#111018 #Wijn en dranken

Wijnhandelaar/Sommelier

Omschrijving

Deze cursus is het logische vervolg op de cursus Aspirant Sommelier.

De opleiding Wijnhandelaar/Sommelier bestaat uit 5 modules.

module 1 | Frankrijk (23 sessies):

module 2 | Zuid-Europa (10 sessies)

module 3 | Europa en de rest van de wereld (21 sessies)

module 4 | Sommeliertechnieken (6 sessies)

module 5 | Toegepaste bedrijfsvoering wijnhandel en distributie (10 sessies) + (2 sessies eindproef)

Tijdens de opleiding Wijnhandelaar/Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt. Je leert via het professioneel proeven dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van de wijn. Je begrijpt dat de kwaliteit en de prijs van een wijn gerelateerd is aan de herkomstbenaming maar dat vooral de wijnmaker hier de hoofdrol speelt. Belangrijke tool is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.

Wat je leert kennen:

  • de productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd.
  • de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio.
  • de druivenrassen eigen aan de regio en deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen.
  • een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen.
  • de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren.
  • de wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Methodologie

Iedere les wordt opgesplitst in een eerste theoretisch gedeelte gevolgd door een duidende degustatie.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor wie binnen de verschillende horecasectoren voor de dranken verantwoordelijkheid draagt, of een wijncarrière als sommelier wil uitbouwen. Horecapersoneel en -eigenaars, food & beverage managers, wijnbar-uitbaters, traiteurs.

Voor medewerkers of zaakvoerders in de wijngroothandel of detailhandel die wensen door te groeien door professionalisme en klantvriendelijkheid.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

  • Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen.
  • Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen.
  • Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen. Organisatorische kennis van aankoop, bewaren en verkopen van wijnen, likeuren en destillaten.

Toelatingsvoorwaarden

Geslaagd zijn in de opleiding Aspirant Sommelier of een gelijkwaardige opleiding.

Programma

Module Frankrijk (23 sessies)

Wijnbouw in Frankrijk, IGP en Vins de France, Alsace, Jura, Savoie, champagne, Loire, Bourgogne, Beaujolais, Rhône, Provence, Corsica, Languedoc, Roussillon, Sud-Ouest, Bordeaux, totaal overzicht, wijn en gerecht, moduleproef.

Module Zuid-Europa (10 sessies)

Italië, Spanje, Portugal, versterkte wijnen in het Middellandes zeegebied, vergelijking Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk, wijn en gerecht, moduleproef.

Module Europa en de rest van de wereld (21 sessies)

Wijnbouw in de wereld, België, Nederland, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwtserland, Hongarije, Oost-Europa, Griekenland, Cyprus, Malta, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Noord-Afrika, Midden-Oosten, Noord- en Midden Amerika, Zuid-Amerika, Azië, algemeen overzicht, blind proeven, moduleproef.

Module Sommeliertechnieken (6 sessies)

Communicatie en verkooptechnieken, opmaak van een wijnkaart, kelder- en stockbeheer, prijscalculatie, versterkt wereldwijd, service, wijn en gerecht, moduleproef.