Regiogids Kust

De Kust als jeugdige, bereikbare en gastvrije bestemming

  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Vraag gerust info - we lichten u graag het opleidingstraject persoonlijk toe.


Regiogids Kust - opleiding start opnieuw najaar 2025.

Aansluiten kan tot na de herfstvakantie.



Toerisme en horeca zijn de grootste economische sectoren aan de Kust. Gidsen zijn een belangrijke schakel in het toeristische onthaal. De Kust blijft de populairste vakantiebestemming in België. Er is in Vlaanderen echter nog dikwijls een imago-probleem met betrekking tot de bestemming 'Kust': weinig verrassend, niet zo trendy en eigentijds. Bovendien zijn toeristen en recreanten steeds veeleisender op vlak van beleving en kwaliteit door de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Belangrijke evoluties zijn de invloed van het internet met alle extra mogelijkheden, alsook het feit dat medioren en ouderen zich aan de Kust nog steeds 'jong' willen voelen. Er zijn dus zeker nog uitdagingen voor al wie zich inzet voor het toerisme aan de Kust.

De diensten voor toerisme, musea en andere toeristische attracties blijven een belangrijke rol spelen in het onthaalbeleid, ook naar de internationale toerist. De menselijke factor waarbij professioneel opgeleide onthaalmedewerkers en gidsen de toerist tijdens zijn verblijf met advies op maat bijstaan, betekent een grote meerwaarde t.o.v. de diverse digitale informatietools.

Met de opleiding Regiogids Kust proberen we in te zetten op bovenstaande uitdagingen waarbij beleving, kennis over de Kust, innovatie, professionaliteit, klantvriendelijkheid en afstemming op de doelgroep centraal staan. De gids bouwt mee aan de Kust als jeugdige, bereikbare en gastvrije bestemming.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je kunt als (zelfstandig) reisleider aan de slag waarbij je zowel een reis kunt voorbereiden, voorstellen, commercialiseren, uitvoeren, gidsen, begeleiden en evalueren. Je hebt je gespecialiseerd in één wereldstad/regio/land of thema en hebt de systematiek verworven om je verder te specialiseren een eventueel nog te diversifiëren.

Omschrijving

Gidsen vormen een belangrijk onderdeel van het toeristisch product in Vlaanderen. Het is essentieel dat ze de diverse troeven van een regio op een kwalitatieve manier aan de man kunnen brengen. Dit betekent dat ze met kennis van zaken spreken maar ook dat ze over de vaardigheden beschikken om een verhaal te brengen en toeristen te boeien. Gidsen van vandaag kunnen enkel overleven als ze de bezoeker, die zich via tal van uiteenlopende media  kan verdiepen in de bestemming, een meerwaarde bieden. Een sterke gids biedt de nodige extra's zodat de gidsbeurt onvergetelijk wordt. Dat is waar de gidsopleiding naar streeft! Dat is ook waar de opleiding Regiogids Kust zal op inspelen!


Toerisme Vlaanderen werkte voor het ganse opleidingslandschap een uniform traject Reisleider - Gids uit en SYNTRA West is één van de erkende opleidingsverstrekkers. Het traject bestaat uit een basisjaar, gevolgd door een finaliteitsjaar. Om te kunnen starten in dit finaliteitsjaar (jouw gekozen specialisatie) moet je het basisjaar succesvol hebben afgerond, of hiervoor vrijgesteld zijn.



Doelstelling

Na het voltooien van de opleiding kun je fungeren als professionele gids in de Kust regio.

Succesvol voltooien van de opleiding leidt tot een getuigschrift beroepskennis Regiogids Kust erkend door de Vlaamse Gemeenschap (VLAIO) en een Gidsenkaart Toerisme Vlaanderen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De Toeristische sector spreekt je aan? Het is steeds jouw droom geweest om jouw kennis op een boeiende en gemotiveerde manier te delen met mensen? Je hebt nog nooit voor een groep gestaan of je hebt al wat ervaring maar genoot nooit een opleiding? Deze basisopleiding 'Gids' zet je op het goede spoor.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je beschikt over het diploma of getuigschrift secundair onderwijs (ASO of TSO) of gelijkgesteld door ervaring (*)
  • Er is geen ervaring in het gidsen of specifieke andere voorkennis vereist

(*) Gemotiveerde afwijking op de toelatingsvoorwaarde mogelijk. Bijkomende info over vrijstellingen en toelatingsvoorwaarden kunnen steeds vrijblijvend bekomen worden.

Methodologie

Docerend, interactief, (praktijk-)opdrachten, excursies, gidsbeurten, bezoeken.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

1e jaar Basisjaar Gids totaal 248 uur

  • module Markt en klant (40 uur)
    • kennismaking toeristische sector
    • onderscheid reisleider/gids + deontologie
    • de klantencyclus
    • gidstechnieken -  groepspsychologie
    • spreken in het openbaar
    • competenties van de gids - bespreking zelfinschatting
  • module Bronnengebruik historisch (60 uur)
  • module Bronnengebruik cultureel (60 uur)
  • module Natuur- en landschapslezen (40 uur)
  • module Rondleiden in de praktijk (80 uur)
  • groepscommunicatie
  • persoonlijk optreden
  • duurzaam toerisme
  • gidstechnieken
  • tussentijdse evaluatie/begeleiding/bespreking competenties

Na het slagen voor het basisjaar heeft u toegang tot om het even welk finaliteitsjaar Regiogids!                                                                  (Leiestreek-Kust-Westhoek-...).                                                                                                                                                                              Indien u wenst Reisleider te worden dient u aanvullend een specifieke module Reisleider technieken te volgen aan het begin van het 2de jaar reisleider + 3 modelreizen.


2e jaar: finaliteit Regiogids Kust Totaal 240 uur (*)

  • specifieke Gidsvaardigheden & -competenties (40 uur)
    • verhaal- en verteltechnieken, interculturele communicatie
  • bestemming Kust (100 uur)
    • geschiedenis, kunst & cultuur, natuur & landschap aan de Kust, eet- en drinkcultuur in de regio, Toerisme en toerismebeleid aan de Kust en andere (losse) relevante thema's eigen aan de streek.
  • project Kust (100 uur)
    • proeven van gidsbeurten op locatie waarbij zo goed als alle gemeenten van de Kust aan bod komen naargelang de           praktische haalbaarheid: St. Idesbald / Koksijde / Oostduinkerke, Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Heist / Knokke, Westende, Oostende, Blankenberge, De Haan, Zeebrugge. Diverse (soorten) gidsbeurten ter inspiratie die geëvalueerd worden.
    • inoefenen vaardigheden op locatie, voorbereiding en uitvoeren eigen gidsbeurt
  • Talen Gids - vrijstellingsproef (**)
  • EINDPROEF

(*) het aantal uren in het finaliteitsjaar kan nog lichtjes wijzigen i.f.v. de praktijk en de grootte van de groep.

(**) Talen Gids: vanaf 2017 dient elke afgestudeerde gids minstens 1 vreemde taal te kunnen bewijzen voor het definitief behalen van zijn getuigschrift. Meer info wordt hierover gegeven bij opstart van de opleiding. Er worden o.a. vrijstellingsproeven georganiseerd, alsook heeft mens de mogelijkheid om zich bij te scholen.


Meertaligheid is een grote troef voor de gids, zeker indien je ook kan gidsen in een 2de of 3de taal. Syntra West organiseert aangepaste taallessen, o.a. Frans, Duits en Engels voor de Reisleider & Gids!


Je ontvangt een lessenrooster voor het volledige cursusjaar bij aanvang van de opleiding. Het lessenrooster is echter niet-bindend omdat wij zo veel mogelijk werken met mensen uit de praktijk waardoor er wijzigingen kunnen gebeuren. We doen er uiteraard alles aan om dit te vermijden maar kunnen dit nooit volledig uitsluiten. Hou er rekening mee dat een cursusjaar loopt tot 30/06.
Indien voor jou of jouw gekozen opleiding van toepassing, kunnen opdrachten, inhaallessen, (praktijk-)stages, eindproeven (c-proef) en herexamens tot uiterlijk 30/09 ingericht worden.

Bijkomende info

Alle lessen gaan door in campus Oostende van SYNTRA West. Gastcolleges zijn mogelijk op verplaatsing. U wordt hiervan vooraf verwittigd.

Vaste lesavonden zijn dinsdag- en donderavond van 18.30 tot 22.00 uur. Enkele excursies, bezoeken en gidsbeurten mogelijk op zaterdagen.

In regel is er iedere week les van half september tot eind juni. Schoolvakanties worden gerespecteerd (= geen les), uitgezonderd een éénmalige excursie of unieke kans om aan te sluiten bij een initiatief van derden. In dit laatste geval wordt u zeker tijdig ingelicht.


Als cursist in de gidsenopleiding van SYNTRA West ontvang je allerlei extra info en uitnodigingen voor andere interessante bijscholingen, excursies, studiedagen georganiseerd door diverse partners. Je maakt persoonlijk kennis met professionals uit het toerisme in het algemeen en het beleid aan de Kust in het bijzonder.  


Vraag vrijblijvend meer info. Je kunt niet aanwezig zijn? Wij staan je ook graag op een ander moment te woord.

Getuigschrift

Je ontvangt een module-getuigschrift van elke gevolgde module waarvoorje geslaagd bent. Na het afleggen van het hele traject en de eindproef behaal je een getuigschrift ondernemerschaps traject 'Regiogids Kust' en ontvang je een beroepskaart 'Regiogids' van Toerisme Vlaanderen.

Wil je meer weten?

FotoPatrick Gyselinck
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Regiomanager

Patrick Gyselinck

Stel je vraag

Ook interessant voor jou