Sommelier

Ontdek alle facetten van wijn.
  • KMO-portefeuille
Hou me op de hoogte
  • icon Coming Soon
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Sommelier

Ontdek alle facetten van wijn.
  • icon Coming Soon
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille

Sommelier

Ontdek alle facetten van wijn.
  • icon Coming Soon
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille

Introductie

Degustatie, service en foodpairing volgens de etiquette, én op een klantgerichte manier.

Een totaalpakket voor wie de expertise en professionaliteit van wijnwereld en gastronomie wilt kennen.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Deze opleiding focust zich op volgende competenties:

  • Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen
  • Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen
  • Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen

Omschrijving

Als Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt. Je leert, door professioneel wijn te proeven, dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van wijnen. Een belangrijke tool bij dit alles is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.   

Volgende items komen aan bod:

  • de productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
  • de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
  • de druivenrassen eigen aan de regio en die herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen
  • een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen
  • de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven
  • de wijnen suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren
  • de wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot nieuwsgierigen in de wijnwereld. Je wilt je verdiepen in de complexiteit en verschillende aspecten van wijn.  Of je wenst een succesvolle wijncarrière als sommelier willen uitbouwen. Deze opleiding richt zich ook op horecapersoneel en -eigenaars, food and beverage managers, wijnbaruitbaters en traiteurs.

Voorkennis

Inschrijven voor de basismodule van de opleiding Sommelier kan op Wijn leren proeven.

Methodologie

Combinatie theorie, degustatie en service.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Het traject Sommelier bestaat uit volgende modules:

  • Wijn leren proeven (6 sessies)
  • Algemene wijnkennis: (17 sessies)
  • Frankrijk: (24 sessies, sluit af met een serviceproef)
  • Europa: (20 sessies, sluit af met een serviceproef)
  • Wereld: (16 sessies)
  • Bier leren proeven: degustatietechnieken, de 5 smaken, met afsluitend een moduleproef (6 sessies)
  • Portfolio Sommelier: toelichting, ontwikkeling en coaching, evaluatie (4 sessies + online begeleiding)
  • Eindproef: bespreking portfolio, blinde degustatietest en serviceproef

Bijkomende info

Het inschrijvingsgeld op de website is voor 1 module (startmodule).  Voor het vervolg kan je je telkens inschrijven na het examen.  De kostprijs is inclusief alle grondstoffen.

Deze opleiding is in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).

Getuigschrift

Slaag je voor de verschillende modules, servicetests en eindproef, dan behaal je het getuigschrift Sommelier.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Kathy Dejonckheere

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Dé fundamentele opleiding voor de professionele wijnhandelaar.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Coming Soon
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend