Bart Deneir en zoon Stan bloeiden op na opleiding tot boomverzorger

Hoe je boomverzorger kan worden? Bij Syntra West kies je de formule die jou best past

boomverzorger

Syntra West stuwt ondernemersdroom naar een hoger niveau

Ben je wat uitgekeken op je job? Bij Syntra West is er keuze genoeg om een nieuwe passie te ontdekken. Een van de opleidingen die tot de verbeelding spreekt, is die van boomverzorger. Spreekt werken op hoogte je aan? Vader Bart en zoon Stan alvast wél, zij bloeiden beiden open na het leren over bomen en boomverzorging. Zet je schrap voor hun inspirerende verhaal. 

De meeste dromen zijn bedrog maar niet die van cursisten bij Syntra West die een nieuwe job of ondernemersdroom najagen. Het verhaal van Bart en Stan is toch wel heel bijzonder. Vader en zoon die tegelijk afstuderen als boomverzorger: een leuk toeval of een bewuste keuze? Bart Deneir startte in 2020 een tweejarige avondopleiding als boomverzorger bij Syntra West campus Roeselare. Zijn zoon Stan besliste - na zijn studies in 2021 - om de voltijdse dagopleiding te volgen eveneens in Roeselare. Intussen koos Stan voor een zelfstandige loopbaan als professionele boomverzorger. We gingen met hen in gesprek.

Wat boeit jullie in het beroep van boomverzorger? 

Stan: “Heb je een halve dag? (lacht) Hoe bomen zich ontwikkelen, hun morfologie, de impact op de omgeving, kennis van de verschillende soorten,… ik vind het allemaal even boeiend. Ook het snoeiwerk moet op de juiste manier gebeuren. Met welke klimtechniek, welk gereedschap en wanneer? Dat en nog veel meer leer je in de opleiding.”
Bart: “Ik ben blij met de mooie kans om bomen gezond te houden en een lang leven te gunnen. Aspecten als standplaatsinrichting en het onderscheiden van groeistoornissen of aantastingen zijn hierin belangrijk.” 


Wat sprak jullie aan in de opleiding boomverzorger? 

Stan: “Mijn liefde voor de natuur en buitenwerk kreeg ik van thuis uit mee. Meehelpen met snoeien (met vader Bart, dus) was van jongs af een van mijn favoriete bezigheden. Daarnaast besteedde ik veel tijd en energie aan mijn tweede passie: turnen. Toen ik de opleiding ‘boomverzorger’ op het spoor kwam, had ik al een diploma ‘professionele bachelor houttechnologie’ op zak. Boomverzorger… dat sprak me enorm aan! Zo kon ik mijn talenten nóg meer laten samenvloeien én een positieve bijdrage leveren aan het klimaat!”

Bart: “Zelf heb ik een achtergrond als ontwerper in de machinebouw. Maar mijn echte passie, waar ik altijd al in mijn vrije tijd mee bezig was, dat is hout en natuur. Ik werk graag met mijn handen en ben gebeten door hout. Toen ik hoorde van de opleiding voelde ik meteen die klik. Stan is hier altijd in betrokken geweest en zijn latere keuzes verbaasden mij dan ook niet! (lacht)” 

Foto
Foto

Wat na de opleiding? 

Stan: “Meteen na de opleiding startte ik als zelfstandige in hoofdberoep. Met mijn zaak ‘Delta Tree’ gevestigd in Lauwe wil ik met elke boom het verschil maken. Dat lukt aardig. Dankzij de opleiding kon ik mij hier goed op voorbereiden. Aangezien ik de dagopleiding volgde, was er ook een stageplaats aan verbonden. Mijn stagebegeleider was zo tevreden dat we nog steeds regelmatig samenwerken. Van een goede start gesproken!” Bart: “Mijn zelfstandige activiteiten focussen deels nog op houtconstructies, daarnaast is er zeker een groeiende vraag naar boomverzorging. Stan en ik volgen elk ons eigen pad maar bundelen ook regelmatig de krachten. We vullen elkaar perfect aan. Ik ben vaak de ogen op de grond, terwijl Stan hoog in de bomen klautert.”

Waar ben je zoal in de praktijk mee bezig?

Stan: “Bomen vragen het hele jaar door verzorging. Nu zijn wij druk bezig met het zomersnoeiwerk, vooral bij particulieren. In het najaar ligt de focus meer op nieuwe aanplantingen, terwijl we in de winter vooral knotwerken en vellingen uitvoeren of stormschade opruimen.”

Bart: “Boomverzorgers hebben een duidelijk doel voor ogen: bomen gezond houden zodat ze een lang leven beschoren zijn. Immers, hoe ouder de boom, hoe groter de ecologische meerwaarde. Er wordt nog heel veel op een verkeerde manier gesnoeid en dit levert op lagere termijn altijd de verkeerde resultaten: verzwakte bomen, ziektes en onnodige snoeifrequentie. Dit willen we onze klanten besparen.

Hebben jullie nog een laatste tip voor boomverzorgers in spe? 

Stan: “Het fysieke werk dat er bij komt kijken, valt niet te onderschatten. Denk aan de klimtechnieken die nodig zijn om tot in de kroon van een boom te komen. Mijn skills als sportgymnast komen in elk geval goed van pas. Maar geen paniek, je leert de juiste technieken tijdens de opleiding. Heb je geen last van hoogtevrees en heb je een goede fysieke conditie? Dan is dit echt een fantastische job!”

Bart: “Laat je niet afschrikken door de complexiteit van de job, zowel fysiek als qua kennis. Als boomverzorger heb je immers een positieve impact op het milieu. Bomen spelen een fundamentele rol bij klimaatbeheersing en hebben een positief effect op ons welzijn. Dat maakt ons werk meer dan de moeite waard!”

Foto
Foto

Hoe word je boomverzorger?

Bij Syntra West kan dat op 3 manieren: 
• Als voltijdse dagopleiding (1 jaar) 
• Via de eenjarige dagopleiding boomverzorger (1 dag per week) 
• In avondopleiding (2 jaar) 

Welke formule je ook kiest, het is steeds een praktijkgerichte opleiding! Naast een grondige theoretische kennis over bomen en boomverzorging, oefen je ook praktische werkvormen zoals klim- en werktechnieken, aanplanten en snoeien, vellen van bomen, enzovoort. De praktijkdocenten zijn ervaren boomverzorgers en beschikken over het ETW- en/of ETT-certificaat. 
Ben je op zoek naar een opleiding die je kan combineren met je huidige job? Dat kan dus perfect. Je droom als boomverzorger waarmaken? Syntra West helpt je erbij!