Sneller en beter beslissen: smart thinking@work

#190602
#Opleiding #Secretariaat en organisatie

Introductie

Deze sessies leren je een aantal praktische denktechnieken aan, met als kenmerk: 'eenvoudig + kort + krachtig'. Die denktechnieken werden recentelijk ontwikkeld voor en uitgetest door het Learning Centre van de Europese Raad.

De realiteit van snelle veranderingen en 'disruptie' van iedere dag nodigt ons uit om beter en helderder te denken, individueel en in groep, zonder behoefte aan 'off-the-job training' of 'we gaan er een weekendje teambuilding over doen'. De technieken komen uit de ervaring van de docent Bernard Lernout, aanvankelijk 22 jaar als 'gebruiker' en daarna 22 jaar als 'trainer-coach'.

Belangrijk: het 'warme water' is al uitgevonden. De ervaring leert dat deze denktechnieken 'ondergesneeuwd' en/of 'verkeerd begrepen' raakten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Iedereen die zijn of haar hoofd beter wil gebruiken, op het werk, maar ook thuis. Er is geen voorkennis nodig.

Methodologie

We bieden 10% instructie, 20% communicatie (plenair: vraag en antwoord) en 70% case-applicatie (individueel en interactie in kleine groepen). Iedere tool wordt uitgelegd en met een handig werkblad ingeoefend op een concrete case: individueel en in kleine groepen.

Het programma loopt als volgt:

  • Inleiding: objectieven en kennismaking
  • Rondgesprek: wat doet men nu?
  • Beschrijving van de Tool
  • Toepassing van de Tool
  • Evaluatie en Huiswerk

Programma

1. Sneldenken naar een nieuwe analyse

Thema: Hoe vaak stelt je achteraf vast dat een project niet naar wens loopt, omdat je te snel tot conclusies bent overgegaan? In deze sessie leer je een eeuwenoude denktechniek, gebruikt door wetenschappers, filosofen, journalisten en kwaliteitsdenkers.

Tool: De Gouden Cirkel van de 5 W+ 1 H vragen: Waarom? – Wat? – Hoe? –Wie? –Waar? – Wanneer?

2. Beter leren uit het verleden en stappen naar een nieuwe toekomst

Thema: In een wereld van constante urgentie bestaat het gevaar dat we fouten blijven herhalen, zonder diepgaande kritische reflectie. Om dit te vermijden pleegt men vaak 'probleem-oplossend' handelen, met een focus op 'problemen'. Met 'appreciative inquiry' kunnen we onze focus beter richten op wat nù goed werkt, met een visie op een betere toekomst, waarbij we de aandacht rond een positieve kern houden.

Tool: Appreciative Inquiry, i.e. Waarderend Onderzoek

3. Omgaan met ambiguïteit en onzekerheid

Thema: We worden in ons werk veel geconfronteerd met paradoxen en onzekerheid. Dit kan

aanleiding geven tot gevoelens van hulpeloosheid en burn-out: "Ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik zit vast." In deze module wordt gewerkt met de PMI-methode (Plus-Minus-Interesting) van Dr Edward De Bono, expert in cognitieve wetenschappen en de grondlegger van "Lateral Creative Thinking". Met deze techniek maak je snel een evalutie van de voor- en nadelen van een situatie (P en M), maar geef je een forum voor elementen van twijfel, voor onzekerheid, paradox en ambiguïteit (I).

Tool: PMI (Plus, Minus, Interessant) van Dr Edward De Bono

4. Omgaan met complexiteit en conflict

Thema: Veel situaties die we op het werk of thuis meemaken vertonen één of meerdere C’s:

Complexiteit + Communicatieperikelen + Conflict. Met de zes denkhoeden van Dr Edward De Bono hebben we een handig instrument om een complexe situatie vanuit diverse aspecten te bekijken. Dit is niet alleen nuttig voor onszelf, maar kan tevens leiden tot verhelderende relaties met anderen.

Tool: zes denkhoeden van Dr Edward De Bono

2019-602-2-OmschrijvingDocent-1.jpg

Iir. Bernard Lernout (Msc Computer Science, UG - 1974).

Na een loopbaan van 22 jaar als ingenieur bij Barco, Digital, Colruyt en diverse Amerikaanse Start-Ups, begon Bernard Lernout in de jaren 90 op zelfstandige basis te freelancen. Hij werkte aanvankelijk gedurende 8 jaar als Market Validator en Business Developer voor Silicon Valley Start-Ups (Wavefront Technologies, Software.com, Global English). Daarna ging hij in de leerschool bij Tony Buzan (UK - Mind Mapping, Speedreading, Radiant Thinking). In 2000 creëerde hij 'het leerhof', een Centrum voor Levenslang Leren in de Vlaamse Ardennen. 'het leerhof' werd overgelaten in 2015 en sindsdien werkt Bernard Lernout verder als zelfstandig expert in alle aspecten van 'Brain Training'.