Ijsbereider
De bereidingswijze van ambachtelijk ijs
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De ijsbereider is een persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk en water, omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een artisanale, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ijsbereider rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.
Introductie
De ijsbereider doet zijn of haar omgeving smelten voor betoverende ijscreaties, verfijnde smaken en verfrissend ijsgebak. Ijs bereiden is een vak op zich.
Omschrijving
Deze opleiding stelt je in staat om heel wat ijsbereidingen te vervaardigen. Je weet deze diverse ijssmaken te verwerken in producten zoals ijstaarten, ijspralines en themataarten. Ook de decoratietechnieken voor ijsspecialiteiten komen aan bod.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Bakkers, Chocoladebewerkers, restaurateurs, ...
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Methodologie
In deze opleiding wordt theorie gekoppeld aan praktijk.



Programma
Deze opleidingen bestaat uit de volgende modules:
Basis ijsbereidingen (9 sessies)
- inleiding
- materiaal
- productkennis
- Basis ijsbereidingen
- Geturbineerde ijssoorten
- Sorbets
- Fruitmixen en purees verwerken in ijs
- Basis afwerking en garnering
- Bewaring en verpakking
Basis hygiëne en veiligheid (3 sessies on campus + e-learning)
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Bacterie- en temperatuurbeheersing
- EHBO
- Brandveiligheid
- Praktijk EHBO
- Praktijk brandveiligheid
Ijsspecialiteiten - en taarten (11 sessies)
- beheer en organisatie atelier
- Praktijk ijsspecialiteiten en -taarten
- Beslagen en degen
- Vullingen en crèmes
- Garneringen
- (eenpersoons-) ijstaarten
- Afwerkingen
- Ijspralines
- Consumptie-ijs (ijs op een stokje, candybars,sandwich, …)
- ijsdranken (Milkshakes, granita, Frappé’s, ...)
- ijssoufflés
- Verpakken en bewaren
Eindproef
Extra mogelijkheid tot volgen van volgende module:
Ijsbereider als ondernemer (8 sessies)
- Visie en strategie van de onderneming
- Doelgroep en marktonderzoek
- Trends in de markt
- Verantwoord ondernemen
- Futureproof ondernemen
- Duurzaamheid in de eigen onderneming
- Samenwerking
- Wetgeving en administratie
•Vestigingsvoorwaarden
•BTW
•FAVV
- Personeelsbeleid
- Sociale wetgeving
- Welzijn en veiligheid
- Selectie en opleiding
Productassortiment en prijszetting
- Verkoop
- Imago en huisstijl
- Etalage- en winkel- of salonbeheer
- Klantenbinding
- Verkooptechnieken
- Aankoopbeheer
- Kassabeheer
Start me up voor de startende ondernemer
Dit traject wordt met de start me up coach bepaald.
Opgepast! Deze modules zijn NIET verrekend in het traject!
Contacteer de productmanager of cursusbegeleider voor meer info.
Cursusmateriaal
Benodigd lesmateriaal zal meegedeeld worden in de 1e les.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Prijsinfo
Alimento-korting
Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je Syntra West te contacteren. Syntra West stuurt de nodige documenten naar Alimento (IPV) vzw en Alimento contacteert jou indien aanvullende info nodig is. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.
Vakspecialisten uit de sector