#110834
#Opleiding #Secretariaat en organisatie

Tandartsassistent - voltijdse dagopleiding


Zet een tandje bij!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Het takenpakket van een tandartsassistent is zeer ruim. De taken situeren zich zowel op vlak van onthaal en administratie, als op begeleiding en voorlichting van patiënten, assistentie aan de stoel, praktijkorganisatie en administratie.

Introductie

Wil jij op een periode van één jaar het beroep van tandartsassistent aanleren vanuit de praktijk? Dan is deze voltijdse dagopleiding de juiste keuze.

Dankzij de duale aanpak van onze docenten die met beide voeten in het beroep staan enerzijdse en anderzijds de kans die je krijgt om via stage in een leerbedrijf ook zelf aan de slag te gaan, kom je dus met heel wat praktijkervaring aan de start.

Omschrijving

De tandartsassistent vormt een belangrijke schakel tussen de tandarts en de patiënt. De assistent(e) is vóór, tijdens en na de behandeling, zowel voor de tandarts als voor de patiënt, een onontbeerlijke steun en toeverlaat.
De vraag naar onderhoud van het gebit neemt almaar toe, maar steeds minder jonge tandartsen starten in ons land alleen een praktijk op. Steeds meer tandartsen richten een groepspraktijk op.

De tandartsassistent werkt in loondienst bij een tandarts of een tandheelkundig specialist. Het kan gaan om een solopraktijk of een groepspraktijk. Om de tandarts te ondersteunen in zijn beroep met alsmaar meer werkdruk, werd de tandartsassistent in het leven geroepen.
Het takenpakket van een tandartsassistent is in elk geval zeer ruim. De taken situeren zich zowel op vlak van onthaal en administratie, als op begeleiding en voorlichting van patiënten, assistentie aan de stoel, praktijkorganisatie en administratie.

De opleiding leidt tot het beroep van tandartsassistent maar afgestudeerden in deze opleiding kunnen ook terecht in de medische vertegenwoordiging binnen tandheelkunde. Stage is heel belangrijk, zo ondervind je ook in de praktijk wat je in de lessen heb gezien.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

We richten ons met de opleiding minimaal op afgestudeerden HSO. Bovendien moet je interesse hebben in tandheelkunde en het combineren van een administratieve functie met het werken met mensen op een hygiënische, patiëntgerichte en verantwoorde wijze.

Voorkennis

 • Je bent minimum 18 jaar
 • Je hebt een HSO-diploma (ASO, TSO of BSO + 7de jaar)

Bijkomende info

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

tandartsassistent-tandartsassi-1-1_2011-834.jpg

Programma

De opleiding omvat leerinhouden omtrent de organisatie en administratie van een tandheelkundige praktijk en leerinhouden omtrent de assistentie bij tandheelkundige behandelingen:

 • Tandheelkundige basisbegrippen en -behandelingen (48u)
 • Secretariaat: basisbegrippen en -vaardigheden (40u)
 • Specifieke tandheelkundige behandelingen m.i.v. producten en materialen (72u)
 • Secretariaat tandheelkundige praktijk (72u)
 • Werkomgeving en milieu (68u)
 • Algemene medische noties en patiëntenbegeleiding in de tandheelkundige praktijk (60u)
 • Stage in een tandartspraktijk (280u)
 • Zelfstudie (20u)
 • Bedrijfsbeheer (132u)
 • Eindproef (x2)

Kies eerst een locatie/tijdstip om deze gegevens te kunnen zien