Sommelier
Word de ultieme sommelier: meester in wijn, service en gastronomie
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Ben je gepassioneerd om wijnen op een technisch correcte manier te serveren?
Wil je de geheimen ontrafelen van de harmonie tussen gerechten en wijnen?
Droom je van een diepgaande kennis van wijnstreken en terroirs?
Schrijf je dan snel in voor onze opleiding 'sommelier' en word de expert in wijn en gastronomie. Proef, serveer en schitter.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Deze opleiding focust zich op volgende competenties:
- Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen
- Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen
- Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen
Omschrijving
Als Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt. Je leert, door professioneel wijn te proeven, dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van wijnen. Een belangrijke tool bij dit alles is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.
Volgende items komen tijdens de opleiding aan bod:
- de productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
- de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
- de druivenrassen eigen aan de regio en die herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen
- een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen
- de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven
- de wijnen suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren
- de wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.
Met andere woorden een totaalpakket voor wie de expertise en professionaliteit van wijnwereld en gastronomie wilt kennen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich op personen die een succesvolle wijncarrière als sommelier willen uitbouwen. Deze opleiding richt zich ook op horecapersoneel en -eigenaars, food and beverage managers, wijnbaruitbaters en traiteurs.
Voorkennis
geen
Toelatingsvoorwaarden
geen
Methodologie
De opleiding bestaat uit een combinatie van theorie, degustatie en service.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
De opleiding Sommelier is een 3-jarig traject, les 1 maal/week.
- Jaar 1: Wijn leren proeven (6 sessies) -> Algemene wijnkennis: (17 sessies)
- Jaar 2: Frankrijk: (24 sessies, sluit af met een serviceproef) - Europa Zuid (10 sessies)
- Jaar 3: Europa (10 sessies + serviceproef) - Amerika (16 sessies)
- Bier leren proeven: degustatietechnieken, de 5 smaken, met afsluitend een moduleproef (6 sessies)
- Eindproef: bespreking eindwerk, blinde degustatietest en serviceproef
Bijkomende info
Het inschrijvingsgeld op de website is voor 1 module (startmodule). Voor het vervolg kan je je telkens inschrijven na het examen. De kostprijs is inclusief alle grondstoffen.
Deze opleiding is in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).
Getuigschrift
Slaag je voor de verschillende modules, servicetests en eindproef, dan behaal je het getuigschrift Sommelier.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Ontwikkelaar
Pieter Lemmens