Medewerker Tuinaanleg en -onderhoud - Avondopleiding

Dé professionele, praktijkgerichte tuinopleiding met de beste jobkansen
 • icon Vanaf 26-09-2024
 • icon Roeselare
 • icon 1 jaar
 • icon 913,55 incl. BTW
 • Knelpuntopleiding
 • KMO-portefeuille
Schrijf in
 • icon Vanaf 26-09-2024
 • icon Roeselare
 • icon 1 jaar
 • icon 913,55 incl. BTW

Introductie

 • Is een boeiende en gevarieerde job in de buitenlucht helemaal jouw ding?
 • Wil je graag alles weten over hoe planten groeien en bloeien, hoe een gazon mooi groen blijft, hoe je hagen aanplant en jarenlang mooi in vorm houdt?  
 • Benieuwd hoe je op een professionele manier opritten en terrassen aanlegt en afsluitingen plaatst?

Met deze opleiding Medewerker tuinaanleg en onderhoud leer je de knepen van het vak en word je een gegeerde werknemer voor de vele tuinbedrijven die op zoek zijn naar geschoolde medewerkers.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding bezit je de nodige kennis en vaardigheden om vlot als medewerker in een tuinbedrijf aan de slag te gaan.

Omschrijving

Dit basistraject bereidt je grondig voor op een gevarieerde job in tuinaanleg en onderhoud. Je verwerft op een praktijkgerichte manier alle nodige inzichten en competenties om vlot aan de slag te kunnen in deze groeiende sector.

Wil jij je na dit basistraject verder specialiseren in planten en groen? Dan is het vervolgtraject 'Groenaannemer' zeker iets voor jou.

Ben je meer geboeid door het plaatsen van opritten, terrassen, afsluitingen en andere tuinconstructies? Volg dan na dit basistraject de opleiding 'Aannemer tuinconstructies' om een topper te worden in je vak.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

 • Je bent graag buiten en steekt met plezier de handen uit de mouwen.
 • Je wil graag alles weten over hoe je tuinen aanlegt en groene zones onderhoudt.
 • Je wil na je opleiding snel aan het werk in de job van je keuze.
 • Je wil als geschoolde medewerker in tuinaanleg en onderhoud uitgroeien tot een gewaardeerde medewerker, en vlot doorgroeien in deze boeiende sector.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deze opleiding aan te vatten.

Methodologie

Natuurlijk is een theoretische kennis van het hoe, waarom en wanneer je de verschillende activiteiten in tuinaanleg en onderhoud uitvoert belangrijk om aan de slag te gaan. Maar naast de theorie besteden we in de opleiding maximaal aandacht aan de uitvoering in de praktijk. Het is die combinatie van 'weten' en 'kunnen uitvoeren' die van jou een echte vakman of vakvrouw maakt.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Module Veiligheid, ergonomie en gereedschappen:

Hoe werk je op een veilige en ergonomische manier met de diverse gereedschappen en machines? Hoe hou je rekening met de gevaren rond veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu? Hoe beoordeel je correct de risico’s? En hoe ga je hier op een gepaste manier mee om?

Module Bodemkunde - bemestingsleer - bodemverbetering:

Een gezonde bodem is de basisvereiste voor een goede plantengroei. Hoe zorg je voor de ideale "voedingsbodem" voor sterke en gezonde planten?  

Module Plantenkennis:

Hoe herken en benoem je vlot de courante planten? Wat zijn hun kenmerken en waarvoor kan je ze best toepassen? Maar ook: waar staan ze het liefst, en hoe zorg je ervoor dat ze goed groeien en bloeien?

Module Grondbewerking en aanplant:

Welke grondbewerkingen voer je uit in functie van een gezonde plantengroei? Hoe verzorg je een correcte aanplant? Aan welke kwaliteitsnormen moeten planten beantwoorden om tot een duurzaam resultaat te komen?

Module Snoeien en scheren:

Wat zijn de redenen om planten te snoeien? Hoe en wanneer doen we dat best in functie van het gewenste resultaat? Hoe reageren planten op snoei en wat leren we hieruit? En ook hagen scheren is een kunst: wanneer en hoe voor een jarenlang mooi resultaat?

Module Grasvelden:

Hoe zorg je zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van grasvelden voor een mooi en duurzaam groen resultaat? Een hele uitdaging in deze tijden van klimaatverandering en droge, hete zomers.

Module Fytolicentie P1:

Hoe pak je schadeverwekkers in tuinen aan, met minimale risico's voor jezelf en je omgeving? En met minimale impact op het milieu en de biodiversiteit? Behaal het basisattest Fytolicentie P1 om ziekten en plagen te mogen behandelen bij planten.

Module Verhardingen:

Hoe ga je te werk om een professioneel afgewerkte oprit (of terras, tuinpad,...) aan te leggen? Welke materialen gebruik je voor welke toepassing? Hoe bepaal je welk legverband je hanteert, en welke afwerking nodig is om een mooi eindbeeld te bekomen?

Module Draadomheiningen:

Hoe plaats je op een professionele manier draadafsluitingen? Welke materialen hebben we ter beschikking voor de verschillende toepassingen: verschillende soorten draad op rol, draadpanelen,... ? Hoe plaats je correct een tuinpoort?

Bijkomende info

De theorielessen gaan door in campus Roeselare op donderdagavond van 18u30 tot 22u00.

De praktijklessen gaan door op zaterdag van 8u30 tot 16u00: 12 zaterdagen gespreid over het cursusjaar. Deze zullen doorgaan in campus Roeselare en op externe praktijklocaties in West-Vlaanderen. De praktijkmomenten van de modules 'Verhardingen' en 'Draadomheiningen' zullen doorgaan in campus Ten Briele in Brugge.

Tijdens de praktijklessen draag je verplicht aangepaste werkkledij (veiligheidsschoenen, werkbroek, werkhandschoenen - PBM's) en breng je zelf een snoeischaar mee. Bij machinale handelingen en/of gebruik van werktuigen dien je ook te beschikken over oor- en oogbescherming.

Stageovereenkomst

Je kan ervoor kiezen om tijdens de opleiding een stage te volgen van 120 uur met een stageovereenkomst tussen Syntra West en een tuinaannemingsbedrijf van je keuze. Deze stage is niet verplicht, maar draagt zeker bij tot een ruimere praktijkervaring. De stage verhoogt ook je kansen op een snelle tewerkstelling na je opleiding.

Getuigschrift

Wanneer je geslaagd bent voor alle modules ontvang je het getuigschrift "Medewerker Tuinaanleg en -onderhoud", erkend door de Vlaamse Overheid.

Locaties en data


Vanaf 26-09-2024
1 jaar
Schrijf in

€ 913,55 incl. BTW

Avond

ADRES


Wil je meer weten?

FotoVincent Burny
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Vincent Burny

Stel je vraag