauzen
  • Warme sauzen
  • Soepen
  • Dagschotels
  • Koude schotels en eenvoudig koud buffet
  • Pizza, lasagne, quiches
  • Aardappelbereidingen
  • Moduleproef

3e jaar

Toepaste bedrijfsvoering voor de slager-spekslager - 44u

  • Inleiding - strategie onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten - 80u

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaarbaar
  • Frituursnacks (boulet, etc.)
  • Verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
  • Verfijnde kookworsten
  • Charcuterie op basis van gevogelte
  • Droge worsten en salamisoorten
  • Verfijnde leverbereidingen
  • Verfijnde bloedbereidingen
  • Verfijnde verkoopsklare gerechten (op basis van wild, vis, konijn, paard,...)
  • Moduleproef

Eindproef - 9u

Op het einde van iedere module is er een examen.

Daaropvolgend start dan de volgende module.

Begindatum Lesdata
19/09/2018 Bekijk lesdata

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be