Sommelier Languedoc


De wijnen van Zuid-Frankrijk
#180076
#Opleiding #Wijn en dranken

Introductie

Het gecertifieerde Master-level-programma van Sud de France is ontwikkeld om een diepe en brede kijk op de regio te ontwikkelen.

In de SOMM reeks willen we je, als professional, op de hoogte houden van wat er vandaag gebeurt in de wereld van de dranken. We streven ernaar om je hoogwaardige, professionele bijscholingen aan te bieden.  

Omschrijving

In 5 sessies maak je kennis met de rijke geschiedenis, de geologie en de dynamische wijnbouw van een van de mooiste regio's van Frankrijk. Dankzij deze opleiding word je een meester in de wijnen van het Zuiden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Aspirant-sommeliers, sommeliers, wijnhandelaren

Voorkennis

Je volgde reeds de opleiding 'Wijn Leren Proeven'.

Bijkomende info

Opleiding in samenwerking met het Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut (EVW).

Methodologie

In elke les worden er wijnen geproefd. Gelieve jouw set degustatieglazen mee te nemen.

languedoc-1-2_2018-76.jpg

Programma

Sessie 1: Languedoc-Roussillon: geschiedenis en recente evolutie van de wijnmarkt

We bekijken de geschiedenis en onderzoeken hoe de regio uitgroeide tot notoire producent van bulkwijn. De fundamentele impact van de phylloxera-crisis wordt besproken. We gaan ook nader in op de recente factoren die de wijnmarkt sturen, inclusief de kwalitatieve revolutie van de laatste decennia.

Sessie 2: klimaat, geologie, geografie, druivensoorten

De regio herbergt een brede diversiteit aan mesoklimaten, bodemtypes en exposities. Vandaar ook dat er een waaier aan wijnstijlen en druivensoorten te ontdekken zijn. We laten in deze les zien dat de streek een aantal topterroirs telt, die in toenemende mate erkenning krijgen. We bespreken de huidige situatie en de trends in aangeplante druivensoorten.

Sessie 3: droge wijnen: IGP en AOP

Een van de problemen waar de regio mee kampt, is de complexe appellatiestructuur, met daarbovenop een veelvoud aan IGP-wijnen. We onderzoeken het huidige systeem en de pogingen tot vereenvoudiging. We bespreken de belangrijkste verschillen tussen IGP en AOP.

Sessie 4: de versterkte wijnen van de Languedoc-Roussillon

Met haar zonnig en warm klimaat is de regio uitstekend geschikt voor de productie van (zoete) versterkte wijnen. Vooral in de Roussillon zijn uitmuntende exemplaren te vinden. We nemen het productieproces van deze wijnen onder de loep en bespreken de appellatiestructuur en wetgeving.

Sessie 5: examen

In de laatste les wordt het examen afgenomen. Een combinatie van meerkeuzevragen, open vragen en een blinde kaart-oefening.

2018-76-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Stijn Verleyen

  • studeerde Romaanse talen aan de KU Leuven en behaalde in 2005 een doctoraat in de Franse taalkunde.
  • volbracht studies Sommelier aan het EVW en is er nu docent.
  • DipWSET: volbracht in 2018 met succes de internationaal gerenommeerde WSET Diploma Course.
  • Master en gecertificeerd lesgever in de wijnen van Languedoc-Roussillon.