Leiding geven voor nieuwe leidinggevenden


Scherp je vaardigheden als nieuw-leidinggevende aan
#080352
#Opleiding #HRM

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

 • Je hebt de nodige bagage om de stap naar leidinggevende te zetten
 • Je hebt jezelf en je valkuilen en sterktes als leider leren kennen
 • Je hebt inzicht gekregen in de communicatie en gewoontepatronen vanjo uw medewerkers
 • Je hebt vaardigheden verworven die je zullen toelaten als leider het beste van jezelf te geven

Introductie

Je bent goed in je job en u functioneert prima in jouw team. Gezien je prestaties lijkt het vanzelfsprekend dat je doorgroeit naar een leidinggevende functie.

Omschrijving

Leiding geven is principieel anders dan uitvoerend werk. Het 'doen' besteedt je uit aan anderen. Je kiest ervoor om niet zelf een defect toestel te herstellen, een klant te woord te staan of een dossier af te werken - je vraagt een medewerker dit te doen. Dit betekent dat je meer invloed krijgt op anderen. Jij bepaalt immers wat er dient te gebeuren. Tegelijkertijd heb je minder invloed op het resultaat dan wanneer je het zelf zou doen. Leiding geven betekent dat je een stuk afhankelijker bent van mensen die het werk voor jou doen. Dit maakt jouw taak er niet gemakkelijker op. Jij moet medewerkers laten samenwerken. Van jou wordt verwacht dat je je medewerkers gemotiveerd houdt. Jij moet moeilijke gesprekken voeren, taken delegeren en mensen aanspreken op fouten die ze maken. Wanneer je daarenboven in een situatie verkeert waarin je vroegere collega's jouw 'ondergeschikten' zijn geworden, sta je wellicht meermaals voor een moeilijke keuze. Als leidinggevende neem je immers een andere positie in dan als collega. Te sterke persoonlijke banden maken het doorgaans moeilijk om knopen door te hakken.

Hoe pak je dit aan? Wat is ervoor nodig om verder te kunnen groeien in je nieuwe functie?

Tijdens deze training maken we een onderscheid tussen leiderschap en management. Managen is de taakgerichte, harde kant, zoals plannen en zorgen dat de juiste persoon op de juiste plaats is. Leiding geven is de mensgerichte, zachte kant: jouw medewerkers motiveren, ontwikkelen, stimuleren. Management en leiderschap zijn allebei nodig. Als je je bij jouw medewerkers alleen bezighoudt met de managementkant, is de kans groot dat je op hen overkomt als een gevoelloze controleur. Je merkt dan wellicht dat ze doen wat je van hen vraagt, maar meer zul je niet mogen verwachten. Als je je alleen op de leiderschapstaken richt, loop je het risico dat jouw medewerkers niet precies weten wat er van hen wordt verwacht.

De menselijke kant van leiding geven is de moeilijkste. Over het algemeen weet je wel welke taken er uitgevoerd moeten worden of wat de doelstellingen zijn, maar mensen zover krijgen dat ze hun best voor jou doen is heel wat moeilijker.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze training is een must voor elke nieuw-leidinggevende die zich wil verdiepen in zijn nieuwe leidersrol.

Methodologie

De training is praktijkgericht en er is heel wat ruimte voor de inbreng van eigen cases. Je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers en reflecteert over jouw huidige praktijk. Daarnaast oefen je met belangrijke vaardigheden in het leidinggeven.

leidingleidercoach-3-4_2008-352.png

Programma

Tijdens de training besteden we aandacht aan wat het voor jou betekent om leidinggevende te zijn. Je leert omgaan met het krachtenspel tussen jezelf als leidinggevende en jouw medewerkers. Je ontwikkelt vaardigheden die nodig zijn om op de volgende vragen te kunnen antwoorden:

 • Hoe zorg je voor een afstemming van verwachtingen over jouw rol?
 • Wat zijn taken, rollen en verantwoordelijkheden van de leidinggevende?
 • Hoe bouw je gezag, geloofwaardigheid en vertrouwen op?
 • Hoe spreek je je medewerkers aan?
 • Hoe geef je kritiek en feedback?
 • Hoe motiveert je je medewerkers?
 • Hoe gaat je om met 'lastig' gedrag? Inzicht en invloed in interactiepatronen.
 • Hoe pas je jouw stijl aan? Situationeel leiding geven.
 • Hoe ga je om met voormalige collega's?
2008-352-3-OmschrijvingDocent-1.jpg

Martine Brackx

Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als coach van leidinggevenden en medewerkers, zowel in de openbare sector als in de bedrijfswereld. Haar expertise ligt binnen de domeinen van coachend leiding geven, optimaal functioneren binnen een team, communicatie-vaardigheden en talent management. Zij begeleidt mensen bij het maken van bewuste keuzes waarbij het in balans functioneren volgens eigen talent, waarden en persoonlijkheid centraal staan. Martine is MBTI en Insights Discovery gecertifieerd en is stress- en burnout coach.

"Een heel leerrijke opleiding, ook te gebruiken in het dag dagelijkse leven. Ik heb hier veel uit geleerd en ben er zeker van dat ik dit kan toepassen op de werkvloer."

Vicky De Vree, Sweet Relaxation

"De opleiding is een eye opener. Er worden tips & trics gegeven om op zoek te gaan naar de op vandaag onontbeerlijke people-manager in jezelf."

Bart Noppe, Commercieel manager, Casier recycling

"De trainer Martine Brackx zorgde voor eyeopeners, die het communiceren met mijn teamleden naar een hoger niveau brachten. Ik ben ervan overtuigd dat ze op termijn leiden tot een betere samenwerking en een beter werkresultaat."

Delfien Denorme, Sociale Dienst, OCMW Langemark - Poelkapelle