EVW - Japanse thee
Japanse thee: de kruidendrank uit het land van de Rijzende Zon.
Introductie
Matcha, we hebben er onze mond vol van l... We gebruiken het zo goed als in alles en het lijkt een wondermiddel te zijn. Maar wat maakt Matcha nu zo anders en beter dan de thee die we kennen en proeven? Maak kennis met deze trend uit Japan en laat het smaken naar meer.
Omschrijving
Of je er van houdt of niet, Japanse theeën hebben een heel eigen karakter. We gaan samen op zoek naar de typiciteit van de Camellia Sinensis in Japanse versie en proeven een aantal kwaliteitstheeën. We ontdekken ervaringsgericht waarom Japanse groene thee zo’n specifiek smaakpalet heeft.
Aansluitend worden er ook tips meegegeven over zetmethodes, de kwaliteit van water, zettemperaturen en de beste manieren om thee optimaal te bewaren. Ten slotte gaan we het ook hebben over thee aan tafel. Na deze opleiding heeft Japanse thee voor jou geen geheimen meer!
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Horeca-uitbaters, chefs, sommeliers, food & beverage managers, bartenders en herboristen
Programma
Sessie 1: Basics van thee, met speciale aandacht voor thee uit Japan
- De theeplant
- Terroir
- Productieprocessen
- Hoe thee zetten
- Thee serveren, proeven (geur, smaak, mondgevoel) én bewaren
Sessie 2: De theewereld in Japan, vroeger en nu
- Een archipel met een rijke geschiedenis
- Theeproducerende regio’s
- Sencha, het vlaggenschip
- Bancha, de allemansvriend
- Andere soorten thee
- Thee en gezondheid: mythes en feiten
Sessie3: Speciale theeën
- Schaduwthee, een heel eigen productieproces
- Gyokuro, het Japanse kroonjuweel
- Tencha en Matcha op zijn Japans
- De Japanse theeceremonie
- Thee aan tafel
Prijsinfo
Grondstoffen zijn inbegrepen in het cursusgeld.

Véronique Sanctobin is theesommelier en aspirant-wijnsommelier. Ze volgde thee-opleidingen in binnen- en buitenland, bij verschillende teamasters en blijft zich bijscholen. Als tea-cher wil ze haar passie voor de Camellia Sinensis doorgeven aan al wie open staat voor een nieuwe visie op de eeuwenoude drank.