#111017
#Opleiding #Wijn en dranken

Aspirant Sommelier

Introductie

De cursus 'Aspirant Sommelier' bestaat uit 3 modules:

1 - Wijn leren proeven - 6 sessies (deze module)

2 - Wijnbouw en vinificatie - 12 sessies

3 - Wijnstijlen - 13 sessies

Omschrijving

Deze cursus van zes sessies leert je de elementaire maar noodzakelijke degustatietechnieken om een wijn op een correcte, objectieve manier te kunnen beoordelen. Bovendien wordt het gebruik aangeleerd van degustatiefiches die moeten toelaten een algemene database van geproefde wijnen bij te houden. Ook wordt een algemeen inzicht aangeleerd van de samenstelling van de druif en het wijnmaken.

Tijdens het theoretische gedeelte worden, naast de vijf zintuigen die bij het proeven betrokken zijn, ook de factoren die het proeven kunnen beïnvloeden uitgelegd. Daarnaast wordt een eenvoudig beeld gegeven van de huidige wijnwereld, de populairste druivenrassen en de manier hoe wijn gemaakt wordt.

In het praktische gedeelte wordt stap voor stap de basis gelegd voor een technisch vocabularium, met duidende wijnen in het glas. Ter conclusie wordt een beeld gegeven van de mogelijke quoteringssystemen. Daarna wordt tijdens een praktische oefening op een heel eenvoudige manier de elementaire basis gelegd van de harmonie tussen wijnen en gerechten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor mensen die een professionele horeca- en/of wijncarrière wil beginnen.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Methodologie

Theorie/praktijk

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

  • Je hebt elementaire basiskennis over de belangrijkste soorten wijnen, hun productieproces, herkomst en druivensoorten.
  • Je kunt een wijn proeven, beschrijven en quoteren.
  • Je kunt de link leggen naar de basissmaken in de gastronomie.
  • Je weet hoe je wijn op de juiste manier kunt voorbereiden en schenken.
sommelierdruivenrassendruif-1-2_2011-1017.jpg
sommelierdruivenrassendruif-1-1_2011-1017.jpg
sommelierdruivenrassendruif-1-3_2011-1017.jpg

Programma

De cursus 'Aspirant Sommelier' bestaat uit 3 modules:

1 - Wijn leren proeven - 6 sessies

Deze module van zes sessies leer je de elementaire maar noodzakelijke degustatietechnieken om een wijn op een correcte, objectieve manier te kunnen beoordelen aan de hand van visuele, olfactieve en gustatieve aspecten. Bovendien wordt het gebruik aangeleerd van degustatiefiches die moeten toelaten een algemene database van geproefde wijnen bij te houden. Ook wordt een algemeen inzicht aangeleerd van de samenstelling van de druif en het wijnmaken.

Programma

  • Degustatietechnieken
  • De druif als basis
  • Witte wijn
  • Rode wijn
  • Schuimwijnen
  • Combinatie wijn en gerechten + moduleproef

2 - Wijnbouw en vinificatie - 12 sessies

Deze module behandelt alle aspecten van de teelt van druiven, de oogst en de vinificatie ervan. Op die manier krijgt u een dieper inzicht in het wijngebeuren wereldwijd en leert u de aspecten van het wijn maken koppelen aan de smaakstijlen van de verschillende wijnen.In elke les wordt nadruk gelegd op de service van de wijn en de combinatie wijn en gerechten.

Tijdens deze module zal blijvend aandacht worden besteed aan de wijnbespreking, zal vooral de terminologie worden uitgediept en in het bijzonder worden aangeleerd hoe een wijn consequent en structureel wordt besproken.

Programma

  • Wijnservice
  • Geschiedenis en trends in de wijnbouw
  • Ampelografie en wijnbouw
  • Terroir en kwaliteitsfactoren
  • Etiket en kwaliteitsindeling
  • Vinificatie van witte wijnen
  • Vinificatie van rode en rosé wijnen
  • Vinificatie van mousserende wijnen
  • Vinificatie van niet versterkte zoete wijnen
  • Vinificatie van versterkte droge en zoete wijnen
  • Aperitieven en distillaten
  • Moduleproef

3 -  Wijnstijlen - 13 sessies

Waar in de vorige module vooral aandacht werd gegeven aan de techniciteit van de vinificatie, wordt in deze module vooral gefocust op de organoleptische verschillen in wijnen welke leiden tot een indeling in universele wijnstijlen.

