Aromatherapie voor de zorgsector


Olfactorisch management
#100191
#Opleiding #Herboristerie

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding kan je aromatherapie binnen jouw professioneel vakgebied op een praktische manier implementeren.

Omschrijving

Het gebruik van aromatherapie door zorginstellingen wordt steeds populairder. Officieel heet het gebruik van aromatherapie in de zorgsector olfactorisch management. Daarbij worden geuren ingezet om de omgevingsatmosfeer te veraangenamen.

Aanraking en aandacht zijn belangrijk in het zorgproces. De doelstelling van deze opleiding is dan ook om de kracht van aromatherapie in dit proces aan te tonen en op een praktische manier bruikbaar te maken.

In 6 sessies van 3 uur leer je de basisprincipes om op een veilige manier met etherische oliën te werken bij deze kwetsbare groep mensen door middel van baden, massages en verdamping.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot verpleegkundigen, kruidenverwerkers, verzorgenden en medewerkers van zorgcentra of ziekenhuizen.

De groep wordt beperkt tot 16 deelnemers.

Voorkennis

Er is geen voorkennis van aromatherapie verplicht. Wel moet je tot de juiste doelgroep behoren om deel te kunnen nemen aan deze opleiding.

Programma

  • Inleiding in de aromatherapie (dus ook voor beginners); achtergrond, engelse en franse school, etherische oliën herkennen (welke best voor ouderen ...), veiligheid in gebruik, ...
  • Specifiek naar ouderenzorg en palliatieve, verstuiving; infecties en geurbestrijding + praktijk crème maken, luchtwegsiroop.
  • Ouderenzorg en palliatieve;  oliën bij psychisch gebruik; onrust, depressie, verdriet, wegloopgedrag, roepgedrag, rouwverwerking, ook naar familie toe (slecht nieuws gesprek, shock). + praktijk badtoepassingen, badolie maken.
  • Ouderenzorg en palliatieve; aromatherapie in voeding (dementerenden eten graag terug met hun handen, alles in de mond wat ze vasthebben), veiligheid + praktijk, maken van 'fingerfood', eten aantrekkelijker of zoeter maken voor hen vb. pudding.
  • Palliatieve fase; oliën in wondzorg, huidproblemen, foetushouding, comfort bieden +  praktijk, maken van zalf en bodymilk.
  • Ouderenzorg en palliatieve; belang van massage + praktijk, massageolie maken en palliatieve aroma-massage aanleren en uitoefenen.
Docent aan het woord

Onze online leermodules met e-coaching laten cursisten doelgerichter en op eigen tempo leren over mobiliteitsaspecten die constant in beweging zijn.

Hein

See you on