Herborist - Overzicht opleidingen

Heb je een passie voor natuur? Wil je graag de werking en de toepassingen van kruiden en planten leren kennen? Kies dan voor een opleiding als herborist of kruidenverwerker.

opleidingen-herborist-HERBORIOPL.jpg

Wat doet een herborist precies?

Een herborist geeft advies over natuurlijke remedies die kunnen ingezet worden voor het bevorderen van gezondheid en welzijn.

In de opleiding herborist leer je uitgebreid over de eigenschappen van planten en kruiden én hun mogelijke toepassingen en bijwerkingen. De opleiding tot herborist bestaat hoofdzakelijk uit theorie, maar je gaat tijdens een aantal lessen onder deskundige begeleiding ook praktische toepassingen met kruiden bereiden.

Wens je snel ook praktischer aan de slag? Dan kun je kiezen voor de opleiding herborist-kruidenverwerker: Je gaat in de extra modules kruiden verwerken en in- en uitwendige verzorgende producten bereiden. Ook aromatherapie komt aan bod in het lespakket.

Heb je eerder al theoretische kennis in herboristerie opgedaan? Dan kun je ineens kiezen voor de opleiding tot kruidenverwerker. Je leert alles over de technologie van de kruidenverwerking. Je gaat zelf aan de slag bij het verwerken van kruiden en het bereiden van kruidentoepassingen. Met uiteraard de nodige aandacht voor veiligheid, kwaliteit, milieu en wetgeving.

Hoe word ik een professional als herborist?

Om een goede planten- en kruidendeskundige te worden, heb je een persoonlijke interesse in natuur én zorg. Je hebt een grote belangstelling voor de gezondheidsbevorderende werking van de actieve bestanddelen van planten bij mensen.

Je kiest voor de opleiding die het best bij jou past. Je kan op verschillende manieren herborist en kruidenverwerker worden:

Een dagopleiding herborist

Ben je op maandag een volledig dag beschikbaar om je op je opleiding te concentreren? Wil je je certificaat in 1 jaar halen? Dan is dit het traject voor jou!

 

Een avondopleiding herborist

Je wil de opleiding combineren met je huidige job of gezinsleven? Je kan je elke woensdag- of donderdagavond vrijmaken voor de les? Je wil in 2 jaar tijd herborist worden? Zoek niet langer!

Een dagopleiding herborist-kruidenverwerker

Je wil de opleiding combineren met je huidige deeltijdse job of gezinsleven? En je kan je elke maandag én dinsdag vrijmaken voor de les? Je wil in 1 jaar tijd herborist-kruidenverwerker worden? Kies dan voor dit uitgebreid traject!

Een avondopleiding kruidenverwerker

Je hebt je getuigschrift herborist al op zak? Je wil zelf kruiden verwerken en kruidentoepassingen maken? Je bent vooral ’s avonds beschikbaar? Dan is deze avondopleiding jouw ding!

Welke jobmogelijkheden zijn er na de opleiding herborist?

Na de opleiding heb je een grondige kennis en kan je aan de slag als herborist of kruidenverwerker. In bijberoep of als zelfstandige. Als herborist herken en begrijp je individuele gezondheidsbehoeften en kan je bepaalde kruidenbehandelingen voorstellen. Zo kun je zelfstandig consulent worden rond gezondheid.

Wil je zelfstandig aan het werk als kruidenverwerker, dan kun je zelf kruidenpreparaten samenstellen zoals zalfjes, oliën, infusies, ... Als herborist-kruidenverwerker word je bv. ook gevraagd voor workshops en lezingen over jouw expertisegebied.

Sommige oud-cursisten worden medewerker of zelfstandig uitbater van een natuurvoedingswinkel. Maar evengoed kun je terecht in de groothandel als vertegenwoordiger in natuurlijke producten, of in de farmaceutische sector. Ook zien we dat mensen die al in de gezondheidssector actief zijn de opgedane kennis meenemen in hun professionele context en hiermee aan de slag gaan.

Kies de opleidingsvorm die bij je past

 • Opleidingscheques
Herboristen zijn personen die werken met kruiden. Tijdens deze opleiding leer je alles over kruiden, hun verwerking en hun toepassingen.
 • icon Nog niet gekend
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • Opleidingscheques
Zelf aan de slag met het verwerken en bereiden van kruidentoepassingen onder de vorm van zalf, thee, infusie, ....
 • icon Nog niet gekend
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • Opleidingscheques
Herboristen zijn personen die werken met kruiden. Tijdens deze opleiding leer je alles over kruiden en hun toepassingen.
 • icon Nog niet gekend
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend

Wil je meer weten?

FotoVincent Burny
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Vincent Burny

Stel je vraag