Sollicitatiebrief schrijven: zo verkoopt u zichzelf


3 online sessies (algemene schrijfvaardigheden) + 1 online expert-workshop. Op 19 april, 26 april, 3 mei en 30 mei (19u00-20u30)
#210544
#Webinar #Redactie

Introductie

Uitdiepingsmodule van het traject 'Klantgericht schrijven: de 10 meesterlijke trucs'.

Omschrijving

 • Geraak je maar niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
 • Schatten potentiële werkgevers al jouw vaardigheden niet naar waarde?
 • Gaat die droomjob aan je neus voorbij omdat je formeler schrijft dan je praat?

Schrijfje dan eerst in voor de basistraining van 3 snackable webinars 'Klantgericht schrijven: de 10 meesterlijke trucs'. En vervolmaak je dan met deze expert-workshop.Je leert met welke Schrijfdokter-tests je je in jouw sollicitatiebrief onderscheidt. En hoe je wél uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Je ontdekt hoe je ervoor zorgt dat jij:

 • ertussenuit springt van bij het eerste woord;
 • niet blijft hangen bij wat je kent of kunt, maar vertelt hoe de potentiële werkgever daar beter van wordt;
 • de hr-verantwoordelijke verleidt om je uit te nodigen voor een gesprek.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Al wie de basistraining 'Klantgericht schrijven: de 10 meesterlijke trucs' volgde. En die kennis specifiek wil toepassen op zijn sollicitatiebrieven.

Deze sessie behandelt alleen het schrijven van doeltreffende sollicitatiebrieven. Het sollicitatiegesprek komt niet aan bod.

Methodologie

 • 1 online expert-workshop van 1,5 uur (aansluitend op de drie training-snacks) geeft je de wapens in handen om meteen aan de slag te gaan.
 • Wil je daarna nog individuele feedback op jouw sollicitatiebrieven voor een of meerdere vacatures? Koop dan het optionele feedbackpakket van 1,5 uur. Zet die tijd naar eigen goeddunken in om teksten naar jouw docent te mailen. Met zijn opbouwende kritiek en suggesties til je ze naar grote hoogte. Meer weten over het optionele individuele feedbackpakket? Bestellen? lieselotte.uijttenhove@sbm.be!

Programma

De expert-workshop is uitermate interactief.

Samen met jouw docent duik je meteen in concrete voorbeelden. Goede en minder goede – anonieme, natuurlijk – sollicitatiebrieven passeren de revue.

Je ontdekt hoe je zelf als recruiter de schouders zou ophalen bij een standaard sollicitatiebrief. Zo stuur  je jezelf als schrijver bij. En overkomt je niet hetzelfde als sollicitant.

Aan de expert-workshop gaan de drie online sessies van het traject 'Klantgericht schrijven: de 10 meesterlijke trucs' vooraf:

De modale lezer haakt razendsnel af. Hij is egocentrisch, lui en snel verveeld. Maar gelukkig ook voorspelbaar. In deze reeks van 3 licht verteerbare live webinars leer je de beproefde technieken waarmee je zijn aandacht vasthoudt.

 • Egocentrisch? Oplossing: jouw lezer is niet jouw lezer. Jij bent zijn schrijver.
 • Lui? Oplossing: bedien de lezer op zijn wenken en ruim elke leeshindernis op.
 • Verveeld? Oplossing: Grijp je lezer bij het nekvel met jouw manier van schrijven.

 

Steel tijd

Leaflet of e-mailing, webtekst of nieuwsbrief, bedrijfsmagazine of persbericht: waarom lezen klanten, journalisten of collega's ze niet echt? Omdat het tijd kost: tijd die jij van hen steelt. Tijd die ze niet willen besteden aan warrige inhoud in een doodgraversstijl. Vinden zij dat je te lui was om alles voor te kauwen? Dan haken ze af - en terecht.

Bespeel inhoud, vorm en stijl

Belandt jouw brochure in de papiermand? Wordt jouw persbericht genegeerd? Blijft jouw e-mail onbeantwoord? Dan treft jouw lezer geen schuld: jij ging als schrijver in de fout.

Ja, dat is een harde boodschap. Maar ook hét inzicht dat je op het goede pad zet: maak hetje luie lezer gemakkelijk. Dan beloont hij je en brengt jouw communicatie meer op dan ze kost.

Dan lezen jouw collega's jouw mails plots wel. Belandt jouw offerte niet in de papiermand. En blijven jouw Google-bezoekers wel op jouw webpagina hangen om te bestellen.

Grijp u vast aan 101 handvaten

Verwacht je ronkende theoretische modellen? Neem dan niét deel aan deze workshops.

Kijk je uit naar 101 concrete handvaten waarmee je meteen aan de slag gaat? Naar 10 testjes die je dodelijk precies vertellen of je de luie lezer over de streep trekt? Schrijf je dan meteen in: ke zult het je niet beklagen. Beloofd!

Stel elke tekstvraag

Geen tekstvraag zo gek of moeilijk, of jouw docent beantwoordt ze. Laat je dus maar gaan tijdens de live snackable webinars en de expert-workshops!

2021-544-3-OmschrijvingDocent-1.jpg

Wim Van Rompuy is volbloed marketeer en copywriter. Hij runt sinds 2001 Schrijf.be®, toonaangevend Vlaams tekstbureau. Daar gaan jaarlijks 5000 teksten door zijn handen als kwaliteitsbewaker. En helpt hij als Schrijfdokter® bedrijven en organisaties schrijven zoals hun contacten dat verwachten.