#120519
#Opleiding #Vaartuigen

Mecanicien voor pleziervaartuigen


Geef vaart aan je carrière!

Introductie

Het evenwicht tussen werk en vrije tijd is niet altijd evident. Niettegenstaande is dit evenwicht heel belangrijk voor een kwaliteitsvol en stressvrij leven. Niet verwonderlijk dus dat heel wat mensen hun vrije tijd spenderen op een boot. Zeg nu zelf ... Wat kan je meer doen ontspannen dan een dagje op het water vertoeven.

Kortom een beroep met toekomst!

Omschrijving

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding. Nadat je de basismodules (maritieme mechanica en elektriciteit) succesvol hebt afgeledgd, staat niets je nog in de weg om ook het laatste deel van het traject 'mecanicien pleziervaartuigen' tot een goed einde te brengen en zo je getuigschrift te behalen. Achteraf kan je alle kanten op, ofwel vestig je je als ondernemer of je gaat als specialist ter zake aan de slag in de gespecialiseerde vakhandel. We mogen stellen, een opleiding met toekomst.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld willen worden in de vaarsector of de bedoeling hebben zich erin te vestigen.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding heb je de kennis om pleziervaartuigen op een deskundige wijze te onderhouden en/of te herstellen. Je kent naast de mechanische ook alle elektrische en elektronische componenten.

boot-schip-vaartuig-1-1_2012-519.jpg
boot-schip-vaartuig-1-2_2012-519.jpg

Programma

OPLEIDINGSJAAR 1

 • Maritieme mechanica
  • In deze lessenreeks leer je de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je hebt de kennis van (de)montage van scheepstoiletten, huiddoorvoeren (types en plaatsing), koelingssystemen, anodes, drink- en vuilwatersystemen, uitlaatsystemen, aandrijvingssystemen, keerkoppelingen en schroefasdoorvoer.
 • Maritieme elektriciteit
  • Wat is maritieme elektriciteit, elektrische grootheden en wetten, gebruik van meettoestellen, basis schakelingen, batterijen en laders (basis), elektronica aan boord, basis elektrische schema's.

OPLEIDINGSJAAR 2

 • Motoren: diagnose en reparatie
 • diagnose en reparatie van zowel buitenboord- als binnenboordmotoren. Algemene informatie, brandstofsysteem, ontstekingssysteem, motorblok, schroefashuis, startsystemen, elektrisch systeem, afstandsbediening, Power tilt/trim-systeem, ...

OPLEIDINGSJAAR 3

 • Elektriciteit aan boord: diagnose en reparatie
  • Wat is diagnose en reparatie, maritieme elektrische toestellen, ontwerpen installatie, uitgewerkte schema's, GPS - plotter - AIS en VHF, uitwerken praktische case.
 • Onderhoud van romp en dek
  • Overzicht van de verschillende materialen van de romp, kleine herstellingen van de romp in polyester, osmose, antifouling, top coating, overzicht van de gebruikte materialen van het dek
 • Toegepaste bedrijfsvoering pleziervaartuigen

Eindproef

 • Nadat je geslaagd bent in alle modules van de beroepskennis maak je een eindwerk die nadien verdedigd wordt voor een externe jury.

Alle docenten zijn ervaren mecaniciens van motorpleziervaartuigen.