Frans-Vlaanderen voor gidsen en reisleiders


Ooit was Vlaanderen het waterzieke landje tussen de Aa en de Schelde.
#200084
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Ooit was Vlaanderen niet de regio van Voeren tot Adinkerke, maar het waterzieke landje tussen de Schelde en de Aa. Het waren de gouden jaren van Vlaanderen. De tijd waarin heel Europa met een jaloers oog keek naar dat welvarend graafschap. Ooit droeg de westelijke hoek van dat fameuze Vlaanderen de naam Westkwartier en was het onderverdeeld in kasselrijen of ambachten: Veurne, Ieper, Waasten, Belle, Sint Winoksbergen, Kassel en Broekburg. Een ferm stuk van dat Westkwartier werd in de 17de eeuw geannexeerd door de Franse koning Lodewijk XIV. Zo kwam een deel van Vlaanderen en van het Vlaamstalige gebied in Franse handen terecht. Het is de regio die we vandaag Frans-Vlaanderen noemen. Sinds 1713 (de datum waarop in Utrecht de grens op de kaart werd getekend) loopt dwars door de Westhoek een “SCHREVE”. Sindsdien gaan de mensen aan weerskanten van die Schreve noodgedwongen hun eigen weg al blijven we op veel vlakken nog altijd “dichte familie” of soms “verre familie”.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor gidsen en reisleiders (ook in opleiding), medewerkers musea & publiekswerking, toeristische diensten, reisorganisatoren en welkom aan elke geïnteresseerde in geschiedenis, cultuur, taal, ...

frans-vlaanderen-1-1_2020-84.jpg

Programma

In een avond schetst Ludovik (:Manivelle:) Dornez de geschiedenis van het oude Westkwartier (Frans-Vlaanderen en Belgisch-Vlaanderen) voor en na de boedelscheiding. En omdat Ludovik regelmatig onder de mensen komt in Frans-Vlaanderen, kan hij ons ook vertellen over hoe de regio vandaag met zijn Vlaamse verleden omgaat. En hoe de toekomst er uit ziet voor het Vlemsch en het Vlaams.

Deze avond gaat door op 26 maart 2020 om 18u30 bij Syntra West Veurne.

Daarnaast is er een avondwandeling voorzien in het centrum van Cassel en dit op 14 april 2020.

Op het programma van de avondwandeling: een zoektocht naar sporen van het Vlaamse verleden in Cassel, op het hoog(s)tepunt van Vlaanderen (176m).

Start om 19u voor de Dienst van Toerisme Cassel. (Grand Place – Cassel).

Parkeren kan het makkelijkst op Place Vandamme Cassel (op 500m van afspraak)

Prijsinfo

10% korting voor de leden van de VZW Reisleiders Vlaanderen, War and remembrance VZW en afgestudeerde Reisleiders en gidsen van Syntra of reisleiders en gidsen in opleiding bij Syntra.

Ludovik (:Manivelle:) Dornez - www.manivelle.eu

  • Geboren en getogen in de Westhoek
  • Reisleider / gids voor Frans Vlaanderen
  • Reisleider / gids voor Frankrijk - Noorwegen - Zuid-Afrika
  • Leraar Nederlands in bedrijven in de grensregio
  • Leraar avondles Nederlands (tussentaal) in Rexpoëde
  • Verzorgt lezingen en ludieke avonden over Frankrijk en Geschiedenis.
  • Presentator bij Radio Uylenspiegel - Cassel (91.8FM)
  • Presentator animator voor Flandres Television
  • Te volgen via Facebook Ludovik Manivelle Dornez