Reisleider Vlaanderen - specialisatie opleiding

Vlaanderen op zijn best!
 • icon Vanaf 08-10-2024
 • icon Roeselare
 • icon 1 jaar
 • icon 568,70 incl. BTW
Schrijf in
 • icon Vanaf 08-10-2024
 • icon Roeselare
 • icon 1 jaar
 • icon 568,70 incl. BTW

Introductie

De opleiding Reisleider Vlaanderen gaat "back to the roots". Deze opleiding is

een specialisatie op de opleiding Reisleider Europa. Het is de logica zelve dat Vlaanderen één van die regio's van Europa is.

Wij bieden deze praktijkgerichte opleiding met proefreis aan i.s.m. de Federatie van Belgische Autobus- en autocarondernemers (BAAV) en vzw Reisleiders Vlaanderen.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je verwerft de specifieke kennis van de diverse toeristische aspecten van Vlaanderen met zijn vele mogelijkheden voor de Reisleider.

Deze opleiding is erkend door Toerisme Vlaanderen en wordt georganiseerd in samenwerking met FBAA-BAAV, de wereld van de touringcarondernemers en reisorganisatoren, en in samenwerking met de vzw Reisleiders Vlaanderen.

Omschrijving

Na het voltooien van de opleiding heb je een goede algemene kennis van wat Vlaanderen te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Het Vlaamse landschap en de typische natuurkenmerken hebben geen geheimen meer voor jou. Tenslotte zijn de troeven van de Vlaamse kunststeden je goed bekend. Je kunt deze verworven kennis goed gebruiken in jow eigen reisleider werk.

Er wordt een proefreis uitgewerkt en uitgevoerd. Gezien de nakende herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vele inkomende toerisme wordt dit thema alvast weerhouden voor een mogelijke proefreis.

Succesvol voltooien van de opleiding leidt tot 2 deelcertificaten van de specialisatiemodules uitgereikt door Syntra Vlaanderen en een beroepskaart reisleider Vlaanderen uitgereikt door Toerisme Vlaanderen (deze laatste geldig voor 5 jaar, ook EHBO-attest verreist).

Je wordt ook opgenomen in de reisleiderspool van de FBAA, www.reisleiders.be

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je wenst op een professionele basis te werken als reisleider in hoofd-  of bijberoep. Je heeft een brede belangstelling voor het Vlaamse toerisme en de mogelijkheden van de autocar.

Het gaat om een officiële opleiding met een opgelegd curriculum en een aantal te verwerven competenties. Wie slaagt ontvangt een diploma of getuigschrift, erkend door de Vlaamse overheid. Personen die de opleiding volgen uit interesse zijn welkom, maar dienen dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle examens).

Voorkennis

Toelatingsvoorwaarde: je bent erkend reisleider (Europa) of in opleiding tot reisleider.

Vrijstellingen kunnen enkel aangevraagd worden voor een volledige module en zijn niet aan te raden in functie van de coherentie van de aangeboden opleiding. Thema's lopen door elkaar en vullen mekaar aan.

Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je in het kader van evaluaties en examens opdrachten maakt.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Lessen gaan door vanaf oktober 2024 op dinsdagavonden. Een precieze startdatum zal nog worden gecommuniceerd.

module 1: bestemming reisleider Vlaanderen (92u)

 • Vlaamse kunst- en cultuur (32u)
 • Vlaamse geschiedenis (32u)
 • Vlaamse landschappen en aardrijkskunde (20u)
 • Eet- en drinkcultuur (4u)
 • Evaluatie - module examen (4u)

module 2: project reisleider Vlaanderen (56u)

 • Vlaamse kunststeden (24u)
 • project voorbereiden en uitwerken (12u)
 • Proefreis (16u)
 • Evaluatie (4u)

Meertaligheid is een grote troef voor de reisleider. We organiseren ook aangepaste taallessen, o.a. Spaans en Frans en Duits en Engels voor de Reisleider & Gids!

Je ontvangt een lessenrooster voor het volledige cursusjaar bij aanvang van de opleiding. Het lessenrooster is echter niet-bindend omdat wij zo veel mogelijk werken met mensen uit de praktijk waardoor er wijzigingen kunnen gebeuren. We doen er uiteraard alles aan om dit te vermijden maar kunnen dit nooit volledig uitsluiten. Hou er rekening mee dat een cursusjaar loopt tot 30/06.

Indien voor jou of jouw gekozen opleiding van toepassing, kunnen opdrachten, inhaallessen, (praktijk-)stages, eindproeven (c-proef) en herexamens tot uiterlijk 30/09 ingericht worden.

Bijkomende info

Syntra West, dat zijn opleidingen dóór ondernemers vóór ondernemers. Tijdens deze opleiding bereiden wij je voor op het zelfstandig uitvoeren van het beroep waarvoor je studeert.

Aanvullend op je opleiding, kan je bij ons ook terecht voor starterscoaching. Het attest bedrijfsbeheer is sedert 1/9/2018 niet langer een verplichting om op te starten als zelfstandige in Vlaanderen. De afschaffing betekent niet dat de nood aan een goede voorbereiding voor de opstart van een zelfstandige wegvalt. Onze "Start me up" opleiding geeft je inzicht in de haalbaarheid en winstgevendheid van jouw ondernemersidee. Je kan deze opleiding volgen voor, tijdens of na je beroepsspecifiek traject!

De prijs vermeld op de website is de prijs voor het cursusjaar 2024-2025.

In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.

Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).

Locaties en data


Vanaf 08-10-2024
1 jaar
Schrijf in

€ 568,70 incl. BTW

Avond

ADRES

Wil je meer weten?

FotoLissa Van Hecke
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Lissa Van Hecke

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Dé reisleideropleiding in Vlaanderen! Een autocar zonder reisleider is eigenlijk een autobus. Het wordt pas een toerismemiddel als er een reisleider aan boord is!
 • icon Nog niet gekend
 • icon Najaar 2024
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend