#050584
#Club #HRM

Club Personeelsmanagers


HR-professionals onder elkaar

Omschrijving

HR-verantwoordelijken zijn in hun organisaties veelbevraagde, drukbezette managers, die in de noodzaak naar permanente vorming en actualisatie een combinatie wensen van professionele contact- en discussiemogelijkheden met collega's, confrontatie van de eigen visie met die van specialisten en ervaringsuitwisseling. De SBM "Club Personeelsmanagers" voldoet al meer dan 30 jaar aan deze behoefte. De Club Personeelsmanagers telt momenteel 42 leden.

De sessies vinden overwegend plaats in Brugge (Weinebrugge) en een paar keer op wisselende locaties in West-Vlaanderen (Mercurehotel Roeselare, en gastlocatie).

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deelname is bedoeld voor HR-directeuren, HR-business partners en alle experten die eindverantwoordelijkheid opnemen binnen de HR-afdeling van een bedrijf of organisatie.

Nieuwe leden kunnen deelnemen na het bezorgen van hun c.v. aan:

SBM - Club Personeelsmanagers, t.a.v. Patrick Vanhaecke.

Spoorwegstraat 48, 8200 Brugge (Sint-Michiels), tel. (050)40 30 97 of e-mail: patrick.vanhaecke@sbm.be

De beslissing wordt genomen door het voorzittersteam.

Bijkomende info

Wildcard

Elk lid beschikt over een 'netwerkkaart' waarmee hij/zij éénmaal per jaar een netwerkcollega gratis kan laten kennismaken met de Club Personeelmanagers. (behalve voor de sessie van juni).

Stuurgroep

Het programma wordt opgemaakt samen met een tiental stuurgroepleden en heeft oog voor actualiteit, specifieke vaardigheden, cognitieve kennis, wetgeving en specialisatie.

 

Programma

Deze topics starten in het voorjaar 2020 :

Sessie 6: 17 feb 2020: HR Digital Transformation

Spreker: Geert Van Gucht (Tamahris)

Heel veel bedrijfssectoren worden grondig getransformeerd door het gebruik van recente IT toepassingen, zo ook binnen het domein van Human Resources. Geert van Gucht legt ons uit wat HR Digital Transformation inhoudt en hij licht dit toe a.h.v. enkele concrete voorbeelden op het vlak van opleiding, prestatiemanagement en rekrutering. Geert Van Gucht is van opleiding master in de filosofie en master in information technology and operations Researh.  Hij heeft als HR professional meer dan 30 jaar ervaring in operationele en HR managementfuncties. In de afgelopen 10 jaar is zijn focus gericht op organisatorische veranderingen, optimalisatie van de hulpmiddelen en HR-technologie. Recentelijk is hij verantwoordelijk voor een groot HRIS transformatie programma binnen een internationale financiële groep.

Sessie 7: 16 maart 2020: Hoe opleiden het nieuwe rekruteren wordt

Spreker: Nick Leenaert, Talent Director / HR Director Group Services at Unilin

Unilin profileert zich als een open, vooruitstrevende en sterk op innovatie gerichte onderneming. Het beschikt over een moderne, state-of-the art productieomgeving waar in elke afdeling de laatste technologieën gebruikt worden. Opportuniteiten worden gegrepen en innovatie is dagdagelijkse kost. Waarin Unilin anders is? In het uitgesproken geloof dat een bedrijf met talent en menselijke drive het verschil maakt.

Duaal leren wordt er sterk ingezet als rekruteringstool. Verneem hoe ze dit klaarspelen en hoe dit kadert in een bredere Talent Acquisitie strategie. Tijdens de sessie zal de link gemaakt worden met andere trends in HR zoals opleiden is het nieuwe rekruteren, reputation management, employee experience, …

Sessie 8: 27 april 2020: Leadership in tijden van verandering

Spreker: Frank Manesse, gepassioneerde ondernemer in organisatie-ontwikkeling en educatie

In onze huidige VUCA wereld van opeenvolgende en exponentiële veranderingen is het voor de leidinggevende niet steeds evident om hiermee om te gaan; laat staan voor de HR partner waar die leidinggevende komt bij aankloppen. Deze realiteit zorgt ervoor dat we alsmaar meer te maken krijgen met adaptieve uitdagingen en van daaruit de nood aan andere competenties. Frank geeft de context van leiderschap in de VUCA wereld, een beeld op de vereiste leiderschapscompetenties voor deze uitdagende tijden en een inzicht in het omgaan met ‘adaptive challenges’; gebaseerd op het werk van Stanford en Harvard wetenschappers.

Sessie 9: 18 mei 2020: Intervisie onder de leden

In de loop van het jaar wordt bepaald welke topic of topics worden behandeld. Methode is eenvoudig: de stuurgroep bereidt voor, de leden leveren een actieve bijdrage. Bedoeling is uiteraard om kennis en ervaring te delen.

Sessie 10: 6 juni 2020: Afsluitend event

Jammer, deze sessies hebt u gemist:

Sessie 1: 16 sept 2019: De CEO aan het woord over mensgericht ondernemen

Spreker: Pascale Vandamme, Managing Director Dell EMC Belux com and Head of EMEA Nato & Nato Alliances

Pascale Van Damme was acht jaar managing director van Dell BeLux. Daarvoor stuurde ze de public sales equipes in België en later de hele emea-regio aan. Voor ze bij Dell aan de slag ging, bekleedde ze al verschillende sales- en managementposities bij Base, Proximus en TNT Express. In 2014 ontving ze van Data News de ICT Woman of the Year award: het 'women in it' onderwerp ligt haar nog steeds nauw aan het hart. Pascale werkt graag mee aan studieprogramma's en initiatieven die ervoor ijveren om meer meisjes warm te maken voor een latere job in de ict-industrie. Sinds 2016 is Pascale Van Damme ook voorzitter van Agoria digital industrie. Ze brengt haar visie op mensgericht ondernemen.

Sessie 2: 14 okt 2019: Tendensen in de HR anno 2020

Spreker: Prof. Dr. Dirk Buyens, Director Open Exec Education / full professor at Vlerick Business School/ CEO Great Place to Work Belgium (GPtW).

Prof. Dr. Dirk Buyens promoveerde in de industriële en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Gent en behaalde een MBA-graad aan de KU Leuven.  Op het gebied van HRM en People Management publiceerde Dirk meer dan 100 artikels in internationale Journals en ondersteunde hij met succes meer dan 15 promovendi als promotor.  In de afgelopen 20 jaar voerde hij behoorlijk wat contractonderzoeksprojecten uit voor zowel publieke als private organisaties.  Daarnaast adviseert hij organisaties regelmatig over HRM-structuren en -strategieën, people managementsystemen, loopbaanbeheer en strategisch talentmanagement.

Enige tijd geleden werd Dirk door Trends genoemd als een van de meest invloedrijke academische HR-denkers in dit land.   Hij geeft ons zijn visie op de tendensen in HR anno 2020.

Sessie 3: 18 nov 2019: Sociale actualiteit voor HR-verantwoordelijken

Spreker: Stijn Demeestere, advocaat LAGA

De jaarlijkse afspraak met een sociaal jurist over de belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht en de gevolgen voor ondernemingen en organisaties. Hij koppelt geruisloos wet aan praktijk. Een niet missen afspraak voor de HR-verantwoordelijke.

Sessie 4: 16 dec 2019: 'HR wordt belangrijker dan cijfers'

Spreker: Sam Furnier, auteur, trainer en bedrijfscoach

Met deze boute uitspraak deed Sam Furnier de aanwezigen op het HR congres van HR magazine in Bilbao, enkele jaren terug, versteld staan.  ‘Dat zal wel’, klonk het in de wandelgangen.  Ondertussen zien we nog meer dan vroeger dat een organisatie succesvol runnen mensenwerk is.  En mensenwerk betekent mensen en de dynamieken die mensen bewegen, begrijpen.  Een groot stuk van dit verhaal komt neer op cultuur.  Maar wie of wat bepaalt de cultuur van een bedrijf?  Wat zijn de beslissende factoren en welke rol kan HR spelen om een cultuur te maken die een organisatie duurzaam en succesvol maakt.  ‘HR moet hierin de rol opnemen van sturende kracht.  Manage uw managers’, vertelt Furnier nog.   ‘Daar zal de meerwaarde van HR in de toekomst liggen.’

Sam Furnier is ingenieur van opleiding en merkte als bedrijfsleider dat een groep geïnspireerde mensen zichzelf kan overstijgen.  Ook merkte hij op dat de bedrijfsleider daar heel veel kan aan doen, op voorwaarde dat deze zich daar bewust van is en zich niet altijd laat leiden door de korte termijn cijfers. Hij destilleerde uit zijn ervaringen 3 boeken: ‘De olifant in de kamer’, ‘ Geen grijze muis meer’ en ‘Hoe neem ik een bedrijf over’.  Momenteel helpt Sam Furnier met zijn bedrijf Perfect Talent bedrijven duurzaam te groeien.

Sessie 5: 20 jan 2020: Bouwstenen voor een constructieve sociale dialoog

Sprekers: Peggy De Prins is arbeidssociologe, professor HRM en onderzoeker aan de Antwerp Management School.

Lieveke Norga, vakbondsverantwoordelijke bij ACV Puls met onderhandelingservaring in uiteenlopende sectoren, en betrokken bij innovatieprojecten rond syndicale wer(k/v)ing op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Het wij-zij denken binnen arbeidsrelaties volledig proberen uit te schakelen, is utopisch. Werknemers en werkgevers leven vaak in een andere mentale wereld en hanteren andere (vaak botsende) logica’s: deze van mensen versus cijfers. Hoe geraken we voorbij deze tegenstelling? Hoe evolueren we van ‘vijandschap’ naar ‘kritische vriendschap’? In de sessie wordt ingegaan op goede praktijken en innovatieve denkpistes die zo’n model van ‘kritische vriendschap’ schragen.

Wenst u op de hoogte gehouden te worden van het programma 2020-2021? Geen probleem, stuur een mailtje naar patrick.vanhaecke@sbm.be.