Cursist Stefan scoort met artisanaal streekbier Keiberg

Oud-cursist Stefan vertelt over zijn bier Keiberg en de opleidingen 'Artisanaal bier brouwen' en 'Zytholoog'

Wat begon als een amusant vader-zoonproject groeide uit tot een succesvol streekbier van West-Vlaamse bodem. Oud-cursist Stefan Vandaele vertelt over het ontstaan van Keiberg, en over de rol die de opleidingen Artisanaal bier brouwen en Bierkenner/Zytholoog daarin hebben gespeeld. Naast op aanvraag via Facebook, is Keiberg verkrijgbaar in de Torhoutse Delhaize en enkele lokale drankhandels. Zin om te proeven? Kom dan naar de Bedrijvencontactdagen op 26 en 27 oktober in Brugge! Op de stand van Syntra West (nr. 140) krijg je een gratis glas.

Bierbrouwer Stefan toont zijn atelier en houdt 2 flessen Keiberg vast

Het ontstaan van Keiberg

'Enkele jaren geleden zag ik een DIY-pakket ‘Brouw je eigen bier’ in de supermarkt staan. Dat leek mij wel een leuke vader-zoonactiviteit, dus nam ik het mee naar huis. Mijn toen 15-jarige zoon Wouter en ik maakten het brouwsel in de keuken. Tot onze verwondering hadden we enkele weken later een fantastisch pintje dat er niet enkel goed uitzag en rook, maar ook nog eens heerlijk smaakte. Ik werd er zelfs een beetje tipsy van (lacht). Ik wist meteen dat ik verder wilde experimenteren, en kocht een brouwketel. Ook Wouter had de smaak flink te pakken!'

 

'In 2016 schreven Wouter en ik ons in voor de opleiding Artisanaal bier brouwen van Syntra West. Zo kwamen we in aanraking met de professionele brouwerswereld. In 2019 schreef Wouter zich in voor de 2-jarige opleiding Bierkenner/Zytholoog, deze keer zonder mij. Ik merkte dat hij mij op vlak van kennis begon in te halen, en ik kon natuurlijk niet onderdoen. Een jaar later schreef ik mij ook in voor diezelfde cursus (lacht). Wouter werkt nu voltijds als brouwer in Brouwerij OBUZ in Passendale, en ik verkoop mijn zelfgemaakte bier in bijberoep.'

 

Van product tot branding en verkoop

 

'Het eerste wat ik brouwde was een blond bier. Ik koos voor de naam ‘Keiberg’ omdat ik in de Keibergstraat in Torhout woon. Mijn toenmalige overbuur was de cartoonist Luc Descheemaeker alias O-SEKOER, en hij ontwierp het etiket. Het design is keep it simple: een berg met een kei erop. Zo weet iedereen direct waarover het gaat.'

 

Etiket Keiberg: groene heuvel met grote, grijze kei op de top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Aanvankelijk brouwde ik enkel voor privégebruik in kleine volumes. Dat was tot mijn zoon Viktor vroeg of hij Keiberg op school mocht verkopen. Viktor zat in het 7e jaar Verkoop en moest als opdracht een winkel uitbaten. Zijn klas wilde artisanale, lokale producten verkopen zoals zelfgemaakte chocolade, mosterd, paté … Mijn streekbier kon natuurlijk niet ontbreken. Dat was voor mij de aanzet om een ondernemingsnummer aan te vragen, en een versnelling hoger te schakelen. Ik brouwde plots 250 liter, maar gelukkig verkochten de flesjes bijzonder vlot in het schoolwinkeltje.'

 

“Daar stond ik dan: met 250 liter bier in mijn gang en geen enkele klant.”

 

'Na de succesvolle verkoop op Viktors school, vroeg mijn vriend Koen van studiebureau Jonckheere om een grote levering Keiberg. Hij had namelijk de opdracht gekregen om – jawel – de Keibergstraat in Ichtegem te renoveren, en wilde mijn bier schenken tijdens de feestelijke inhuldiging. Op korte tijd brouwde ik snel-snel 250 liter, want het moest in maart 2020 geleverd worden. Je voelt de bui al hangen. Koen liet mij weten dat de opening was geannuleerd door corona. Daar stond ik dan: met 250 liter bier in mijn gang, en geen enkele klant. Gelukkig lieten we de moed niet zakken. Mijn zoon Viktor postte een foto op Facebook met de boodschap dat we lokaal gebrouwen bier ter beschikking hadden. Op 4 weken tijd was het allemaal de deur uit!'

 

Zwaar bier voor heavy metalband ARTFX

 

'De vrienden van mijn 3 zonen Bart, Wouter en Viktor kwamen regelmatig bij ons thuis om mijn nieuwste creaties te proeven. Tot die vriendengroep behoorden ook enkele leden van de metalband ARTFX. Toen COVID-19 uitbrak, konden ze plots niet meer optreden. Om in beeld te blijven, vroegen ze of ik voor hen een nieuw bier wilde creëren. Voor een metalband moest dat natuurlijk een stevig, donker exemplaar zijn met veel alcohol in. Normaal gezien verkoopt zwaar, donker bier minder goed, maar voor een heavy metalband blijkt dat geen probleem te zijn (lacht).'

 

Etiket van metalband ARTFX: spitse rots met bolvormige kei op de top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Artisanaal bier brouwen’ en ‘Bierkenner/Zytholoog’ in een notendop

 

'Tijdens de 1-jarige opleiding Artisanaal bier brouwen heb ik geleerd hoe de brouwerswereld in elkaar zit, en veel contacten gelegd. Tijdens het 2-jarige traject Bierkenner/Zytholoog heb ik alle soorten bieren leren proeven én appreciëren. Zo was ik aanvankelijk geen fan van hele zware of zure bieren, maar tijdens de opleiding word je echt getraind om alle varianten te waarderen. Het proeven wordt stapsgewijs opgebouwd van de minder tot de hele zure of extremere bieren. Naast bier proeven heb ik ook veel geleerd over foodpairing. Zo heb ik Keiberg blond, bruin en tripel met de juiste gerechten leren matchen.'