Kennis van de belangrijkste wijnstijlen in de wereld alsmede van de factoren die een wijnstijl bepalen, zoals druivenrassen, omgeving en techniek van wijn maken. UItgebreidere aandacht voor het aanleren van vaardigheden op het gebied van proeven via de degustatiefiche. In elke les wordt nadruk gelegd op de service van de wijn en de combinatie wijn en gerecht.

Bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product wijn nodig hebben in hun dagelijks werk in de horeca of in de groot- of detailhandel.

Programma

  • Frisse witte wijnen
  • Volle witte wijnen
  • Complexe witte wijnen
  • Internationale monocépages wit
  • Mousserende wijnen
  • Fijne rode wijnen
  • Krachtige rode wijnen
  • Kruidige rode wijnen
  • Internationale monocépages rood
  • Speciale wijnstijlen
  • Wijn en gerecht
  • Moduleproef

Wanneer je slaagt in de moduleproeven ontvang je het diploma 'Aspirant Sommelier'.

 

 

 

 

Lesdata

Datum Startuur Einduur
woensdag 15/05/2019 19:00 22:30
woensdag 22/05/2019 19:00 22:30
woensdag 29/05/2019 19:00 22:30
woensdag 05/06/2019 19:00 22:30
woensdag 12/06/2019 19:00 22:30
woensdag 19/06/2019 19:00 22:30

Deze data zijn nog onderhevig aan wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

Getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een proef.

Als je de proeven van de modules 'Aspirant sommelier' met succes volbrengt, ontvang je een gecertificeerd getuigschrift 'Aspirant Sommelier' erkend door de Vlaamse gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met je getuigschrift kan je instappen in de cursus "Wijnhandelaar - Sommelier" en alle EVW vervolmakingen.

Prijsinfo

De Prijs is van de 1ste module 'wijn leren proeven'

Voor modules 2 + 3 kan je inschrijven via de campus of via info@syntrawest.be

Lesdata

Datum Startuur Einduur
donderdag 25/04/2019 19:00 22:30
donderdag 02/05/2019 19:00 22:30
donderdag 09/05/2019 19:00 22:30
donderdag 16/05/2019 19:00 22:30
donderdag 23/05/2019 19:00 22:30
donderdag 06/06/2019 19:00 22:30

Deze data zijn nog onderhevig aan wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Ieper
  • Grachtstraat 13
  • 8900 Ieper
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

Getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een proef.

Als je de proeven van de modules 'Aspirant sommelier' met succes volbrengt, ontvang je een gecertificeerd getuigschrift 'Aspirant Sommelier' erkend door de Vlaamse gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met je getuigschrift kan je instappen in de cursus "Wijnhandelaar - Sommelier" en alle EVW vervolmakingen.

Prijsinfo

De Prijs is van de 1ste module 'wijn leren proeven'

Voor modules 2 + 3 kan je inschrijven via de campus of via info@syntrawest.be

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 29/01/2019 19:00 22:30
dinsdag 05/02/2019 19:00 22:30
dinsdag 12/02/2019 19:00 22:30
dinsdag 19/02/2019 19:00 22:30
dinsdag 26/02/2019 19:00 22:30
dinsdag 12/03/2019 19:00 22:30

Deze data zijn nog onderhevig aan wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

Getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een proef.

Als je de proeven van de modules 'Aspirant sommelier' met succes volbrengt, ontvang je een gecertificeerd getuigschrift 'Aspirant Sommelier' erkend door de Vlaamse gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met je getuigschrift kan je instappen in de cursus "Wijnhandelaar - Sommelier" en alle EVW vervolmakingen.

Prijsinfo

De Prijs is van de 1ste module 'wijn leren proeven'

Voor modules 2 + 3 kan je inschrijven via de campus of via info@syntrawest.be

Lesdata

Datum Startuur Einduur
woensdag 23/01/2019 19:00 22:30
woensdag 30/01/2019 19:00 22:30
woensdag 06/02/2019 19:00 22:30
woensdag 13/02/2019 19:00 22:30
woensdag 20/02/2019 19:00 22:30
woensdag 27/02/2019 19:00 22:30

Deze data zijn nog onderhevig aan wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Roeselare
  • Oostnieuwkerksesteenweg 111
  • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

Getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een proef.

Als je de proeven van de modules 'Aspirant sommelier' met succes volbrengt, ontvang je een gecertificeerd getuigschrift 'Aspirant Sommelier' erkend door de Vlaamse gemeenschap en Syntra Vlaanderen.

Met je getuigschrift kan je instappen in de cursus "Wijnhandelaar - Sommelier" en alle EVW vervolmakingen.

Prijsinfo

De Prijs is van de 1ste module 'wijn leren proeven'

Voor modules 2 + 3 kan je inschrijven via de campus of via info@syntrawest.be