Van autotechnieker tot wijnbouwer-wijnmaker d’Hellekapelle

Michel Dehem maakte werk van zijn droom in Heuvelland.

Michel Dehem was in 2009 al de man met een wijnpassie, maar ook de man met een droom én een plan. Datzelfde jaar kocht hij namelijk al de grond aan, die hij de jaren daaropvolgend geduldig verder zou bewerken en soigneren mede dankzij de opgedane métierkennis in de opleiding tot wijnbouwer-wijnmaker.  

Michel werkte tot zijn 33e in een garage en bandencentrale, waarna hij een benzinestation overnam en deze 15 jaar uitbaatte. Als uitbater van de shop, kreeg hij bij de aankoop van rookwaar regelmatig… wijn als relatiegeschenk, die in de smaak viel. De interesse voor wijn was gewekt.
 In 1996 verhuisde hij met z’n echtgenote naar Loker, dorp in het Heuvelland, waar ze destijds op de huidige site van d’Hellekapelle al vakantiewoningen voorzagen. Achteraf gezien een stap, die later mooi (bestaat toeval?) in het plaatje zou passen. Wijntoerisme stond toen nog in z’n kinderschoenen. Ze zouden op dezelfde site ook nog even een bestaande brasserie uitbaten.
Wanneer hun oudste zoon in 2009 een bruine kroeg overnam, was er bij deze aankoop een stuk weiland inbegrepen, waarna het idee begon te gisten om er een wijngaard aan te planten. Michel maakte werk van z’n droom en plantte wijnstokken Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Auxerrois. Ondertussen volgde hij de cursussen ‘wijn leren proeven’ en ‘de fermentatie van wijn’. In 2014 behaalt hij uiteindelijk ook officieel z’n erkenning als gediplomeerd ‘wijnbouwer-wijnmaker’ bij Syntra West. De ‘wijnbouw’ activiteiten van d’Hellekapelle combineerde het echtpaar jarenlang met horeca & toerisme. In 2016 kochten de ondernemers nog een vervallen hoevetje op van 2 ha, met de bedoeling verder uit te breiden en een volwaardige vinificatieruimte te voorzien. 

Naast blijven ondernemen blijft Michel ook levenslang leren. In ’21 tekende hij nog present op een groepsopleiding ‘duurzame wijnbouw’, waarbij hij samen met collega-wijnbouwer/deelnemers zich engageerde om een ‘duurzaamheidscharter’ op te maken en te onderschrijven. 
Michel past al jaren het concept van duurzaam ondernemen in de praktijk toe: via de investering in zonnepanelen, warmtepompen, door hemelwater op te vangen en door wijn biologisch te verbouwen.
Na het overlijden van Michels echtgenote Carine in ’22 runt Michel (64) vandaag de site met vriendin/sommelier Kris Dhaenen. Zij bewerken de 3 hectares wijngaarden met 11.500 wijnstokken van A tot Z. De huidige 2ejaarscursisten ‘wijnbouwer-wijnmaker’ krijgen op vandaag nog steeds een les ‘praktijk oogst en persen’ van gelegenheidsdocent Michel Dehem.

Groeien in wijnbouw willen ze niet meer doen. ‘Rustig voortdoen’ en de Bourgogne naar hier brengen is hun motto. 
Heb je zelf zin gekregen om te proeven of te ‘doen’? Wekelijks ontvangen Michel en Kris bezoek op afspraak, dit kan vanaf 2 personen. Hun wijnbar is open vanaf vrijdagmiddag tot maandagavond. Dan kun je kiezen uit hun mousserende wijnen, witte wijnen, rode wijnen, Picon of destillaat. 
 

 

Wil je ook een droom als wijnbouwer waarmaken? 

Kom dan naar de infodagen in maart. Op 23/03 staat er een gratis infosessie op de planning voor de opleiding tot ‘wijnbouwer-wijnmaker’. Snel inschrijven is de boodschap!

Heb je een andere droom waar je werk wil van maken?

Welkom tijdens de Infodagen!

  • za 23 maart | 09u-12u
  • ma 25 maart | 14u-20u

 

Locaties infodagen Syntra West: Brugge | Ieper | Kortrijk | Oostende | Roeselare
Alle info over de infodagen via www.syntradroom.be