Biersommelier
Ontwikkel meesterschap in bierproeven.
- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Wil je jouw passie voor bier naar een professioneel niveau tillen en een diepgaand begrip ontwikkelen van verschillende bierstijlen en smaken?
Ben je geïnteresseerd in het leren herkennen van subtiele nuances in aroma's, smaken en mondgevoel, en wil je anderen begeleiden bij het ontdekken van de rijke wereld van bier?
Zou je graag de fijne kunst van bier-spijscombinaties willen beheersen en de vaardigheden verwerven om een uitstekende biersommelier te worden?
Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding Biersommelier en proef letterlijk het verschil!
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na de opleiding kun je vlot:
- professioneel bier degusteren
- een bierkaart opstellen en de bieretiketten toelichten
- uitleg geven over het brouwen, bottelen en bewaren van bier
- de verschillende biertypes herkennen
- het productieproces en de grondstoffen van bieren onderscheiden
- biersmaken herkennen en indelen in categorieën
- de grondstoffen verklaren die de smaak bepalen
- gepaste bieren bij een menu adviseren en ze vakkundig serveren
Omschrijving
Als biersommelier leer je de kunst van het proeven, beoordelen en waarderen van bier op een professionele en meeslepende manier. Je ontwikkelt een scherp zintuiglijk vermogen om de nuances van verschillende bierstijlen te identificeren, terwijl je je kennis over de geschiedenis, productieprocessen en biercultuur vergroot.
Met praktische training in beerpairing, leer je harmonieuze en verrassende combinaties te creëren. Deze opleiding biedt een platform om jouw passie voor bier om te zetten in talloze mogelijkheden.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding is gericht op personen die hun professionele kennis over bier willen uitdiepen en verfijnen: cursisten uit andere horecatrajecten, eigenaars en medewerkers van brouwerijen, horecazaken en restaurants, professionelen in speciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten.
Methodologie
Deze opleiding is een modulair traject.
Aan elke module is een examen gekoppeld. Je dient per module te slagen vooraleer het traject af te sluiten met de eindproef.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Biersommelier wordt gevolgd in 2 jaar:
Het 1ste jaar bestaat uit volgende onderdelen:
- bier leren proeven
- bier en zijn grondstoffen
- het brouwproces en gisting
- biersommeliertechnieken
Na het slagen van alle moduleproeven, behaal je na 1 jaar al het attest 'Bierkenner'.
In het 2de jaar leer je alles over positionering van bier, de marketing errond en bovenal de gastronomie. Komen aan bod:
- bierwetgeving en marketing
- bierstijlen
- bier en gastronomie
Het traject wordt afgerond met een eindproef.
De Eindproef test op geïntegreerde wijze de diverse vaardigheden en kennis die je als cursist in de loop van het traject hebt opgedaan. Het vormt het sluitstuk van de opleiding waarin we je beroepskennis willen testen. Dit bestaat uit het maken van een case study en de mondelinge verdediging ervan.
Bijkomende info
De prijs op de website is het inschrijvingsgeld incl. btw voor module 1.
Prijsinfo en lesdata over de vervolgmodules kan je krijgen op info@evw.be.
Wat je mag verwachten in deze opleiding:
- degustatie in elke les
- degustatieglazen, brouwerijbezoeken, grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld
- toegang tot het digitaal platform om het lesmateriaal te raadplegen/downloaden
Getuigschrift
Indien je slaagt voor alle examens en de eindproef, behaal je het getuigschrift Zytholoog.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Cursusbegeleider
Kathy Dejonckheere